Există o mulțime de culturi profitabile pe care le puteți cultiva în ferma dvs. mică. Decizia de a decide ce culturi sunt potrivite pentru situația dumneavoastră va depinde de mulți factori diferiți, în afară de cei evidenți, cum ar fi clima și solul. Fermele mici sunt adesea întreprinderi diverse, conduse de echipe mici de oameni, așa că este important ca ceea ce cultivați să fie bine adaptat la spațiul, piața și timpul pe care îl aveți la dispoziție.
Unele întrebări pe care ar trebui să le luați în considerare atunci când vă decideți asupra unei noi culturi pentru ferma dvs. mică includ:
Care este valoarea în numerar pe kilogram sau livră de produs?
Acesta nu este singurul indicator de care trebuie să țineți cont, dar cu cât o cultură se vinde cu mai mult, teoretic va trebui să cultivați mai puțină cantitate pentru a obține același venit ca și cum ați cultiva mai multă cantitate dintr-o cultură cu valoare mai mică.
Cu toate acestea, ar trebui să acordați o atenție deosebită și costurilor de producție, timpului necesar și oricăror investiții care ar putea fi necesare.
Cum veți vinde produsele?
Veți obține cel mai mare preț dacă veți putea vinde direct clienților sau dacă veți face produse cu valoare adăugată.
Dincolo de o anumită scară, este dificil să vindeți toate produsele la cel mai mare preț în timpul pe care îl aveți la dispoziție alături de cultivare.
Pe măsură ce vă extindeți, va trebui probabil să luați în considerare vânzarea, cel puțin parțial, către angrosiști și să primiți un preț mai mic pentru compromisul în ceea ce privește volumul pe care îl pot cumpăra și ușurința pe care o aduce.
Cât de rapid este ciclul de creștere?
Cu cât puteți crește o cultură de mai multe ori pe an, cu atât mai bine.
Unele culturi pe care le vom prezenta mai jos au nevoie de doar două săptămâni pentru a ajunge la maturitate și pot fi cultivate în fiecare săptămână din an.
Cum sunt randamentele?
Vreți ceva care va produce randamente ridicate pentru fiecare metru pătrat, metru sau acru pe care îl dedicați.
Acest lucru este valabil mai ales dacă nu dispuneți de mult spațiu, deși, dacă aveți un teren mai mare, acest lucru devine mai puțin important și puteți decide să luați în considerare și alte beneficii pe care le poate aduce cultura.
Puteți utiliza spațiul vertical?
Unele culturi pot fi cultivate pe rafturi, o tavă peste alta.
Dacă cultivați altceva care nu poate fi cultivat decât pe un singur nivel, s-ar putea să nu vă optimizați utilizarea terenului.
Acest lucru este valabil mai ales dacă aveți o suprafață mică cu care să lucrați.
Cât de multă muncă necesită o cultură pentru a fi produsă?
Aceasta este o întrebare importantă. O cultură se poate vinde la un preț ridicat, dar prețul ridicat poate fi o reflectare a faptului că necesită mult aport de muncă.
Acesta este cazul șofranului, de exemplu, unde trebuie să recoltați staminele de la 75.000 de plante pentru a produce 1 kg de șofran uscat.
În plus, trebuie să vă potriviți aportul de timp disponibil cu nevoile culturii pe care o aveți în vedere.
Dacă nu dispuneți de prea mult timp, puteți opta pentru o cultură mai puțin profitabilă dacă aceasta înseamnă mai puțin timp petrecut cu ea.
Care este obiectivul dumneavoastră de venit?
În cele din urmă, ar trebui să faceți un pas înapoi și să vă gândiți la ceea ce urmăriți.
Cât de mult doriți să câștigați de pe urma fermei dvs. vă va ajuta să determinați cât de mult trebuie să creșteți.
Acest lucru va avea, la rândul său, un impact asupra locului și modului în care o veți vinde, precum și asupra timpului și a oricărei investiții necesare.
Acum, cu aceste gânduri în minte, haideți să aruncăm o privire asupra unora dintre cele mai profitabile culturi din lume pe care să le luați în considerare:
Ciupercile
Atunci când te gândești la idei de ferme la scară mică, ciupercile probabil că nu sunt printre primele lucruri care îți vin în minte ca fiind cele mai bune culturi rentabile pe care le poți crește.
Dar cultivarea ciupercilor poate fi surprinzător de profitabilă.
În special ciupercile de stridii, care pot fi cultivate în doar 5 săptămâni și se vând cu 10-20 de lei pe kilogram.
Ciupercile sunt o cultură excelentă pentru fermierii urbani sau pentru oricine care nu are prea mult spațiu suplimentar cu care să lucreze.
Ele sunt cel mai adesea cultivate în interior și produc un randament extrem de mare pe picior pătrat.
Lavanda
Lavanda este o cultură extrem de versatilă. Florile sale pot fi vândute în stare proaspătă sau uscate florăriilor.
Florile uscate pot fi, de asemenea, transformate în aranjamente florale sau coroane, sau pot fi vândute direct meșteșugarilor sau magazinelor de produse artizanale. Bineînțeles, este folosită și pentru a face ulei de lavandă.
Este un ingredient comun în produsele de aromaterapie, în produsele de îngrijire a pielii, cum ar fi săpunurile și loțiunile, și chiar folosit în perne și săculeți din plante. De asemenea, am mai avut plăcerea de a încerca o înghețată de lavandă, care avea o aromă florală minunată.
Pentru un exemplu de ceea ce este posibil cu lavanda, consultați Purple Haze Lavender Farm. Aceștia încasează mai mult de 1 milion de dolari pe an din diversele lor produse de lavandă, care sunt cultivate pe doar opt acri de teren.
Vânzarea buchetelor uscate de lavandă este cea mai simplă cale de a merge. Necesită o investiție minimă în echipament, muncă sau timp.
Trebuie doar să legați tulpinile de flori împreună în buchete și să le atârnați într-o zonă bine ventilată timp de cel puțin o săptămână și sunt gata pentru comercializare. Plantele de lavandă necesită un sol bine drenat, dar pot crește într-o mare varietate de climate diferite.
Îngrășămintele și irigarea nu sunt de obicei necesare. Levănțica se înmulțește ușor în seră prin butași.
Plantele nu vor înflori până în al doilea an, dar vor continua să crească și să înflorească timp de 10 ani sau mai mult după aceea. Sunt plante cu creștere rapidă și rezistente la boli.
Șofran
Șofranul ar putea fi cea mai scumpă cultură (legală) din lume. Vânzându-se cu aproximativ 2500 de dolari pe kilogram, este cu siguranță cea mai scumpă plantă culinară.
Este greu de descris ce gust are șofranul, dar majoritatea oamenilor îl descriu ca fiind o aromă florală de miere.
De ce costă atât de mult? Șofranul este făcut din stigmate (partea din floare care este germinată de polen) de la planta crocus.
Este nevoie de aproximativ 75.000 de flori pentru a produce o livră de șofran uscat.
Dar pentru a cultiva atâtea flori de crocus este nevoie de doar un sfert de acru de teren, așa că vă puteți face o idee despre cât de profitabilă ar putea fi această cultură.
Totuși, plantarea lor în polituneluri sau sere poate face din ele o cultură viabilă în alte regiuni.
Crocusul de șofran nu poate fi cultivat cu ușurință din semințe. Pentru a-l cultiva, trebuie să plantați cormi, care sunt rădăcinile cărnoase tuberoase ale plantei.
Partea dificilă a cultivării șofranului este procesul de recoltare, care necesită foarte multă muncă.
Trebuie să culegeți delicat florile pe măsură ce înfloresc și apoi să scoateți cele trei flori pe floare.
Nu uitați că este nevoie de aproximativ 150 de flori doar pentru a obține un singur gram de șofran uscat.
Costul forței de muncă este principalul motiv pentru care șofranul este de obicei cultivat în Iran și în alte țări cu salarii mai mici, în loc de America de Nord, în ciuda prețului ridicat de vânzare al culturii.
Boabele de Goji
Boabele Goji sunt foarte nutritive, pline de antioxidanți și pot avea chiar beneficii anti-îmbătrânire și anti-cancer. Acest lucru le face să fie considerate pe scară largă un superaliment.
Cele mai multe fructe de goji sunt cultivate în China, dar planta este, de asemenea, bine adaptată pentru a crește într-un climat nord-american.
Boabele goji uscate organice se vând cu 20 de dolari sau mai mult pe kilogram, iar boabele proaspete cer prețuri semnificativ mai mari, în special atunci când sunt vândute în piețele fermierilor.
Puteți cultiva până la 7.000 de kilograme de fructe de goji la hectar, ceea ce o face cea mai valoroasă cultură pe care o puteți cultiva când vine vorba de fructe de pădure.
Plantele de boabe de goji sunt arbuști lemnoși cu frunze caduce și ușor spinoase. Ele cresc până la 3 până la 6 picioare înălțime atunci când sunt tăiate și cultivate, deși în sălbăticie pot ajunge până la 12 picioare înălțime.
Plantele de fructe de Goji berry sunt cel mai bine începute în interiorul unei sere pentru primele șase săptămâni de dezvoltare, dar apoi pot fi transplantate în aer liber.
Ele pot rezista atât iernilor reci, cât și verilor reci.
În unele locuri, boabele de goji sunt considerate o specie invazivă, deoarece sunt foarte robuste.
Este posibil să obțineți recolte ușoare de la plantele dvs. de fructe de goji în al doilea an, dar de obicei durează între trei și cinci ani până când acestea ating capacitatea maximă de producție.
Plantarea arbuștilor de goji la sfârșitul iernii, în timp ce aceștia sunt în repaus, vă poate ajuta să aveți un mic avans. Plantele de goji sunt de obicei cultivate din butași, ceea ce poate face ca începerea unei ferme de fructe de goji să fie un pic mai scumpă decât alte culturi.
Poate costa 10.000 de dolari sau mai mult pentru suficiente butași pentru a acoperi un acru de teren.
Dar, la fel ca alte tipuri de fructe de pădure, plantele de goji vor continua să producă fructe de pădure în fiecare an, fără a fi nevoie să replantați.
Oricare ar fi situația dumneavoastră, există o mulțime de opțiuni în ceea ce privește culturile de mare valoare pentru fermele mici.
Trebuie doar să vă gândiți la ceea ce va funcționa cel mai bine pentru dvs. în ceea ce privește timpul necesar, costurile, condițiile de cultivare și găsirea unei piețe pentru culturi.