În prezent, numai în România există aproximativ 1 milion de lucrători în schimburi, iar acest număr ar fi crescut cu 5% din 2013. Lucrătorii care lucrează în schimburi joacă un rol esențial în economie, iar aceștia trebuie adesea să sacrifice tiparele normale de somn și un stil de viață tradițional pentru a ține pasul cu munca în schimburi.
Lucrătorii în schimburi sunt importanți, deoarece permit companiilor să gestioneze o forță de muncă de 24 de ore pe zi și să dubleze nivelurile de productivitate. Dar, din păcate, angajatorii profită adesea de lucrătorii în schimburi.
Lucrătorii în schimburi sunt de cele mai multe ori lucrători cu fracțiune de normă și sunt de obicei supuși schimbării turelor de la o săptămână la alta sau de la o lună la alta.
Indemnizația de tură este cunoscută ca fiind plata suplimentară pe care angajații o plătesc lucrătorilor în schimburi, din cauza efectelor negative și a stresului care sunt asociate cu lucrul în schimburi și cu orele nesociabile.
Lucrătorii în schimburi și lucrătorii cu fracțiune de normă din România au dreptul legal doar la salariul minim și, deoarece marea majoritate a muncii în schimburi este formată din posturi de nivel de intrare, mulți dintre aceștia primesc doar minimul necesar, în ciuda programului lor de lucru dificil.
Deși nu există nicio obligație legală de a plăti lucrătorilor în schimburi o indemnizație de schimb, există o oarecare obligație morală, iar mulți angajatori din România recunosc acest lucru și le plătesc angajaților lor o indemnizație de schimb pe lângă salariu.
În cele din urmă, depinde în totalitate de angajator dacă dorește sau nu să le plătească angajaților săi o indemnizație de schimb. Unii angajatori le plătesc angajaților care lucrează în schimburi până la 20% din salariu sub formă de indemnizație de schimb, dar suma exactă diferă foarte mult de la o companie la alta.
Dacă vă străduiți să decideți dacă să le plătiți sau nu o indemnizație de tură lucrătorilor dumneavoastră, luați în considerare următorii factori:
- Orele nesociabile sunt considerate, de obicei, orele care nu se încadrează în programul obișnuit de lucru de la 9.00 la 17.00. Acestea ar include turele de seară, de noapte și de dimineață devreme. Dacă aveți angajați care lucrează în aceste tipuri de ture, se așteaptă de obicei să le plătiți o indemnizație de tură și este foarte neobișnuit ca lucrătorii care lucrează la ore nesociabile să nu primească o indemnizație de tură.
- Un alt lucru pe care poate doriți să îl luați în considerare este salariul pe care îl plătiți angajaților dvs. Dacă le plătiți un salariu decent, care este peste salariul minim și le oferiți și alte beneficii, ar putea fi în regulă să renunțați la indemnizația de tură.
- În timp ce plata indemnizațiilor de schimb poate părea doar o cheltuială suplimentară inutilă, mai ales dacă nu sunteți obligat să faceți acest lucru, există beneficii care vin odată cu plata indemnizațiilor de schimb pentru lucrătorii dumneavoastră în schimburi.
- Plătindu-le lucrătorilor dvs. care lucrează în schimburi o indemnizație de schimb, le creați loialitate, iar aceștia sunt mai puțin predispuși să demisioneze.
- Le arătați că îi apreciați și că vă prețuiți angajații oferindu-le o indemnizație de schimb pe lângă salariu. Angajații care se simt apreciați și valorizați sunt mai predispuși să producă o muncă mai bună, să depună un efort mai mare și să aibă mai mult respect pentru munca lor și pentru angajatorul lor.
În mod ideal, schimbările de contract ar trebui să fie anunțate cu o perioadă de preaviz de una până la două săptămâni.
În cazul în care angajații trebuie să solicite modificări ale turelor lor, pot face acest lucru în orice moment, însă angajatorul va decide dacă aceste modificări vor fi acordate sau nu.