Găsirea unui nou membru pentru echipa dvs. poate fi ca o întâlnire. Aveți multe pe cap în calitate de recrutor sau manager de angajare și lucrați cu multe variabile pentru a găsi cel mai bun candidat – cineva care nu numai că are setul de competențe, dar pare să aibă și cea mai bună chimie pentru a se potrivi bine în echipă. Procesul de recrutare implică multe, de la sortarea CV-urilor până la realizarea interviurilor. Dar ce se întâmplă dacă, în cele din urmă, ați ajuns la candidatul preferat și apoi nu reușiți să-l convingeți să vă răspundă la telefon pentru a-i oferi postul? Păreau atât de entuziasmați de acest rol – ce a mers prost?
Din nefericire, nu este neobișnuit ca recrutorii să se lase înșelați de candidați. Adică, nu mai primesc niciodată vești de la aceștia după un interviu. Deși există diverse motive pentru care se poate întâmpla acest lucru, de multe ori se reduce la faptul că solicitantul nu a avut o experiență bună în timpul procesului de interviu.
Așadar, cum puteți evita să fiți “vânat” de un candidat? Prin ajustarea procesului dvs. pentru a oferi o experiență de candidatură excelentă chiar înainte de a vorbi cu ei. Luați în considerare următoarele sfaturi pentru a vedea unde vă puteți ajusta abordarea.
Crearea unui proces de recrutare bazat pe candidat
Dacă nu ați mai fost de ceva vreme de cealaltă parte a mesei de interviu, faceți un pas înapoi și încercați să priviți întregul proces de recrutare din perspectiva candidatului. Trebuie să vă asigurați că aceștia se simt bineveniți din prima clipă în care ajung pe un anunț de angajare și până în prima lor zi de lucru.
Scrieți-vă anunțurile de angajare cu claritate
Căutarea unui loc de muncă poate fi un proces obositor și de lungă durată. Este ușor pentru un candidat să se simtă copleșit sau să se epuizeze aplicând la mai multe locuri de muncă. Iar dacă ajung la etapa interviului și descoperă că postul nu este ceea ce au crezut că va fi, poate fi extrem de frustrant.
Deși există multe motive pentru care se poate întâmpla acest lucru, unul dintre motivele principale este că solicitantul nu este foarte sigur de rolul pentru care aplică.
Descoperiți o modalitate mai bună de a recruta talente la distanță
Înainte de a începe procesul de interviu, asigurați-vă că sunteți clar în legătură cu poziția și cerințele, precum și cu remunerația și beneficiile. Îi veți ajuta pe candidații calificați să înțeleagă pe deplin pentru ce dau interviul. Iar faptul de a fi sincer cu privire la post încă de la început poate economisi mult timp și frustrare pentru toată lumea.
Fiți respectuos
Este esențial să vă amintiți că procesul de interviu are două fețe, iar candidatul analizează cum este cultura companiei dumneavoastră. Dacă întârziați la interviu, dacă puneți întrebări irelevante sau dacă discuția durează prea mult, probabil că va vedea în acest lucru un indicator al cât de frustrantă va fi munca de zi cu zi.
Pentru a evita acest lucru, asigurați-vă că sunteți la timp și pregătit pentru interviu și puneți doar întrebări care vă vor ajuta să evaluați calificările candidatului. Evitați comentariile neprofesionale sau întrebările insistente, cum ar fi cele care se învârt în jurul politicii, religiei sau evenimentelor actuale.
Continuați întotdeauna
Este întotdeauna o idee bună să continuați discuția cu un candidat după un interviu, chiar dacă nu credeți că s-a descurcat bine. Veți arăta că apreciați timpul lor și că sunteți interesat de feedback-ul lor. De asemenea, le permiteți să pună întrebări despre rol sau despre companie. S-ar putea chiar să descoperiți că au emoții în timpul interviurilor, dar că ar fi un angajat excelent dacă veți lua legătura cu ei mai târziu.
Asigură-te doar că o faci în termen de câteva zile de la interviu, pentru ca ei să nu te uite. Chiar dacă nu sunt potriviți pentru postul respectiv, este posibil să aibă prieteni sau colegi care ar fi perfecți pentru acest rol, iar dumneavoastră nu doriți să vă faceți o reputație proastă în întreaga industrie.
Clarificați calendarul
O altă modalitate de a evita să fiți “vânați” de către un candidat este să îl țineți la curent pe tot parcursul procesului. Spuneți-le când vă așteptați să luați o decizie și oferiți-le un calendar pentru următorii pași. În acest fel, nu se vor simți ca și cum ar fi în întuneric și vor fi mai puțin predispuși să vă “fantomeze”.
De asemenea, în cazul în care un candidat pare să-și piardă interesul, întrebați-l dacă puteți face ceva pentru a-l menține implicat. De exemplu, l-ați putea invita să participe la un apel sau la un webinar despre post. Păstrând legătura și fiind proactivi, puteți contribui la reducerea șanselor de a fi “vânați”.
Comunicați cu transparență
Atunci când contactați candidatul, folosiți formulări orientate spre acțiune. Dacă doriți să programați un follow-up, clarificați acest lucru în mesaj. De asemenea, dacă îi faceți o ofertă, anunțați-l că doriți să luați legătura și să discutați despre posibilele date de început.
Chiar dacă nu sunteți gata să prelungiți oferta până când HR nu întocmește contractul, anunțați-i unde se află, astfel încât să nu accepte între timp un alt rol. Luați în considerare un e-mail simplu, cum ar fi:
Bună treabă pentru că ați ajuns în etapele finale ale procesului de angajare! Managerul de angajare vă va contacta în curând pentru a stabili o oră pentru un apel de follow-up. Între timp, dacă aveți întrebări sau nelămuriri, nu ezitați să ne contactați.
Așteptăm cu nerăbdare să vorbim din nou cu dvs. în curând și să discutăm o ofertă de angajare. Apreciez interesul dumneavoastră de a vă alătura echipei noastre!
Oferiți o remunerație excepțională
Asigurați-vă că sunteți la curent cu standardele de remunerare din industrie. Dacă sunteți în căutarea celor mai bune talente, trebuie să vă asigurați că luați în considerare mai mult decât salariul.
De asemenea, ar fi de ajutor dacă ați lua în considerare și alte beneficii pe care le urmăresc persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă în domeniul dumneavoastră. Adesea, acest lucru înseamnă crearea unor opțiuni de lucru flexibile și a unei politici de concediu mai flexibile, precum și a altor avantaje care nu se concentrează doar pe compensația monetară.
Procesul de recrutare poate fi complex, dar nu trebuie să fie o problemă. Angajatorii ar trebui să se concentreze să se asigure că oferă o comunicare în timp util, transparență și flexibilitate în timpul procesului de recrutare pentru a construi relații solide cu candidații și a preveni candidatul fantomă. Echipa dvs. ar trebui să caute modalități de a face anunțurile de angajare mai atractive și de a simplifica procesul de angajare, astfel încât acesta să fie rapid și eficient pentru dvs. și pentru potențialul candidat. Cu aceste măsuri implementate, angajatorii pot asigura un proces de recrutare eficient fără a se îngrijora de faptul că vor fi “vânați”.