Banca Națională a României a produs astăzi o ușoară surpriză, majorând dobânda cheie cu 25 de puncte de bază, până la 1,75%, față de creșterea de 50 de puncte de bază la care se aștepta piața. În schimb a majora dobânda la facilitatea Lombard la 2,5%, în timp ce dobânda la depozite a crescut tot cu 25 de puncte de bază ca şi dobânda cheie. Măsura va permite ROBOR să crească lejer până la nivelul de 3% în acest an. Inflaţia va continua să crească până spre mijlocul anului viitor.
Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele: majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an, de la 1,50 la sută pe an, începând cu data de 10 noiembrie 2021; extinderea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±0,75 puncte procentuale, de la ±0,50 puncte procentuale; astfel, începând cu 10 noiembrie 2021 rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se majorează la 2,50 la sută pe an, de la 2 la sută pe an, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menține la 1,00 la sută pe an; păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară şi menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit, potrivit unui comunicat depresă al băncii.
BNR a schimbat intervalele coridorului dintre dobânzilela depozite şi cele la credite. Astfel, dacă dobânda la depozite a crescut la 1%, tot cu 25 de puncte de bază, dobânda la credite a crescut cu 50 de puncte de bază, la 2,5% pe an. Acest fapt se va reflecta curând în nivelul ROBOR şi al dobânzilor la creditele pentru populaţie şi companii.
Referindu-se la activitatea economică, BNR notează că excesul de cerere agregată s-a redus probabil în trimestrul al treilea și că accelerarea creșterii preconizată pentru trimestrul 3 din 2021 se va datora “performanței foarte bune a agriculturii”.
Având în vedere încetinirea destul de pronunțată a activității în sectoarele industrial și al construcțiilor și oboseala notabilă a creșterii în spațiul de retail, ipotezele pentru agricultura din trimestrul al treilea trebuie să fie extrem de puternice pentru a obține o accelerare de peste 1,9% a ratei de creștere a PIB-ului trimestrial. Cifrele provizorii ale PIB-ului pentru trimestrul al treilea vor fi publicate pe 16 noiembrie.
Analiștii cred că BNR va încerca să limiteze cât mai mult posibil ciclul de majorare a ratelor, dar, având în vedere contextul inflaționist și comportamentul băncii centrale CE3, s-ar putea să nu aibă de ales decât să continue ciclul de înăsprire până când va ajunge la o rată terminală de 3,00% la jumătatea anului 2022. La următoarea ședință a consiliului de administrație din 10 ianuarie 2022, BNR ar putea merge pe aceeași linie, oferind o majorare a ratei-cheie cu 25 pb și readucând coridorul facilităților permanente la ±1pp, de la ±75 pb în prezent. Multe vor depinde însă de deciziile luate de băncile centrale din Polonia, Cehia și Ungaria, întrucât diferențialul de dobândă trebuie să rămână predominant pozitiv pentru România.