Cafeaua a avut un an exploziv din cauza impactului secetei și al înghețului asupra recoltei braziliene. Blocajele din lanțul de aprovizionare au contribuit, de asemenea, la creșterea pieței. Există o mulțime de incertitudini în ceea ce privește perspectivele pentru 2022, multe vor depinde de precipitațiile din timpul sezonului ploios din Brazilia.
Brazilia s-a luptat nu numai cu înghețul în acest an, ci și cu seceta. Există temeri că suprafețe mari de arbori de cafea au fost afectate, ceea ce va avea un impact asupra producției în sezonul următor. În mod similar, se așteaptă ca seceta să influențeze și viitoarea recoltă, deși cât de mult va depinde de nivelul precipitațiilor din sezonul ploios.
Recolta braziliană de cafea 2021 și 2022 este completă, iar cea mai recentă estimare a agenției agricole a țării este că producția din acest sezon a totalizat 46,88 milioane de saci (saci de 60 kg), în scădere cu 25,7% față de anul trecut. Vremea secetoasă a cântărit asupra recoltei, în timp ce acesta a fost, de asemenea, anul cu randament mai scăzut al ciclului bienal.
Pentru sezonul 2022/23, deși va fi cel cu randament mai ridicat, există multă incertitudine cu privire la impactul atât al secetei, cât și al înghețului. Există estimări care sugerează că până la 12 milioane de saci de cafea ar putea fi pierduți în Brazilia în sezonul următor din cauza acestor condiții. Cu toate acestea, în ultimele luni, regiunile de cultură au înregistrat precipitații mai mari decât de obicei. Acest lucru s-a întâmplat în special în luna octombrie. Cu toate acestea, Brazilia va trebui să înregistreze în continuare precipitații abundente în lunile următoare pentru a atenua îngrijorările.
Prețurile ridicate ale cafelei din mai mulți ani, împreună cu slăbiciunea realului brazilian, înseamnă că agricultorii din țară înregistrează cele mai mari prețuri în monedă locală din istorie.
Mediul prețurilor ridicate înseamnă, de asemenea, că am putea asista la o creștere a plantațiilor de cafea. Cu toate acestea, având în vedere că acestea au nevoie de mai mulți ani pentru a se dezvolta, orice creștere nu se va simți decât peste câțiva ani.
La fel ca multe alte piețe, cafeaua a fost afectată de problemele legate de lanțul de aprovizionare. Restricțiile au contribuit la problemele de aprovizionare, în timp ce lipsa containerelor a dus la creșterea tarifelor de transport. Acest lucru a dus la scăderea stocurilor la bursă de la aproximativ 2,2 milioane de saci la mijlocul acestui an la aproximativ 1,6 milioane de saci în prezent, ceea ce a susținut și mai mult prețurile.
Cu toate acestea, pe măsură ce intrăm în 2022, ne așteptăm ca problemele legate de lanțul de aprovizionare să se amelioreze treptat, ceea ce ar trebui să exercite mai puțină presiune ascendentă asupra pieței cafelei. Riscul cheie rămâne continuarea restricțiilor stricte în regiunile cheie de cultivare, în cazul în care ar trebui să asistăm la un alt val dur de coronavirus.
Organizația Internațională a Cafelei estimează că piața mondială a cafelei a înregistrat un excedent de 1,97 milioane de saci în sezonul 2020/21 (0ctombrie 2020- septembrie 2021).
Se estimează că consumul a crescut cu 1,9% față de anul precedent, ajungând la 167,7 milioane de saci, iar acest lucru se întâmplă după ce a scăzut cu 1,8% în sezonul precedent.
Scăderea consumului din sezonul trecut s-a datorat blocărilor legate de virus, iar creșterea pe care am văzut-o în acest an duce consumul înapoi la nivelurile de dinainte de virus.
În ciuda recoltei braziliene mai mici din acest sezon, producția globală în anul cafelei 2020/21 a crescut totuși cu 0,4% față de anul precedent, ajungând la 169,6 milioane de saci.
Pentru anul cafelei 2021/22, se așteaptă ca cererea să depășească oferta. Acest lucru va fi determinat de o combinație de creștere suplimentară a cererii, împreună cu o recoltă braziliană îngreunată de îngheț și, posibil, de secetă. Cu toate acestea, mult va depinde de precipitațiile din lunile următoare. Unii prognozează un deficit de până la 7 milioane de saci.
Așteptarea unui deficit în 2021/22 și incertitudinea cu privire la cât de mare ar putea fi acest deficit sugerează că prețurile ar trebui să rămână bine susținute.