Mai mult de 50% dintre angajați doresc ca angajatorii să facă mai mult pentru a ne sprijini bunăstarea mentală. Este clar – angajații așteaptă mai mult de la angajatorii lor atunci când vine vorba de sănătatea lor. Ultimii doi ani au evidențiat rolul serios pe care sănătatea fizică și mentală îl joacă la locul de muncă. Într-adevăr, stresul și anxietatea la locul de muncă au ca rezultat creșterea absențelor, a nefericirii și a nemulțumirii. De asemenea, îi face pe angajați mai predispuși la practici nesănătoase la locul de muncă. Dar efectele unei sănătăți precare merg mult mai departe. În calitate de angajator, starea de bine a personalului dumneavoastră afectează capacitatea acestuia de a lucra la cel mai bun nivel și poate avea un impact negativ asupra progresului către obiectivele companiei dumneavoastră.
Ce este bunăstarea la locul de muncă?
Starea de bine la locul de muncă reprezintă sănătatea și fericirea generală mentală, fizică și emoțională a angajaților dumneavoastră în timpul activității la locul de muncă. Organizația Mondială a Sănătății o definește ca fiind “o stare de bunăstare fizică, mentală și socială completă”. În medie, adulții își petrec o treime din viață la locul de muncă. Asta înseamnă aproximativ 90.000 de ore. Restricțiile și presiunile cauzate de pandemie au făcut ca mulți oameni să pună la îndoială calitatea acestui timp.
Angajații așteaptă – și merită – mai mult.
Desigur, ca angajator, știți că este important să aveți grijă de bunăstarea angajaților dumneavoastră. Și știți că este vorba de mult mai mult decât de reducerea absențelor și de îmbunătățirea siguranței la locul de muncă. De fapt, 68 la sută dintre liderii seniori din domeniul resurselor umane (dintre care 40 la sută erau directori de resurse umane) au considerat bunăstarea și sănătatea mentală a angajaților ca fiind o prioritate de top.
Construirea unei culturi care promovează un mediu de lucru sănătos îi ajută pe angajații dvs. să lucreze la cel mai bun nivel și îmbunătățește retenția. În 2019și 2022, România a pierdut 32,5 milioane de zile lucrătoare din cauza problemelor de sănătate legate de muncă. Stresul, anxietatea și depresia reprezintă aproape 18 milioane din aceste zile.
Peisajul bunăstării angajaților s-a confruntat cu o schimbare fără precedent în 2020. Pandemia a forțat aproape jumătate dintre lucrători să lucreze la distanță. Acest lucru a pus noi provocări, a reînnoit atenția asupra sănătății mintale și a evidențiat noi tendințe, cum ar fi plăcerea de a fi angajat. Vom intra mai în detaliu despre acestea mai târziu.
Haideți să aruncăm o privire asupra câtorva dintre statisticile care modelează bunăstarea la locul de muncă:
Creștere globală de 46% a preocupărilor angajaților în ceea ce privește bunăstarea la locul de muncă
Pandemia a făcut ca programele de sănătate să devină o prioritate de top pentru întreprinderi. Angajatorii din România au încercat să își protejeze angajații prin implementarea unor politici de lucru la distanțăă.
Ca urmare a acestui fapt, asistăm acum la o atenție mai mare acordată sănătății mentale a angajaților. Angajatorii încearcă din răsputeri să apeleze la nevoile individuale, în paralel cu desfășurarea unui sprijin generalizat pentru bunăstare pentru toți.
Această schimbare seismică către un loc de muncă mai axat pe bunăstare a îmbunătățit viețile multor angajați în ceea ce a fost o perioadă dificilă. Dar, mai sunt încă multe de făcut.
40 la sută din forța de muncă din România se confruntă cu epuizarea mentală
Simptomele epuizării la locul de muncă includ epuizarea fizică, detașarea mentală de muncă, insomnia, durerile de cap și multe altele. Este adesea cauzat de suprasolicitarea și de faptul că nu se iau măsuri împotriva stresului legat de muncă.
40 la sută dintre lucrători se simt mai puțin rezilienți după pandemie
Pandemia a uzat rezistența multor lucrători. În timp ce întoarcerea la locul de muncă este în atenția angajatorilor, se pare că națiunii îi este greu să își revină.
Angajații își fac curaj la locul de muncă și ascund stresul pe care l-a provocat pandemia. Dar ei observă, de asemenea, că și colegii lor se simt la fel, sub suprafață. Patruzeci la sută dintre respondenți și-au dat seama că și alte persoane din organizațiile lor se confruntă cu probleme de sănătate mintală. Iar 37% dintre acești angajați s-au simțit chiar îngrijorați de starea de bine a unui coleg.
Aceste statistici încadrează bătălia dificilă cu care se confruntă angajatorii în 2022 și în continuare. Acum, avem nevoie de soluții de bunăstare și de sănătate integrală care să sprijine nevoile holistice ale angajaților.
Așadar, iată cinci moduri în care bunăstarea angajaților aduce beneficii organizației dumneavoastră:
Crește productivitatea
Dacă vă simțiți epuizați, suprasolicitați, stresați și obosiți, nu veți avea performanțe maxime. Dacă ești fericit și plin de energie, acest lucru se va reflecta în munca ta. Aceasta este baza pe care majoritatea organizațiilor își construiesc programele de bunăstare. Angajații sănătoși și fericiți sunt angajați buni.
43 % dintre organizațiile care au un program de bunăstare a personalului și-au evaluat productivitatea ca fiind “foarte bună”, față de numai 18 la sută dintre organizațiile care nu au un astfel de program. Și, după cum știm, productivitatea este cea care creează producție.
Îmbunătățește retenția
După ce munca de acasă a devenit o cerință în 2020, mulți lucrători au decis să caute schimbarea. Acest lucru se datorează faptului că blocajele i-au forțat pe oameni să își reevalueze prioritățile.
Numărul persoanelor care iau în considerare schimbarea angajatorilor a explodat recent, 52% dintre generațiile tinere fiind în căutarea unor noi oportunități. Și cu un peisaj de angajare atât de șubred cum este, retenția este mai importantă ca niciodată.
Mulți lucrători citează modul în care angajatorul lor a gestionat starea de bine în timpul pandemiei ca fiind un motiv pentru a-și schimba locul de muncă.
Îmbunătățește reputația companiei
Reputația companiei este primordială nu doar pentru modul în care vă văd alte companii, ci și pentru a atrage persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă către rolurile dvs. 61% dintre cei care caută un loc de muncă spun că este important ca o companie să aibă inițiative de sănătate mentală. Acest lucru dovedește că persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă apreciază programele de bunăstare, așa că veți dori să integrați acest lucru în brandul dumneavoastră de angajator.
Stimulează cultura companiei
Odată cu inițiativele de sănătate mentală, veți promova o cultură mai puternică și mai solidară în rândul colegilor dvs. De asemenea, veți consolida încrederea între directori și angajați și, sperăm, veți reduce probleme precum prezenteismul.
Prin urmare, investiția în bunăstarea angajaților este excelentă pentru afaceri, dar trebuie să vă asigurați că nu vă țineți inițiativele izolate de operațiunile de zi cu zi. Pentru a obține cele mai bune rezultate din eforturile dumneavoastră, trebuie să le integrați și să le încorporați în cultura și managementul dumneavoastră.