În urma crizei epice de pe piața nichelului, și alte metale de bază au fost prinse în derapaj, pe fondul reducerii marjelor și al unui sentiment mai larg de reducere a riscului. Între timp, prețurile la aluminiu au crescut pe măsură ce războiul din Ucraina continuă să determine participanții de pe piață să se autosancționeze.
Aluminiul a fost tras în jos de reducerea a riscurilor, după ce săptămâna trecută a avut loc o creștere epică pe piața nichelului, determinată de preocupările legate de aprovizionare în urma invaziei Rusiei în Ucraina și de acoperirea raportată a pozițiilor scurte, deoarece comercianții care au pariat că prețurile vor scădea au fost forțați să acopere pierderile. Prețurile contractului pentru aluminiu 3 milioane au atins un nivel record de 4 073 dolari/tonă pe 7 martie și se situează astăzi în jurul valorii de 3 400 dolari/tonă.
În timp ce stocurile de aluminiu la comandă au continuat să scadă în depozite, diferența din apropiere s-au prăbușit împreună cu alte metale de bază importante.
În ceea ce privește oferta, producția a început să fie reluată în provinciile Yunnan și Guangxi, îmbunătățind oferta de aluminiu primar. Acest lucru a dus la o redresare secvențială a producției medii zilnice, care a crescut cu 1.900 tone în februarie. Până în aprilie, se așteaptă ca aceasta să urce în continuare la nivelurile înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.
În ceea ce privește cererea, epidemiile în China au dus la creșterea restricțiilor de circulație și chiar la închideri parțiale în rândul unor orașe mari, ceea ce a cântărit puternic asupra majorării.
În timp ce scăderea prețurilor aluminiului a atras noi achiziții din partea consumatorilor chinezi din aval, dinamica actuală a pieței nu sprijină importurile din China.
De asemenea, participanții de pe piață au fost foarte precauți în ceea ce privește tranzacționarea metalelor rusești, cel puțin pentru moment. Împreună, acești factori au blocat efectiv intrările suplimentare de metale pe piața chineză. Efectul net este că stocurile din China au început să scadă, deoarece cererea a depășit oferta.
Între timp, impactul crizei ruso-ucrainene continuă să se manifeste. Există tot mai multe dovezi că lichiditățile fizice de origine rusă se retrag de pe piață. Lanțurile de aprovizionare continuă să se confrunte cu perturbări, în primul rând din cauza autosancțiunilor participanților pe piață, ceea ce face ca metalele rusești să fie lipsite de lichiditate. Ca urmare, lichiditatea fizică a pieței aluminei a început să se diminueze.
Prețurile aluminei au sărit la cel mai ridicat nivel din 2018. Fiind a doua cea mai mare componentă de cost în topirea aluminiului, creșterea prețurilor la alumină și prețurile deja stratosferice la energie sugerează că topitorii cu expunere la aceste piețe spot se vor confrunta cu o dublă lovitură.
Rusia are șase rafinării în afara Rusiei, împrăștiate din Europa până în Africa și Australia. Capacitatea nominală agregată se ridică la aproximativ 11 milioane de tone.
Dintre aceste șase rafinării, Nikolaev din Ucraina a fost deja perturbată de război. Anul trecut, Rusia a contribuit la aproape 10% din producția mondială de aluminiu, în afara Chinei. Dacă oferta de alumină continuă să se restrângă și să determine creșterea prețurilor, este posibil să vedem cum China începe să exporte, ceea ce ar limita în cele din urmă orice creștere ulterioară.