Mai mult ca oricând, ultimii doi ani au arătat proprietarilor de afaceri cât de important este să dispună de suficiente rezerve de numerar. Pandemia a fost ceva la care nimeni nu se aștepta să se întâmple, iar consecințele pe care le-a avut asupra întreprinderilor din întreaga lume au fost cu adevărat enorme. Faptul de a avea suficiente rezerve de numerar ar putea face diferența între a putea să vă păstrați afacerea deschisă în vremuri grele și a fi nevoiți să vă închideți ușile pentru totdeauna.
Să presupunem că aveți o lună deosebit de dificilă. În acest caz, rezervele dvs. de numerar și capitalul dvs. vă pot asigura că sunteți în măsură să vă îndepliniți toate obligațiile de plată importante, inclusiv rambursarea împrumuturilor și salariile.
Nu există o regulă strictă și rapidă atunci când vine vorba despre cât de mult ar trebui să aibă afacerea dvs. în rezervele de numerar. Desigur, cu cât aveți mai mult, cu atât mai bine, dar acest lucru nu este întotdeauna posibil, deoarece finanțarea unei afaceri poate fi foarte costisitoare.
O regulă generală spune că ar trebui să aveți întotdeauna acces la un capital de lucru de aproximativ trei luni, în cazul în care treceți prin momente dificile.
Să nu uităm de cheltuielile personale. În calitate de persoană fizică, ar trebui să încercați întotdeauna să aveți acces la cheltuieli în valoare de aproximativ trei luni, astfel încât să vă puteți plăti chiria, să vă cumpărați alimente etc. în cazul în care afacerea dvs. nu înregistrează profit.
În medie, un start-up are un buget de aproximativ 5.000 de Euro pentru cheltuielile de capital. Pentru a supraviețui pe termen lung, veți avea nevoie de rezerve de numerar suficiente pentru a trece peste vremuri grele.
Atunci când calculați suma de capital de care veți avea nevoie pentru a vă lansa afacerea, este adesea mai bine să supraestimați. Inflația poate face ca estimările dvs. inițiale să crească și, de obicei, există costuri neașteptate pe care este posibil să le fi trecut cu vederea.
Existența unui plan de afaceri detaliat și înțelegerea temeinică a modului în care va funcționa afacerea dvs. reprezintă primul pas în estimarea capitalului necesar.
Constituirea rezervelor de numerar ale afacerii dvs. este foarte importantă. Rezervele de numerar au diverse utilizări, inclusiv capital de lucru general, plata diferitelor taxe, economisirea pentru proiecte mari, acoperirea cheltuielilor neprevăzute și multe altele.
Majoritatea întreprinderilor au un cont separat în care își păstrează toate rezervele de numerar. Într-un fel, rezervele de numerar pot fi considerate ca fiind economiile afacerii dumneavoastră. Banii nu sunt acolo pentru a fi cheltuiți în mod nechibzuit, ci pentru a face plăți calculate și pentru a vă ajuta să treceți prin momente financiare dificile neașteptate.
După cum probabil știți deja, începerea unei afaceri poate fi foarte costisitoare, necesitând de obicei mii de euro. Majoritatea antreprenorilor nu au acești bani pur și simplu la dispoziție. Odată ce v-ați dat seama de suma estimată de care veți avea nevoie pentru capital, va trebui să începeți să căutați modalități prin care puteți obține capital. Unele modalități obișnuite de a face acest lucru includ:
- Împrumut bancar și nebancar- Cele mai multe bănci și IFN-uri importante din România oferă împrumuturi proprietarilor de noi afaceri, dacă aceștia îndeplinesc cerințele lor.
- Împrumut de pornire- În anumite cazuri, firma dvs. de pornire poate fi eligibilă pentru un împrumut de pornire susținut de IFN-uri, care vine cu o rată mică a dobânzii.
- Subvenții pentru înființare- Există diverse companii care oferă subvenții pentru înființare, iar detaliile vor fi foarte diferite de la o afacere la alta, dar subvențiile sunt disponibile!
- Investitor – Aveți posibilitatea de a oferi capital în afacerea dvs. în schimbul unei investiții semnificative din partea unui investitor.
Este întotdeauna util să aveți un plan de afaceri detaliat și un scor de credit bun atunci când vă adresați atât băncilor, cât și organizațiilor private.
Atunci când încep o afacere, mulți proprietari de afaceri noi trec cu vederea cheltuielile importante de pornire, subestimând astfel suma de care vor avea nevoie în ceea ce privește capitalul. Cheltuielile de înființare sunt, de obicei, costuri unice, pe care nu le veți recupera, chiar dacă afacerea dvs. are succes.
Din nefericire, nu puteți solicita deduceri de capital pentru obiectele pe care le închiriați sau care au fost oferite afacerii dvs., cum ar fi mașini, clădiri, terenuri și structuri sau obiecte folosite pentru divertismentul de afaceri.
Valoarea capitalului și a rezervelor de numerar de care veți avea nevoie ca nou proprietar de afacere va depinde în întregime de nevoile unice ale afacerii dumneavoastră. Nimeni nu poate prezice viitorul și, de aceea, este întotdeauna mai bine să supraestimați atunci când vine vorba de calcularea acestor sume. Deși poate părea copleșitor să evaluezi aceste sume, ai multe opțiuni la dispoziție și există multe resurse online care să te ghideze în acest proces.