Înființarea unei afaceri în timp ce sunteți deja angajat poate părea descurajantă și puțin înșelătoare. Mulți oameni se tem că vor pierde siguranța locului de muncă și că vor fi sancționați pentru muncă la negru dacă angajatorul lor ar afla. Cu toate acestea, o mulțime de antreprenori și-au înființat cu succes propria afacere în timp ce lucrau pentru altcineva.
Deși este clar că se poate face, există lucruri pe care antreprenorii trebuie să le ia în considerare înainte de a se grăbi să își înregistreze afacerea în paralel cu locul de muncă existent. Un astfel de aspect de luat în considerare este cel al legalității legate de înregistrarea afacerii dumneavoastră.
Dacă doriți să începeți o afacere secundară, vestea bună este că nu există legalități care să vă împiedice să faceți acest lucru.
Deși poate părea apăsător să conduci o afacere secundară în timp ce ai un loc de muncă cu normă întreagă, mii de proprietari de mici afaceri și-au înființat cu succes companiile sub plasa de siguranță a unui loc de muncă cu normă întreagă.
Acest lucru nu înseamnă însă că procesul nu este lipsit de obstacole. Aici cuprindem toate aspectele pe care trebuie să le cunoașteți înainte de a face pasul cel mare și de a vă înființa propria afacere în timp ce sunteți încă angajat.
Cum se înființează un site web?
Puteți configura un site web în câteva minute. Dacă aveți de gând să vindeți un produs sau un serviciu, veți avea nevoie de un site web. Pentru majoritatea oamenilor, un site web de bază curat este suficient. Dacă aveți deja o slujbă cu normă întreagă, atunci găsirea și angajarea de designeri s-ar putea să nu fie cea mai bună utilizare a timpului dumneavoastră.
O opțiune foarte bună pentru a crea un site web este să folosiți șabloane gata făcute, care vin cu toate facilitățile. Există o mulțime de opțiuni pe piață.
Am nevoie de un cont bancar pentru afacerea mea?
Da, aveți nevoie de un cont bancar pentru afacerea dvs.
Orice ai face, va trebui să fii plătit. În mod ideal, veți separa veniturile din afaceri de cele personale și de cele din muncă. Există o serie de motive pentru care veți dori un cont bancar separat sau un cont curent de afaceri.
Luați în considerare timpul dvs.
Începerea unei afaceri ca antreprenor necesită mult timp și este copleșitoare, ceea ce poate îngreuna gestionarea echilibrului dintre viața profesională și cea privată. În esență, nu vă veți deconecta niciodată de la muncă, cel puțin la început, așa că asigurați-vă că sunteți echipat pentru a vă putea gestiona timpul și productivitatea.
Gestionarea unei afaceri în paralel, în timp ce lucrați, nu este o treabă ușoară, dar există opțiuni disponibile.
Dacă vă puteți crea o rutină, să spunem că lucrați la afacerea dvs. timp de trei dimineți pe săptămână, iar restul săptămânii de lucru îl dedicați angajării cu normă întreagă, ați putea să vă adresați angajatorilor dvs. pentru un aranjament de lucru flexibil.
Alternativ, dacă acest lucru este viabil din punct de vedere financiar, ați putea solicita ca programul dumneavoastră să fie redus la timp parțial.
Ultimul lucru pe care vi-l doriți este ca productivitatea muncii dvs. cu normă întreagă să scadă și să vă pericliteze poziția, dar, de asemenea, dacă actualul dvs. loc de muncă vă ocupă prea mult timp, noua dvs. afacere nu va porni niciodată.
Asigurați-vă că reușiți fie să găsiți, fie să mențineți un echilibru sănătos care să nu vă compromită sănătatea, familia și stilul de viață.
Începeți la scară mică
Așa cum am menționat mai sus, pentru a începe o afacere va trebui să vă faceți timp pentru a putea să vă dedicați noii dvs. afaceri. Pentru a face acest lucru, la fel ca în cazul oricărei companii, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să începeți cu o afacere mică.
Totuși, atunci când construiți o afacere în timp ce lucrați cu normă întreagă, este recomandabil să vă păstrați afacerea secundară cu jumătate de normă.
Nu numai că acest lucru vă permite să vă adaptați încet la numeroasele schimbări care decurg din calitatea de antreprenor, dar este, de asemenea, un model de afaceri durabil pentru a păstra atât un venit fiabil, cât și beneficiile muncii cu normă întreagă.
Dezvoltarea unei afaceri reprezintă o povară financiară uriașă pentru orice nou proprietar de afacere, iar faptul de a avea un loc de muncă cu normă întreagă în timp ce începe acest proces oferă avantajul suplimentar de a nu risca economiile sau de a nu fi în imposibilitatea de a plăti facturile lunare.
Am nevoie de o asigurare de afaceri?
Răspunsul scurt este că “nu aveți nevoie de o asigurare de afaceri”, dar este probabil că ar trebui să aveți una. Atunci când vă înființați afacerea, probabil că veți avea clienți. Acești clienți vor cumpăra probabil produse și servicii de la dumneavoastră. Este posibil ca uneori lucrurile să nu funcționeze cu clienții dumneavoastră sau cu afacerile dumneavoastră. În acest caz, ar fi bine să încheiați o asigurare de bază.
Un exemplu este o asigurare de bază de răspundere civilă pentru întreprinderi mici, care vă poate oferi protecție pentru anumite evenimente. Asigurările sunt o piață extrem de reglementată.
Atunci când lucrați cu normă întreagă, probabil că angajatorul dvs. are diverse planuri de asigurare de sănătate pentru dvs. În același timp, poate doriți să vă gândiți la asigurarea de protecție a veniturilor. Este un tip special de asigurare pentru zile negre. Probabil că începeți o afacere în timp ce sunteți angajat pentru a genera un venit independent suplimentar față de cel pe care îl obțineți în timpul serviciului cu normă întreagă. Asigurarea de protecție a veniturilor are un rol similar – poate oferi protecție pentru zile negre. Din nou, acesta este un domeniu foarte reglementat și trebuie să înțelegeți cu adevărat ce cumpărați.
Înțelegeți contractul dumneavoastră de muncă
Deși nu există limitări legale care să vă împiedice să începeți o afacere în timp ce lucrați pentru un angajator cu normă întreagă, este posibil ca în contractul dvs. de muncă să fie incluse anumite clauze pe care trebuie să le cunoașteți.
Dacă dezvoltați proprietatea intelectuală în cadrul slujbei dumneavoastră cu normă întreagă, iar noua dumneavoastră afacere independentă va dezvolta aceleași produse sau va utiliza tehnologii similare, este posibil să existe declarații privind conflictul de interese și acorduri de confidențialitate pe care trebuie să le respectați.
În plus, dacă ați dezvoltat ceva pentru propria afacere folosind resursele companiei și în timpul de lucru al acesteia, acest lucru devine proprietatea intelectuală a companiei, ceea ce vă va lipsi de munca dvs. și va duce la o încălcare gravă a contractului.
De asemenea, unele întreprinderi vor merge atât de departe încât vor include clauze de concurență care vă împiedică să plecați pentru a vă alătura unui concurent direct, ceea ce permite companiei să ia măsuri legale împotriva unei întreprinderi create de dumneavoastră și pe care o consideră o amenințare directă.
Asigurați-vă că ați citit cu atenție fiecare pagină a contractului, deoarece clauzele precum cele enumerate pot face ca procesul de înființare a propriei afaceri să fie mult mai complicat, și asta înainte de a exista complexitatea suplimentară de a începe o afacere în timp ce lucrați.
De asemenea, dacă este posibil, este mai bine să vă asigurați că noua dvs. afacere secundară nu are nicio legătură cu angajatorul dvs. actual. Totuși, dacă există asemănări, trebuie să puteți dovedi că munca, cercetarea și ideile vă aparțin în exclusivitate și că au fost dezvoltate independent, departe de actualul dumneavoastră loc de muncă și de resursele acestuia.
Discutați cu angajatorul dvs.
Deși contractul dvs. de muncă poate avea dezvăluiri, asta nu înseamnă că nu ar trebui să vorbiți cu angajatorul dvs. actual și să fiți cât se poate de transparent.
Dacă noua dvs. afacere nu oferă o concurență directă companiei dvs. actuale, este posibil ca acesta să ajungă să vă vadă fie ca pe un partener de colaborare, fie ca pe un consumator, fie ca pe un potențial client. Orice nouă afacere mică are nevoie de o rețea valoroasă, iar actualul dumneavoastră loc de muncă ar putea fi cel mai bun loc de pornire.
În plus, în funcție de relația dvs. cu afacerea, angajatorul dvs. ar putea fi un potențial investitor pentru startup-ul dvs. sau ar putea avea capitaluri proprii într-o întreprindere comună.
În cazul în care afacerea dvs. secundară ar putea oferi un serviciu la locul dvs. de muncă de zi cu zi, ceea ce înseamnă că ar deveni un client, partener sau investitor, asigurați-vă că consultați consultanță juridică independentă, astfel încât să puteți proceda cu atenție și corect înainte de a accepta termenii și condițiile.
Economisește-ți veniturile secundare.
Odată ce afacerea dvs. secundară începe să facă profit, ar putea fi tentant să vă lăsați dus de valul avantajelor pe care le poate aduce existența a două venituri.
Acest lucru nu va fi sustenabil și, pe termen lung, ar putea dăuna companiei dvs. în cazul în care ar trebui să vă părăsiți postul cu normă întreagă, deoarece s-ar putea să fi epuizat un fond care v-ar putea susține.
Încă de la început, stabiliți-vă linii directoare bugetare care să vă împiedice să cheltuiți peste posibilitățile inițiale. Alegerea de a investi sau de a vă economisi profiturile vă va ajuta să vă ușurați stresul în momentul în care veți deveni pe deplin liber profesionist, asigurându-vă o plasă de siguranță pentru viitor.
Aveți grijă de impozite
Atunci când începeți o afacere, trebuie să vă informați dacă alegeți să deveniți un comerciant individual sau o societate cu răspundere limitată. Acest lucru se datorează faptului că pot fi depuse documente legale, cum ar fi formularul de autoevaluare pentru declarația de impozit, iar impozitul generat de orice venit pe care îl obțineți poate fi înregistrat și plătit.
Acest lucru înseamnă că, dacă afacerea dvs. primește o plată, fie pentru o lucrare finalizată, fie pentru ceva la fel de mic ca o reclamă, veți fi considerat o afacere în ochii legii, așa că este vital să vă înregistrați și să evitați consecințele. Impozitele vor fi un lucru nou pentru dvs. atunci când vă înființați, așa că este important să vă familiarizați cu ele și să evitați greșelile fiscale frecvente.
Știți când trebuie să faceți trecerea
Odată ce afacerea dvs. este stabilită și există o cerere clară pentru produsele sau serviciile dvs., plus că afacerea dvs. obține un profit constant – este momentul să faceți saltul către o activitate independentă.
Primul pas pentru a face tranziția de la începuturile umile ale afacerii dvs. ca o afacere secundară la o companie legitimă cu drepturi depline este să vă înregistrați în termen de trei luni de la data oficială de începere a afacerii dvs., începând din momentul în care vă părăsiți locul de muncă cu normă întreagă și treceți pe cont propriu.
Puteți alege să vă înregistrați fie ca întreprinzător individual, fie ca societate cu răspundere limitată și ambele au diverse beneficii, în funcție de mărimea companiei dumneavoastră și de activitatea pe care o veți desfășura
Societățile cu răspundere limitată au răspundere limitată, ceea ce separă bunurile dvs. personale de cele ale companiei, protejându-le în cazul în care lucrurile nu merg bine. Între timp, dacă alegeți să vă înființați ca întreprinzător individual, aveți nevoie de un capital de pornire mai mic pentru a face acest lucru, iar profiturile obținute din afacere vă revin în totalitate.
Înființarea unei societăți cu răspundere limitată în timp ce sunteți angajat
Un lucru important de care trebuie să țineți cont atunci când înființați o societate cu răspundere limitată este faptul că informațiile referitoare la directorii societății sunt făcute publice.
Acest lucru înseamnă că informațiile dumneavoastră, inclusiv numele și adresa înregistrată, vor fi accesibile publicului și ar putea fi descoperite în cazul în care un angajator sau un coleg vă caută vreodată pe Google.
Declararea impozitelor
În calitate de întreprinzător individual, păstrați toate profiturile afacerii dvs., dar trebuie să plătiți impozit pe acestea.
Impozitul pe venit va fi calculat în funcție de câștigurile dumneavoastră totale, astfel încât veți plăti impozit atât pe venitul combinat obținut din activitatea profesională, cât și pe profiturile obținute din activitatea de comerciant individual.
Rețineți că, dacă profiturile obținute de comerciantul individual depășesc pragul unei benzi de impozitare, veți trece automat în banda superioară și veți plăti ratele mai mari din cauza totalurilor combinate.
În cele din urmă, fie că înregistrați o companie SRL, fie că vă înregistrați ca întreprinzător individual, este recomandabil să verificați contractul dumneavoastră de muncă.
Unele contracte vor avea clauze referitoare la persoanele care își asumă proiecte sau surse secundare de venit și, prin urmare, este important să verificați dacă riscați sau nu să vă încălcați contractul.
În timp ce toate afacerile fiscale și relațiile de afaceri cu sunt în întregime confidențiale, societățile cu răspundere limitată trebuie să fie conștiente de faptul că informațiile lor sunt făcute publice prin intermediul. În acest caz, ar putea avea loc o încălcare a contractului de muncă dacă angajatorul dumneavoastră ar descoperi înregistrarea.