BNR a anunțat că va majora rata dobânzii de politică monetară la 3%, de la 2,50%, începând cu 6 aprilie, aceasta fiind a cincea majorare a ratei începând cu luna mai 2018.
Banca centrală, BNR, a decis, de asemenea, să majoreze rata dobânzii la facilitatea de depozit la 2,00% pe an, de la 1,50%, și să majoreze rata dobânzii la facilitatea de creditare la 4,00%, de la 3,50%, se arată într-un comunicat după o ședință a consiliului de administrație privind politica monetară.
BNR a decis, de asemenea, să mențină ratele existente ale ratelor rezervelor minime obligatorii atât pentru pasivele în lei, cât și pentru cele în valută ale băncilor.
Conform evaluărilor actuale, se așteaptă ca rata anuală a inflației să crească ceva mai abrupt în lunile următoare decât s-a anticipat în februarie, sub impactul șocurilor de pe partea ofertei, a precizat banca centrală. În spatele înrăutățirii reînnoite a perspectivelor inflației pe termen scurt stau creșterile mult mai mari preconizate ale prețurilor la combustibili și, în special, ale prețurilor la alimentele procesate, în principal din cauza avansului mai puternic al prețurilor la țiței și la materiile prime agroalimentare, pe fondul războiului din Ucraina și al sancțiunilor internaționale în vigoare împotriva Rusiei.
BNR se așteaptă ca efectele inflaționiste să prevaleze pe termen scurt asupra impactului dezinflaționist substanțial generat, probabil, de prelungirea cu un an a schemelor de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii casnici.
De asemenea, banca centrală a menționat că incertitudinile și riscurile care planează asupra perspectivelor pe termen mediu cresc totuși, în mod considerabil, din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor asociate, care reprezintă un nou șoc de proporții pe partea ofertei la nivel global. Acesta exercită efecte divergente asupra inflației și activității economice pe plan intern, în principal prin agravarea crizei energetice și a blocajelor din lanțul de producție, dar și prin alte canale, cum ar fi dinamica economiei și a inflației în Europa și în lume.
O sursă majoră de incertitudini și riscuri rămâne, de asemenea, absorbția fondurilor europene – în special a celor din cadrul programului Next Generation EU – care este condiționată de îndeplinirea unor obiective stricte de implementare a proiectelor aprobate, a precizat BNR.
În același timp, banca a remarcat că îmbunătățirea situației epidemiologice pe plan intern a condus la încetarea stării de alertă în prima decadă a lunii martie 2022 și la ridicarea tuturor restricțiilor de mobilitate, cu efecte favorabile asupra activității economice.
Deciziile Consiliului de Administrație al BNR vizează ancorarea anticipațiilor inflaționiste pe termen mediu, precum și încurajarea economisirii prin majorarea ratelor bancare, astfel încât rata anuală a inflației să revină în linie cu ținta fixă de 2,5% ±1 punct procentual pe termen lung.
Prețurile de consum din România au crescut în februarie cu 8,53% în ritm anual, față de o creștere de 8,35% în ianuarie, potrivit celor mai recente date ale institutului național de statistică.
Următoarea ședință de politică monetară a consiliului de administrație al băncii centrale este programată să aibă loc pe 10 mai.