Să înveți cum să construiești încrederea la locul de muncă este esențial dacă vrei să ai succes ca angajat, manager sau lider eficient. De multe ori, primul pas pentru a construi încrederea este construirea unui raport. Dacă nu ai încredere, va fi mai dificil să comunici și să te coordonezi cu partenerii sau colegii tăi. S-ar putea să fiți refuzat pentru promovări în favoarea cuiva mai demn de încredere. În cazuri extreme, lipsa de încredere poate chiar să vă dărâme întreaga echipă sau organizație.
Din păcate, adevărul este că majoritatea oamenilor nu au fost învățați cum să construiască încrederea.
Din fericire, există modalități dovedite și eficiente de a construi încrederea la locul de muncă.
Vom analiza un proces pas cu pas pe care îl puteți utiliza pentru a începe să construiți încrederea la locul de muncă încă de astăzi. Dar, mai întâi, să trecem rapid în revistă elementele de bază ale încrederii și cele două tipuri principale de încredere.
Noțiuni de bază – ce este încrederea?
S-ar putea să nu fiți nici măcar sigur cum să definiți încrederea. Așa că haideți să începem de aici. Atunci când discutăm despre încredere, vorbim despre:
- posibilitatea de a avea un sentiment de siguranță și de încredere atunci când tratăm cu cineva
- A avea capacitatea de a prezice că cineva va acționa în anumite moduri și va fi de încredere
- Câștigarea unui nivel de credibilitate care s-a acumulat în timp
Încrederea este o parte esențială a tuturor interacțiunilor pe care le avem ca oameni. De asemenea, ea joacă un rol esențial în comunicarea la locul de muncă.
Cât timp ați mai fi clientul unui contabil sau al unui avocat dacă nu ați avea încredere că aceștia au la inimă interesul dumneavoastră? Cât timp ați rămâne într-o relație sau ați menține o prietenie cu cineva în care nu aveți încredere?
Dar să îți dai seama cum să ai încredere în cineva poate fi la fel de important ca și faptul de a fi tu însuți demn de încredere.
Din nefericire, statisticile arată că oamenii au mai puțină încredere unii în alții astăzi decât acum 40 de ani.
La nivel individual, trebuie să aveți încredere reciprocă cu partenerii dvs. romantici, membrii familiei și prietenii.
Același lucru este valabil și la locul de muncă. Trebuie să aveți un sentiment de încredere construit cu colegii de muncă. Un nivel ridicat de încredere creează o experiență mai pozitivă pentru angajați. De asemenea, conduce la un loc de muncă mai productiv, unde oamenii se simt în siguranță și respectați.
De ce ar trebui să vă intereseze încrederea?
Atunci când încrederea se strică, veți observa o schimbare evidentă în modul în care cineva vorbește și acționează în jurul dumneavoastră.
Oamenii care lucrează în companii cu un nivel ridicat de încredere experimentează cu 74% mai puțin stres. Opusul este, de asemenea, adevărat. Un mediu de lucru cu încredere scăzută poate fi stresant pentru toți cei implicați.
Un șef sau un manager care nu are încredere în tine este mai puțin probabil să-ți ofere libertatea și flexibilitatea de a lucra în condițiile tale. Vor fi mai predispuși să vă microgestioneze și să vă verifice cu atenție munca.
Colegii de muncă care nu au încredere în tine este puțin probabil să colaboreze cu tine sau să te ajute. De asemenea, este foarte probabil să nu fiți invitat la întâlniri și evenimente de după muncă.
Construirea încrederii în echipe încă de la început și menținerea acesteia este crucială. Odată ce credibilitatea dvs. începe să scadă, oamenii vă pot considera mai puțin de încredere.
Deoarece este puțin probabil ca oamenii să se împrietenească cu persoane care nu sunt demne de încredere, percepția dumneavoastră la locul de muncă poate continua să scadă.
Mai ales acum, când tot mai mulți oameni lucrează de acasă ca parte a unei echipe virtuale, încrederea este mai importantă ca niciodată. O echipă la distanță trebuie să aibă un nivel ridicat de încredere.
Cele două tipuri de încredere pe care trebuie să le cunoașteți
Când vorbim despre construirea încrederii, există de fapt două tipuri distincte de încredere pe care trebuie să le cunoașteți.
Aceste tipuri de încredere sunt dezvoltate în moduri diferite. Ambele sunt importante și lucrează împreună în mod sinergic. Așadar, este esențial să dezvoltați simultan ambele tipuri de încredere.
Cele două tipuri sunt încrederea practică și încrederea emoțională.
Încrederea practică
Acesta este cel mai tradițional tip de încredere și cel care, de obicei, vine primul în minte atunci când te gândești cum să ai încredere în cineva.
Câștigi acest tip de încredere prin faptul că ești un angajat harnic. Te prezinți la timp. Îți faci treaba și respecți termenele limită.
Câștigarea acestui tip de încredere vă va aduce reputația de a fi o persoană de încredere și competentă. Când spui că vei face ceva, chiar faci acel lucru.
Fără acest tip de încredere, oamenii vă vor microgestiona. Comunicarea se poate întrerupe, iar productivitatea va scădea.
Rețineți: angajatorii care construiesc încrederea cu personalul lor este la fel de important ca și invers. Indiferent dacă sunteți manager sau un angajat de bază, este crucial să construiți încredere cu cei din jurul dumneavoastră.
Încrederea emoțională
Este mai puțin probabil ca oamenii să fie conștienți de acest tip de încredere. Creați încredere emoțională mergând dincolo de ceea ce se așteaptă de la dumneavoastră și creând legături semnificative cu echipa dumneavoastră. Aceasta necesită un nivel de inteligență emoțională.
Liderii de succes tind să aibă un nivel mai ridicat de inteligență emoțională, așa că aceasta este cu siguranță o abilitate bună de început să o dezvolți.
Cele mai eficiente modalități de a construi încrederea
Acum că știți ce este încrederea și de ce este atât de importantă, este timpul să învățați cum să construiți încrederea în viața și la locul de muncă. Trebuie să luați măsuri concrete pentru a construi încrederea. Aceasta nu se va întâmpla automat.
Mai jos este o listă pas cu pas care va sublinia cum să construiți încrederea cu aproape oricine.
Apreciați relațiile pe termen lung
Încrederea necesită o gândire pe termen lung. Poate părea convenabil pe moment să dai vina pe altcineva sau să iei decizii care te avantajează pe termen scurt. Dar, înainte de a acționa, gândiți-vă la modul în care acestea ar putea afecta modul în care vă percep ceilalți în viitor.
Fiți sincer
Dezvoltarea unei reputații de persoană necinstită este una dintre cele mai rapide modalități de a eroda încrederea. Spuneți întotdeauna adevărul, chiar dacă este incomod; nu le dați oamenilor ocazia să vă prindă cu minciuna.
Respectați-vă angajamentele
O persoană demnă de încredere face tot ce-i stă în putință pentru a respecta acordurile pe care le-a făcut. Dacă faceți o promisiune, respectați-o. Evitați să faceți promisiuni pe care s-ar putea să nu le puteți respecta.
Recunoaște când greșești
Oamenilor nu le place să audă scuze. Dacă faceți ceva greșit, cel mai bine este să fiți direct în legătură cu asta. Dacă vă dați seama că ați greșit în legătură cu ceva, recunoașteți.
A fi suficient de vulnerabil pentru a recunoaște greșeala te poate umaniza și te face să pari mai demn de încredere. Admiterea greșelilor face parte, de asemenea, din a fi sincer.
Comunicați eficient
Încrederea poate fi ușor afectată de o comunicare greșită. Încercați să faceți tot posibilul să comunicați într-un mod care să nu lase loc de interpretări greșite.
Dacă nu sunteți sigur de ceva în timpul unei conversații, puneți întrebări pentru a clarifica.
Ascultarea este la fel de importantă ca și vorbirea pentru o comunicare eficientă. Asigurați-vă că le dați celorlalți șansa de a vorbi. Aceasta va arăta că vă pasă dacă îi ascultați cu adevărat.
Fiți vulnerabili
Faptul de a fi deschis cu privire la emoțiile dumneavoastră și de a vă arăta unele sentimente poate ajuta la construirea încrederii. Arată că vă pasă și că sunteți și dumneavoastră o persoană.
Nu vă fie teamă să le spuneți colegilor de serviciu dacă ceva v-a supărat sau v-a stresat.
Acest lucru trebuie abordat cu atenție. Nu vrei să te apuci să le spui tuturor colegilor tăi detalii prea personale.
Este nevoie de un nivel de inteligență emoțională pentru a te asigura că nu împărtășești prea mult sau prea puțin. Începeți prin a împărtăși treptat. Făcut corect, deschiderea despre sentimentele tale poate consolida o relație de încredere.
Fiți de ajutor
Cineva care este demn de încredere va avea tendința de a se strădui să ajute oamenii dacă poate. Nu din cauza vreunui program sau pentru că se așteaptă să obțină ceva din asta. Ci pentru că sunt cu adevărat o persoană bună.
Poate că ți-ai făcut toată treaba pe ziua de azi. Ați putea sta la birou navigând pe internet. Sau ai putea fi de ajutor.
Dacă observați un coleg de serviciu care se luptă cu propriul volum de muncă, oferiți-vă să îl ajutați. Sau întrebați-vă managerul dacă există ceva în plus de care vă puteți ocupa. De asemenea, nu este niciodată rău să oferi îndrumare și sfaturi acelui nou angajat care pare copleșit.
Arătați-le oamenilor că vă pasă
Oamenii vor avea în mod natural mai multă încredere în tine dacă simt că ești cu adevărat interesat de ei.
Probabil că ați lucrat cu cineva care părea să fie în propria bulă. Nu părea să le pese de nimeni altcineva în afară de ei înșiși. De asemenea, probabil că ați lucrat cu cineva care era prietenos și care v-a verificat în mod regulat pentru a vedea ce faceți. Care persoană ți s-a părut mai demnă de încredere?
Chiar și un lucru la fel de simplu ca și faptul că vă amintiți și spuneți numele cuiva poate arăta că vă pasă. Așa cum a spus Dale Carnegie: “Numele unei persoane este, pentru acea persoană, cel mai dulce și mai important sunet din orice limbă.”
Apără ceea ce este corect
Oamenii respectă onestitatea.
În timp ce unor șefi le plac oamenii “da” care sunt de acord cu tot ceea ce spun, cei mai buni lideri apreciază perspectivele și opiniile. Nu vă sacrificați valorile și ceea ce credeți doar pentru a vă împăca managerul sau pentru a încerca să avansați. Acest lucru va diminua încrederea în ceilalți.
Fiți transparenți
Atâta timp cât puteți explica ce faceți și de ce o faceți, majoritatea oamenilor vor putea înțelege.
Nu păstrați secrete și nu acumulați informații pentru dumneavoastră. Oamenii cu care construiți încrederea sunt, de obicei, persoane din echipa cu care ar trebui să lucrați în colaborare. Împărtășiți cu ei informațiile de care au nevoie și ei pentru a reuși.
Învățând cum să construiești încrederea în mod eficient te va ajuta în toate relațiile tale. Trebuie să știți cum să construiți încrederea la locul de muncă dacă doriți să progresați. Dar este valabil și pentru relațiile personale.
Când vine vorba de construirea încrederii, încercați să păstrați o abordare pe termen lung. Fii sincer, onorează-ți angajamentele, recunoaște când greșești și vei fi pe drumul cel bun pentru a fi văzut ca o persoană de încredere.
Dacă doriți mai mult sprijin, contactați-ne și descoperiți cum coaching-ul vă poate ajuta să avansați în viață și în carieră.