Poate că haosul a definit ani trecuți, dar această agitație i-a ajutat pe liderii de afaceri să învețe o nouă abilitate care le va fi de folos în anii următori. Lumea a fost întotdeauna imprevizibilă, dar pandemia a făcut ca această realitate să fie și mai evidentă. Când a început criza, frica și incertitudinea s-au răspândit ca un foc de paie. Vechile modele de afaceri s-au prăbușit peste noapte, iar organizațiile s-au grăbit să creeze noi politici în timp ce făceau tranziția către munca la distanță. Liderii care dau dovadă de agilitatea strategică au o viziune clară.
Liderii care au prosperat în timpul pandemiei au fost cei care au ales cel mai bun curs de acțiune posibil, rămânând în același timp flexibili. Acei lideri au dat dovadă de agilitate strategică, care va fi abilitatea de leadership definitorie pentru această eră.
Aceștia folosesc date pentru a prezice cum ar putea evolua situațiile, găsind oportunități în mijlocul crizelor. Aceștia adoptă spiritul de decizie și improvizația pentru a profita pe deplin de noile evoluții.
Agilitatea strategică este un obicei – nu o retragere anuală. Este un tip de intuiție pe care liderii o dezvoltă și apoi o utilizează în fața condițiilor de piață în schimbare. Marii lideri încurajează această agilitate la ceilalți și înțeleg că o organizație este la fel de agilă ca și oamenii care o conduc. Organizațiile agile din punct de vedere strategic sunt pregătite să pivoteze și să inoveze și sunt capabile să definească strategii clare bazate pe tendințele viitoare.
Dar, pe măsură ce pandemia se prelungește, agilitatea operațională nu mai este suficientă. Fiecare organizație a făcut schimbări operaționale, ceea ce înseamnă că nu mai oferă un avantaj competitiv. Multe întreprinderi au descoperit că pur și simplu nu puteau supraviețui pe termen lung dacă nu puteau desfășura activitatea ca de obicei.
Companiile care și-au depășit performanțele colegilor anul trecut au fost cele care au văzut dincolo de criză. Acestea nu s-au gândit doar la măsurile care le vor permite să treacă de trimestrul al doilea și al treilea din 2021. În schimb, aceste organizații agile din punct de vedere strategic au ales un curs de acțiune care le va fi de folos pe termen lung și le va permite să profite de schimbările de pe piață.
A fi decisiv și inovator este util pentru liderii din orice industrie. Iată cele trei moduri în care puteți conduce cu agilitate strategică:
Comunicați prioritățile strategice.
Pentru ca firma dvs. să prospere într-un mediu incert, fiecare membru al echipei trebuie să înțeleagă prioritățile strategice ale organizației. Acest lucru ar putea părea evident, dar un CEO care și-a chestionat echipa de conducere superioară a constatat că doar un sfert dintre aceștia puteau numi trei dintre cele cinci priorități strategice ale companiei.
Motivul pentru care atât de puține echipe reușesc să se alinieze este că comunicarea priorităților este o conversație în trei părți. În primul rând, trebuie să explicați ce înseamnă de fapt o prioritate. În caz contrar, concepte precum “investiți în infrastructură” devin jargon corporatist fără sens. În al doilea rând, explicați de ce sunt importante aceste priorități și cum influențează ele rezultatele finale. În cele din urmă, oferiți instrucțiuni explicite privind modul în care angajații pot susține aceste priorități în rolurile lor actuale.
În calitate de lider, comportamentul dumneavoastră trebuie să reflecte, de asemenea, prioritățile strategice ale organizației. Acest lucru include modul în care vă petreceți timpul. Pentru a gestiona acest lucru, îmi place să mă uit periodic la calendarul meu și să evaluez dacă activitățile mele zilnice reflectă prioritățile mele.
Concentrează-te pe practicile care dezvoltă reziliența.
În timp ce alinierea cu privire la prioritățile strategice va ajuta organizația să se apropie de obiectivele sale, reziliența va ajuta echipa să facă față stresului și să își revină după orice eșec. Cercetările au identificat o legătură clară între reziliență și sănătatea mentală. Din nefericire, stresul legat de pandemie și-a pus amprenta asupra bunăstării mentale a multor adulți. În 2020, Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor au constatat că anxietatea în rândul adulților s-a triplat, în timp ce cazurile de depresie s-au cvadruplat.
Vestea bună? Intervențiile de reziliență, cum ar fi coaching-ul, pot reduce simptomele de stres mental cu o medie de 30%. Pe lângă menținerea sănătății lucrătorilor dvs., îmbunătățirea rezilienței îi va ajuta să se adapteze la factori de stres la scară mică, cum ar fi provocările de la locul de muncă.
Prezența și concentrarea sunt doi dintre cei mai mari factori care contribuie la reziliență. Îi puteți ajuta pe angajații dvs. să cultive aceste atribute prin practici de mindfulness, cum ar fi meditația. Stabilirea de obiective poate ajuta, de asemenea, să aducă lucrurile în atenție, dar aveți grijă să vă asigurați că aceste obiective sunt realizabile.
Perfecționați-vă forța de muncă pentru a vă pregăti pentru schimbare.
Liderii care și-au însușit agilitatea strategică au o viziune clară asupra direcției în care se îndreaptă lucrurile. Ei știu de ce vor avea nevoie clienții lor peste un an și au planuri de inovare. Cu toate acestea, perfecționarea este, de asemenea, crucială pentru supraviețuirea unei companii. Poate că ați întârziat dezvoltarea profesională în timpul pandemiei, dar forța dvs. de muncă ar putea să-și piardă avantajul competitiv dacă nu investiți în educația angajaților.
Mulți lideri au fost nevoiți să facă reduceri anul trecut, iar fondurile de dezvoltare profesională s-ar putea să fi fost afectate. În acest caz, efectuați un audit al forței de muncă pentru a determina care sunt cele mai urgente competențe.
Agilitatea strategică îi ajută pe lideri să se dezvolte, oferind un cadru pentru acțiuni decisive și inovație chiar și atunci când – sau mai ales atunci când – viitorul este incert. Prin comunicarea priorităților, crearea unei forțe de muncă rezistente și dezvoltarea competențelor, puteți implementa agilitatea strategică în organizația dumneavoastră.