Pandemia și războaiele au cuprins întreaga lume, iar măsurile sanitare stricte ale pandemiei au obligat companiile să se adapteze. Peste noapte, organizațiile au trecut la locuri de muncă flexibile cu scopul principal de a menține lumina aprinsă în condiții imaginabile. Pe măsură ce lucrurile au început să se așeze, imaginarea modului în care lucrăm a devenit esențială pentru a prospera. Flexibilitatea este adesea definită ca fiind calitatea de a se îndoi cu ușurință fără a se rupe. Iar la locul de muncă, a fi flexibil se bazează pe și întărește abilități precum reziliența, libertatea, versatilitatea, cooperarea și toleranța.
Nu este surprinzător faptul că flexibilitatea este arma noastră secretă pentru a trece peste schimbările inevitabile din viață și de la locul de muncă.
Studiile sugerează că ar trebui să considerăm flexibilitatea ca fiind nucleul eforturilor noastre de adaptare. Aceasta asigură continuitatea în fața unor provocări fără precedent și ne permite să inovăm pentru a crește. Beneficiile pe termen lung ating fiecare aspect al umanității noastre.
Flexibilitatea la locul de muncă este esențială pentru reconstrucția noastră dincolo de această criză. Ea se manifestă în deciziile de zi cu zi, cum ar fi locul de unde lucrăm și cum arată programul nostru. De asemenea, influențează modul în care ne raportăm unii la alții și la problemele pe care trebuie să le rezolvăm.
Iată beneficiile de pe urma unui loc de muncă flexibil și cum îl puteți face să lucreze în favoarea dumneavoastră:
Un punct de sprijin mai puternic și o îmbunătățire a imaginii de marcă
La nivel macro, flexibilitatea se traduce prin agilitate. Companiile agile sunt într-o poziție mai bună pentru a observa și a reacționa la schimbările subtile de pe piață.
O cultură a flexibilității poate muta atenția către noi oportunități fără teama paralizantă cauzată de perturbarea situației actuale. Toleranța la risc se poate dovedi a fi un avantaj competitiv, mai ales în perioadele de criză
Confruntarea cu amenințările și valorificarea noilor oportunități sunt cele două fețe ale aceleiași monede. Acest lucru este valabil mai ales atunci când companiile se confruntă cu schimbări rapide și se deschid noi posibilități. Pentru a profita pe deplin de avantajele unui loc de muncă flexibil, companiile au nevoie de valori unitare. Liderii trebuie să consolideze o mentalitate flexibilă bazată pe inovație, adaptabilitate și versatilitate. Acest lucru este valabil atât pentru gestionarea amenințărilor externe, cât și pentru promovarea și susținerea echipelor lor. Acestea sunt companiile pentru care oamenii vor să lucreze.
Economii semnificative de timp și bani
Un raport a sugerat că aranjamentele flexibile la locul de muncă reprezintă un parametru esențial într-o analiză cost/beneficiu pentru buget și planificare.
Costurile imobiliare, costurile de recrutare și de rotație și cheltuielile generale sunt cele mai vizibile. Economiile adesea ignorate ale aranjamentelor de lucru flexibile sunt cele aduse de productivitate.
Munca mai inteligentă și mai bună nu produce cifre impresionante pe loc, dar acestea se adună. Eficiența, reducerea stresului, scăderea absenteismului și implicarea angajaților sunt beneficiile de lungă durată ale unei flexibilități îmbunătățite, pe care conducerea le poate pune pe seama marjelor lor de profit.
Pentru angajați, scara este mai mică, dar nu mai puțin impresionantă. Munca și viața au de câștigat din orele economisite din naveta. Iar din punct de vedere financiar, reducerea cheltuielilor determinate de opțiunile de lucru flexibile, cum ar fi benzina, pauzele de prânz și chiar îmbrăcămintea de birou, sunt la fel de semnificative.
Managementul îmbunătățit al proiectelor
Managementul proiectelor într-un mediu flexibil este o negociere constantă. Alocarea resurselor, calitatea produselor livrabile și raportarea sunt doar câteva dintre lupte. Flexibilitatea poate îmbunătăți toate aceste aspecte, iar totul începe cu o planificare agilă.
Managementul proiectelor și aranjamentele flexibile la locul de muncă au în comun câteva condiții esențiale. Arta flexibilității se poate traduce în gestionarea cu succes a proiectelor fără prea multe bătăi de cap.
Un mod flexibil de atribuire a sarcinilor și de stabilire a etapelor poate fi benefic atât pentru proiecte, cât și pentru echipe. Comunicarea deschisă și așteptările clare mențin lucrurile în funcțiune în timpul stresului de execuție.
Managerii de proiect și de persoane trebuie să rămână la curent cu cerințele în schimbare, menținând în același timp întreruperile la un nivel minim. Flexibilitatea funcționează pentru a contrabalansa incertitudinea, menținând opțiunile deschise și luarea rapidă a deciziilor.
Un loc de muncă flexibil depinde de modul în care echipa interacționează, duce la bun sfârșit proiectele și rămâne fericită. Nu este vorba doar de cei patru pereți din jurul fiecăruia, ci și de software-ul pe care echipa dvs. îl folosește în fiecare zi.
O mai bună achiziție și retenție a talentelor
Tendințele care favorizează locurile de muncă flexibile nu sunt noi. Pandemia a accelerat procesul de deschidere început de globalizare.
Companiile pot și ar trebui să ajungă la cei mai buni talente, indiferent de granițe. Colaborarea, inovarea și autonomia sunt câteva dintre avantajele flexibilității care atrag profesioniști de top.
Diversitatea este un alt avantaj semnificativ al locurilor de muncă flexibile. Companiile nu pot avea decât de câștigat dacă ajung la o gamă mai largă de persoane. Un fond divers de idei și experiență poate sprijini o viziune de creștere și incluziune.
Iar cu o cultură a libertății, recunoașterii și flexibilității, liderii pot păstra mai bine angajații de top. Angajații cei mai eficienți sunt cei care dispun de dinamism, de o etică impecabilă a muncii și de un spirit antreprenorial.
Aceștia prosperă atunci când sunt împuterniciți prin faptul că au control asupra timpului și carierei lor. Organizațiile trebuie să fie pregătite să țină pasul cu angajații de mâine, împuternicind liderii de echipă și oferindu-le instrumentele potrivite pentru gestionarea forței de muncă.
Implicare sporită și echipe consolidate
Contrar temerilor comune, un loc de muncă flexibil nu este antitetic față de sentimentul de apartenență și de o colaborare solidă. Pe de o parte, companiile dispun de toate instrumentele de lucru la distanță necesare pentru a se conecta, gestiona și colabora.
Dar, pe de altă parte, având flexibilitatea de a lucra la orele lor de vârf, angajații se pot prezenta și se pot angaja pe deplin în munca lor. Gestionarea echipelor într-un cadru flexibil nu vine fără provocări.
Liderii trebuie să se asigure că înlocuiesc coeziunea oferită de un spațiu fizic comun cu un tip de apartenență mai profundă. Valorile corporative și umanitatea noastră comună pot contribui la lipirea echipelor. Nu mai avem nevoie de ore fixe de birou și de clădiri impunătoare pentru asta.
Alegerea joacă un rol esențial în succesul echipelor flexibile. Oportunitatea de a avea un cuvânt de spus în ceea ce privește programul de lucru sau locația le oferă angajaților puterea de agenție. Beneficiile sunt vizibile în ceea ce privește productivitatea și angajamentul.
Echilibru mai ușor de realizat între viața profesională și cea privată
Pandemia ne-a făcut să ne oprim și să punem lucrurile în perspectivă. Cei dragi, timpul de calitate petrecut împreună, sănătatea mentală și sentimentul de echilibru au ajuns în prim-plan. Un loc de muncă și un program flexibil ne permit să ne concentrăm pe ceea ce este cu adevărat important, uneori cu rezultate comerciale mai bune.
Un program de lucru flexibil cântărește spre satisfacția profesională. Cu o mentalitate mai calmă, oamenii sunt mai bine pregătiți pentru a face față nevoilor personale și responsabilităților familiale.
Viitorul este flexibil
Confruntându-ne cu schimbări fără precedent în modul în care lucrăm și trăim, flexibilitatea ne salvează de fiecare dată.
Un sondaj a arătat că aproape jumătate dintre companiile din întreaga lume au oportunități de lucru la distanță și flexibile, răspunzând celor 99% dintre angajații care includ în planurile lor de carieră opțiuni la distanță.
În plus, o statistică descoperită a arătat că productivitatea crește cu 65% în mediile flexibile, în timp ce cifra de afaceri scade cu un sfert. Flexibilitatea este benefică pentru angajați, companii și mediu.
Sentimentul de echilibru contribuie la oameni bine conturați, care pot să se prezinte și să muncească. Dar acesta este un proces, iar unii dintre noi vor trebui să se confrunte cu o curbă de învățare mai abruptă. Trebuie să ne amintim că beneficiile depășesc greutățile. După ce am îmbrățișat flexibilitatea, putem înfrunta orice furtună care ne iese în cale.