Lumea trece în prezent prin cea de-a patra revoluție industrială. Productivitatea umană a atins un nivel record datorită evoluțiilor în domeniul inteligenței artificiale, al internetului lucrurilor , precum și al automatizării proceselor robotice. În prezent, tehnologia a pătruns în toate domeniile de activitate, inclusiv în managementul resurselor umane. O strategie digitală de resurse umane nu mai este doar un lucru pe care este bine să îl ai dacă o afacere dorește să rămână productivă și competitivă.
O strategie digitală de resurse umane este o foaie de parcurs care ghidează transformarea digitală a proceselor manuale de resurse umane. Obiectivul general al unei astfel de strategii este de a digitaliza și automatiza – și, astfel, de a îmbunătăți – funcțiile cheie de resurse umane, cum ar fi recrutarea, îmbarcarea și gestionarea forței de muncă.
Digitalizarea proceselor de resurse umane necesită timp, dar poate duce la îmbunătățirea productivității, la reducerea costurilor și chiar la o mai mare implicare a angajaților. Acestea fiind spuse, se justifică planificarea cu atenție a unei strategii care să țină cont de cerințele companiei dvs. și de viitoarele nevoi de resurse umane, pentru a evita irosirea resurselor în locuri nepotrivite.
Cum să creați o strategie digitală eficientă de resurse umane
Crearea unei strategii digitale de HR sună intimidant și copleșitor. Dar, făcând pași mici și progresivi, vă va ajuta să construiți un plan solid fără a complica prea mult lucrurile.
Stabiliți un obiectiv clar și măsurabil
Strategia dvs. are nevoie de cel puțin un obiectiv pentru a ghida în mod eficient transformarea digitală a resurselor umane în organizația dvs. Indiferent ce decideți trebuie să se alinieze cu obiectivele mai largi ale afacerii dumneavoastră. În caz contrar, vă veți concentra asupra domeniilor greșite de digitalizare, în locul celor care vor contribui efectiv la generarea unor randamente pentru afacerea dvs. Concentrează-te pe obiective de nivel înalt, cu impact, cum ar fi:
Reducerea costurilor cu resursele umane: Sarcinile manuale și repetitive consumă timp și sunt costisitoare.
Creșterea productivității resurselor umane: Prin automatizarea sarcinilor administrative banale, echipa dvs. de resurse umane ar avea timp să se concentreze pe inițiative de impact, cum ar fi revizuirea programului de formare.
De aici, puteți deveni puțin mai specific cu obiectivele dumneavoastră. De exemplu, strategia dvs. digitală de resurse umane ar putea viza reducerea utilizării hârtiei cu, să zicem, 35%, prin digitalizarea documentelor angajaților.
Identificați oportunitățile de transformare digitală a resurselor umane
Faceți o listă a diferitelor procese de resurse umane din organizația dvs. care ar putea fi automatizate. Concentrați-vă asupra domeniilor care v-ar ajuta să atingeți obiectivul (obiectivele) pe care le-ați stabilit în etapa anterioară pentru a justifica digitalizarea.
Determinați impactul automatizării acestor procese și stabiliți prioritățile în consecință. Dacă obiectivul dvs. este de a reduce costurile, vedeți care dintre procesele dvs. de resurse umane ocupă cel mai mult timp și forță de muncă. De exemplu, dacă efectuarea manuală a salarizării durează două zile întregi, luați în considerare automatizarea acestei sarcini cu un software de salarizare. Sau este posibil să aveți nevoie de un sistem integrat de gestionare a capitalului uman pentru sarcini mai complexe.
Descrieți modalitatea ideală de tehnologii de resurse umane
Următorul pas este să determinați de ce tehnologie veți avea nevoie pentru a vă automatiza și digitaliza funcțiile de resurse umane, în funcție de obiectivele dvs. și de oportunitățile pe care le-ați descoperit.
Acest lucru presupune descrierea cerințelor soluției dumneavoastră. Obțineți feedback și acordul angajaților din întreaga organizație, deoarece aceștia vor fi utilizatorii finali ai soluțiilor de HR pe care le veți alege. De exemplu, cerințele pentru un sistem ar putea fi că acesta trebuie să:
- Să fie ușor de utilizat pentru a crește participarea la formare
- să susțină piste de învățare personalizate
- Să susțină crearea de cursuri de formare personalizate
- Să ofere capacități de analiză pentru a urmări progresul formării
Strategia dvs. ar trebui să aibă descrieri clare ale tuturor soluțiilor digitale de resurse umane de care veți avea nevoie. Acestea vă vor ajuta ulterior în căutarea celor mai bune platforme de HR.
Țineți cont de faptul că aceste cerințe se pot schimba în timp. Va trebui să obțineți în permanență feedback de la angajații dvs. pentru a vedea dacă sunt mulțumiți de stiva tehnologică HR actuală. În plus, va trebui, de asemenea, să vă anticipați cerințele viitoare. Dacă o soluție existentă nu este capabilă să țină pasul cu aceste schimbări, vedeți dacă furnizorul dvs. poate face ceva în acest sens, sau căutați o altă platformă.
“De ce” din spatele implementării unei strategii digitale de HR
Transformarea digitală a resurselor umane îmbunătățește eficiența la nivelul întregii organizații și vă echipează pentru a lua decizii mai bune, datorită datelor consolidate. Aceste beneficii uriașe fac să fie tentant să vă grăbiți fără un plan sau un cadru solid în vigoare. O strategie digitală de resurse umane vă va asigura că vă concentrați pe domeniile potrivite, că sunteți pregătiți pentru viitor și că oferiți o experiență plăcută angajaților dumneavoastră.
Servește ca o foaie de parcurs fermă pentru transformarea digitală a resurselor umane
Cel mai mare avantaj al implementării unei strategii digitale de resurse umane este acela că vă menține concentrarea asupra obiectivului. Întreaga echipă este aliniată cu privire la obiectivele și cerințele transformării digitale a resurselor umane din organizația dvs. Ca urmare, obțineți claritatea și încrederea necesare pentru a lua decizii executive de a alege o anumită platformă sau de a digitaliza un anumit proces de HR. Vă puteți concentra pe domeniile corecte și puteți face investiții utile în soluții tehnologice care vă vor ajuta să vă apropiați de atingerea obiectivelor.
Luați în considerare un exemplu în care obiectivul dvs. este de a reduce costurile. Strategia dvs. digitală va fi să vizați procesele manuale de resurse umane care sunt cele mai costisitoare și să alegeți un instrument digital care vă va ajuta efectiv să economisiți bani pe termen lung. Cu alte cuvinte, nu veți digitaliza niciun proces sau nu veți alege să cumpărați niciun software decât dacă vă ajută să reduceți costurile afacerii. Orice altceva – ușurința de utilizare, caracteristicile de ultimă oră etc. – este secundar. În acest fel, este, de asemenea, mai ușor să obțineți acceptul altor persoane din companie pentru orice decizie pe care o luați.
Ajută afacerea dvs. să facă față schimbărilor
O strategie digitală solidă de resurse umane vă ajută să creați o bază solidă pentru stiva tehnologică de resurse umane, luând în considerare cerințele actuale și anticipând nevoile viitoare. Vă ajută să evitați să faceți investiții mioape și reactive în tehnologii care nu sunt scalabile și care vă satisfac doar cerințele de moment. Cu o fundație solidă, nu trebuie să vă reînnoiți complet stiva tehnologică de fiecare dată când cerințele dumneavoastră se schimbă. În schimb, continuați să adăugați în mod strategic la setul dvs. de instrumente de resurse umane, dezvoltând soluțiile existente sau integrând altele noi, după cum considerați necesar.
De exemplu, luați în considerare o afacere care intenționează să își mărească semnificativ echipa în viitorul apropiat. Ei au o strategie digitală de resurse umane care ține cont de această creștere anticipată a capitalului uman. Drept urmare, optează pentru un sistem de gestionare a resurselor umane integrat și scalabil care să îi ajute confortabil să recruteze, să se angajeze, să formeze și să gestioneze afluxul de noi angajați.
Fără o strategie digitală de resurse umane, ar fi riscat să nu ia în considerare această schimbare atunci când și-au construit modalitatea tehnologică. Ar fi rămas cu o soluție dezarticulată care ar fi fost dificil de ridicat, ceea ce ar fi dus la ineficiență și costuri inutile.
Îmbunătățește experiența angajaților
Strategia dvs. digitală de resurse umane ține cont de cerințele și așteptările specifice ale angajaților dvs. După cum am menționat mai devreme, strategia digitală de resurse umane ar trebui să definească în mod clar cum arată stiva tehnologică ideală din perspectiva utilizatorului (adică a angajatului). La urma urmei, ei sunt utilizatorii finali ai oricărei tehnologii de resurse umane pe care compania dvs. alege să o achiziționeze. Aceștia se vor simți mai fericiți și mai implicați atunci când opiniile lor sunt ascultate și li se oferă soluții care oferă cea mai bună experiență de utilizare.
Ca urmare, angajații dvs. vor fi motivați să dea tot ce au mai bun. Acest impuls general în ceea ce privește experiența angajaților – care este crucial în vremuri în care ratele de rotație sunt la un nivel record – va duce în cele din urmă la rezultate mai bune ale afacerii și la profituri mai mari.
Pentru o transformare digitală de succes a resurselor umane, construiți o cultură digitală
Cheia pentru implementarea cu succes a unei strategii digitale pentru resurse umane este o cultură care susține și acceptă noile tehnologii. Acesta este un efort continuu. Dar începe prin simpla încurajare a tuturor – inclusiv a conducerii dumneavoastră – să utilizeze soluțiile de HR și să aibă o mentalitate digitală.
Asigurați-vă că angajații dvs. au resursele și sprijinul de care au nevoie pentru a prospera în timpul și după acest proces de transformare digitală. Ajutați-i să se acomodeze confortabil și să profite de instrumentele dvs. digitale cu materiale de instruire și sprijin din partea furnizorului (furnizorilor) dvs.