Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale a publicat rezultatele testului de stres pentru asigurări din 2021. Atât poziția de capital, cât și cea de lichiditate a asigurătorilor au rămas solide în condiții de șoc, iar acoperirea activelor față de pasive a satisfăcut nevoile asiguraților. Expunerea la șocurile de piață rămâne una dintre principalele vulnerabilități .
Autoritatea rezultatele foarte așteptatului test de stres din 2021 al sectorului asigurărilor. Obiectivul unui astfel de exercițiu a fost de a evalua rezistența întreprinderilor de asigurare la scenarii adverse și de a vedea dacă acestea pot rezista la șoc.
Scenariul propus a fost o dublă lovitură – cum vor face față companiile de asigurări la ratele dobânzilor “mai mici pentru mai mult timp”, totul în timp ce trebuie să reziste pandemiei prelungite de coronavirus. Impactul asupra pozițiilor de capital și de lichiditate a fost pus în evidență. În total, testul de rezistență a acoperit 75% din piața asigurărilor din Spațiul Economic European, cu 44 de participanți.
Deși testele de stres ale EIOPA rămân un exercițiu, scopul a fost acela de a observa participanții în condiții de șoc.
Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale a publicat rezultatele testului de stres pentru asigurări din 2021 a concluzionat că asigurătorii dispun de suficiente amortizoare care le permit să absoarbă șocul unui scenariu negativ. În cadrul abordării cu bilanț fix, rata de solvabilitate nr.2 a scăzut în medie cu 92 de puncte procentuale (de la 218% la 126%) și cu doar 79 de puncte procentuale în cazul unui bilanț constrâns, în care au fost deja aplicate anumite măsuri reactive.
Cea mai mare parte a scăderii ratei a fost cauzată de scăderea fondurilor proprii (și de deteriorarea calității acestor fonduri), însă o ușoară creștere a cerinței de capital de solvabilitate a jucat, de asemenea, un rol important. Doar 9 participanți au încălcat cerința de 100% a ratei Solvabilitate II în cazul unui bilanț fix, în timp ce 7 dintre aceștia au reușit să se conformeze din nou cerinței de capital în cazul unui bilanț restrictiv.
Garanțiile pe termen lung și măsurile tranzitorii au fost semnalate ca fiind în continuare amortizoare importante.
Pentru a da o idee despre importanța acestor măsuri, fără ele, scăderea ratei de solvabilitate nr.2 în condiții de șoc nu s-ar ridica la 92, ci la 126 de puncte procentuale (bilanț fix).
Este important de reținut că, în timp ce LTG este o structură permanentă în cadrul Solvabilitate II, măsurile tranzitorii vor fi eliminate treptat până în 2032, dar impactul lor este, în general, mult mai puțin semnificativ decât cel al LTG.
În cadrul unui scenariu de dublă lovitură, acoperirea activelor față de pasive înregistrează, de asemenea, o scădere semnificativă, scăzând de la 110% la 106% (atât în cazul bilanțului fix, cât și al celui constrâns).
Faptul că acest raport nu scade sub 100% conferă EIOPA încrederea că “sectorul, chiar și în cazul unui scenariu grav, se dovedește a fi capabil să își respecte promisiunile față de deținătorii de polițe”. Scăderea activelor a fost parțial compensată de o scădere a pasivelor.
EIOPA a declarat că una dintre principalele vulnerabilități ale segmentului asigurărilor este expunerea la șocurile de piață. În scenariul de criză, activele guvernamentale cu venit fix au fost reduse cu 2,8%, cele corporative cu 4% și cele de capitaluri proprii cu 43%.
Variația poziției instrumentelor financiare derivate a fost pozitivă, compensând parțial șocul și evidențiind utilizarea activă a instrumentelor financiare derivate de către societățile de asigurare pentru a face față unui mediu de piață nefavorabil.
În ceea ce privește pasivele, provizioanele de viață au înregistrat o scădere marginală, în timp ce provizioanele non-viață au crescut.
Întrucât asigurătorilor li s-a permis să aplice măsuri de gestionare reactivă pentru calcularea pozițiilor post-stres în cadrul unui bilanț limitat, EIOPA a avut ocazia de a efectua un exercițiu macroprudențial pentru a observa ce măsuri au fost utilizate și ce efect au avut acestea.
Au fost permise doar măsurile care făceau deja parte din cadrele de guvernanță ale asigurătorilor. Printre aceste măsuri se numără deciziile de a nu distribui dividende, reducerea riscului activelor și pasivelor, emiterea de datorii subordonate și de capitaluri proprii, reducerea costurilor, reasigurarea, utilizarea de VA etc. EIOPA a declarat că nu toate măsurile au avut rezultate dezirabile și, de asemenea, nu toate măsurile au fost în interesul superior pe termen lung al companiilor.
În ceea ce privește poziția de lichiditate, nu au fost identificate deficiențe semnificative în scenariile nefavorabile. Un deficit în poziția de lichiditate netă de 10 miliarde euro în cadrul unui bilanț fix s-a transformat rapid într-unul pozitiv prin acțiuni de gestionare în cadrul unui bilanț restrictiv. Având în vedere poziția solidă a activelor lichide, există întotdeauna o rezervă substanțială pentru a acoperi orice deficit identificat în cadrul bilanțului fix.
Rezultatele au fost publicate la nivel agregat. Câteva societăți de asigurare din eșantionul EIOPA au fost de acord să împărtășească informații cu privire la rezultatele lor individuale. Cu toate acestea, niciun nume olandez nu s-a numărat printre acestea.
Pe baza analizei rezultatelor, EIOPA va evalua dacă este necesar să emită orientări și recomandări suplimentare. Autoritățile naționale de supraveghere pot, de asemenea, să formuleze recomandări care să fie puse în aplicare de către întreprinderile de asigurare din jurisdicția lor. Identificarea vulnerabilităților sectorului și a posibilelor repercusiuni pe alte piețe este un pas esențial pentru o activitate mai eficientă în ceea ce privește procedurile de redresare și de rezoluție în 2022.