În timp ce manualele și studiile științifice sunt întotdeauna o lectură interesantă pentru cei interesați de agricultură și de toate aspectele legate de agricultură, am decis să adunăm o listă de cărți despre agricultură care merg mai departe în diferitele aspecte, probleme și statistici privind agricultura modernă, resursele alimentare și evoluția istorică a agriculturii. De asemenea, pe listă sunt incluse și câteva cărți de ficțiune, doar pentru a condimenta puțin lista și pentru a oferi o alternativă pentru cei care doresc să citească povești legate de agricultură.
Aceasta nu este nicidecum o listă exhaustivă, dar am inclus câteva dintre cele mai populare, mai mediatizate și mai intrigante recomandări de cărți care pot constitui cu siguranță o lectură interesantă.
Viața murdară: Despre agricultură, hrană și dragoste, de Kristin Kimball
Kristin Kimball, o newyorkeză în vârstă de treizeci și ceva de ani, descoperă satisfacția și munca grea pe care le implică deținerea unei ferme lângă lacul Champlain, după ce a decis să-și schimbe întreaga viață căsătorindu-se cu un fermier și renunțând la viața agitată din marele oraș. Cartea relatează aventura cuplului în primul an petrecut la fermă, în timp ce încearcă să atingă un obiectiv oarecum romantic: să cultive tot ce este necesar pentru a hrăni o întreagă comunitate. Din fericire, pariul agricol al lui Kimball a avut succes, deoarece ferma lor a devenit o atracție populară pentru localnicii care vin săptămânal să își cumpere provizii de alimente. Totul este cultivat la fermă, folosind compostul ca îngrășământ și cai de tracțiune în loc de tractoare.
Revoluția cu o singură coadă de Masanobu Fukuoka
Dacă numele lui Fukuoka vă sună familiar, atunci este posibil să-l cunoașteți ca fiind unul dintre susținătorii puternici ai agriculturii naturale, deoarece mulți fermieri folosesc chiar așa-numita metodă Fukuoka în fermele lor ecologice. Pentru Masanobu Fukuoka, agricultura înseamnă mult mai mult decât atât; este practic un stil de viață. Abordarea sa față de agricultură se bazează pe lăsarea naturii să își facă treaba, fără a erbicida, fără a ara, fără a folosi îngrășăminte și pesticide. În afară de această abordare, autorul cântărește și impactul pe care agricultura îl are asupra vieții umane în general, inclusiv sub aspect spiritual.
Câștigând teren: O poveste despre piețele de fermieri, alimente locale și salvarea fermei de familie de Forrest Pritchard
Parțial o carte de memorii, cartea spune povestea unui tânăr fermier care decide să salveze ferma familiei sale prin schimbări drastice în modul în care își cultivă alimentele. Agricultura ecologică a fost soluția folosită pentru a transforma mica fermă într-una profitabilă, prin furnizarea de produse ecologice, ca urmare a cererii tot mai mari de alimente ecologice pe piețele locale. Nu este un simplu manual de instrucțiuni despre agricultura ecologică, ci o experiență care i-a schimbat viața autorului și implicațiile pe care le-a avut atât în viața profesională, cât și în cea personală.
Profund înrădăcinate: Fermieri neconvenționali în epoca agrobusinessului by Lisa M. Hamilton
Cartea se scufundă în viețile și abordările agricole a trei persoane diferite: un fermier de lactate, un fermier și un fermier organic. Fiecare dintre fermieri are metodele sale, dar toți împărtășesc aceleași principii de a iubi pământul și de a fi recunoscători pentru hrana pe care o produce. Cele trei povești diferite se concentrează, de asemenea, pe unele dintre aspectele istorice ale fiecărui tip de agricultură și pe amenințările cu care aceștia trebuie să se confrunte, încercând în același timp să își stabilească locul în societatea modernă, în care fermierii au fost împinși înapoi de la statutul de lideri în comunitățile lor la cel de simpli lucrători agricoli.
Viața de păstor de James Rebanks
James Rebanks provine dintr-un lung șir de păstori, ceea ce îi oferă nu doar o perspectivă complexă asupra vieții la o fermă de oi, ci și o înțelegere profundă a legăturii dintre om, animale și pământ. În fiecare an, un nou ciclu se repetă, de la nașterea noilor miei în primăvară până la lupta pentru a oferi un adăpost adecvat oilor în timpul iernii. Acesta nu este doar un manual de păstorit, deși oferă o mulțime de detalii despre treburile sezoniere pe care trebuie să le facă ciobanii, ci și o carte de memorii și o poveste vie despre o practică străveche care și-a pierdut din semnificație pentru societatea modernă, în afară de cei care încă o mai practică.
Viața secretă a vacilor de Rosamund Young
Pe baza propriei experiențe de lucru la ferma familiei sale, autoarea oferă câteva informații despre comportamentul vitelor, instinctele lor și ceea ce le face fericite. Oricât de ciudat ar părea, multe studii au arătat că animalele care sunt îngrijite corespunzător oferă produse de mai bună calitate și, de asemenea, au o cantitate mai mare de producție. Deși nu ar trebui privit ca un manifest pentru vegetarieni (pentru că rezultatul final rămâne același pentru vitele crescute pentru carne de vită), acesta poate fi privit ca o pledoarie pentru a oferi un tratament mai bun animalelor crescute în ferme.
Apelul de strigătul de la strigătul de trestie: O nouă agricultură, un nou pământ de Charles Massy
Fermierul și autorul Charles Massy explorează principiile agriculturii regenerative și transformative, precum și legătura dintre plantele pe care le cultivăm în sol și sănătatea noastră. Apelând la greșelile care au fost făcute în timpul industrializării agriculturii, el arată, prin mai multe exemple, cum pot fermierii inovatori să schimbe peisajul agriculturii moderne, cum să protejeze și să crească bogăția biologică a solului și oferă, de asemenea, câteva detalii importante despre problemele cu care se confruntă fermierii australieni.
Dezvoltare agricolă și transformare economică by John W. Mellor
Cartea lui Mellor analizează rolul agriculturii în dezvoltarea economică a țărilor cu venituri mici și medii și modalitățile de accelerare a creșterii agricole în aceste regiuni, precum și de reducere a sărăciei. Este, de asemenea, o analiză aprofundată a diferitelor elemente ale modernizării agriculturii, cu un accent deosebit pe rolul guvernelor de a accelera creșterea în sectoarele agricole dominate de întreprinderi private.
Împotriva grâului de James C. Scott
Scott oferă o perspectivă unică asupra evoluției istorice a primelor state, în legătură cu decizia strămoșilor noștri de a renunța la un stil de viață predominant vânătoresc în favoarea domesticirii animalelor și a cultivării cerealelor. Potrivit autorului, primele state agrare s-au născut datorită mai multor factori, printre care plantarea culturilor, creșterea animalelor și rolul statului în dezvoltarea comunităților care depindeau de aceste resurse pentru a supraviețui. Cartea explorează în continuare avantajele subzistenței mobile, bolile și epidemiile apărute din cauza aglomerației de plante și importanța forței de muncă agricolă “neliberală” pentru primele state.
Sperăm că lista noastră de cărți despre agricultură vă oferă câteva sugestii pe care să le adăugați la lista dumneavoastră de lecturi, în funcție de subiectele care vi se par cele mai interesante. De asemenea, nu ezitați să împărtășiți recomandările dumneavoastră de cărți în comentariile de mai jos!