După doi ani de luptă împotriva unei pandemii care a ținut prima pagină a ziarelor, este ușor de apreciat modul în care criza climatică a fost trecută în plan secundar. Cu toate acestea, pe măsură ce viața revine la o nouă “normalitate” și birourile se redeschid, toată lumea orientează acum conversația către modul în care atingem în mod colectiv obiectivele net-zero.
A avut loc o schimbare definitivă a priorităților forței de muncă. Angajații sunt din ce în ce mai preocupați de modul în care companiile lor se implică activ în efortul colectiv de reducere a amprentei globale de carbon.
Acest lucru a fost accentuat și mai mult de un peisaj de recrutare mai dificil, iar nevoia de a atrage și de a păstra personalul în urma “marii demisii” de anul trecut este mai mare ca niciodată. Acum, proprietarii de afaceri nu au altă opțiune decât să găsească modalități inovatoare de a atrage talentele, iar acest lucru include reproiectarea spațiului de lucru modern cu gândul la sustenabilitate.
Ceea ce am observat în spațiile de birouri de-a lungul timpului este că, de cele mai multe ori, pe măsură ce se termină un contract de închiriere și începe altul, aceste spații sunt dezgolite și complet reamenajate de fiecare dată când se mută un nou ocupant. Acest lucru înseamnă că materialele de construcție și mobilierul perfect adecvate ajung să fie trimise la groapa de gunoi sau la uzina de reciclare.
Cu toate acestea, cunoștințele și înțelegerea designului durabil au evoluat semnificativ în ultimul deceniu. Pe măsură ce cererea din partea clienților pentru clădiri mai ecologice crește, iar modul în care folosim spațiul de birouri se transformă dramatic.
În trecut, proprietarii de afaceri au preferat soluția cu cel mai mic preț inițial, fără a lua în considerare opțiunea mai durabilă care, deși mai scumpă la început, ar putea fi cea mai eficientă pe termen lung.
De asemenea, este greșit să se creadă că designul durabil este lipsit de atractivitate vizuală. Am parcurs un drum lung din punct de vedere estetic, iar proiectanții și clienții apreciază acum importanța creării unor spații nu doar funcționale, ci și la fel de elegante și confortabile, mai ales că acești factori s-au dovedit a avea un impact direct asupra angajamentului și productivității la locul de muncă.
Un bun exemplu ar fi să luați în considerare recondiționarea mobilierului și a mobilierului de birou actual pentru a da spațiului un aspect nou și proaspăt, în loc să le aruncați. Dacă aceste elemente sunt încă în stare bună și funcționale, este esențial să le oferim o a doua viață, acordând în același timp prioritate materialelor naturale față de cele sintetice și plastice.
Mai mult, adoptarea unei abordări bazate pe sisteme poate îmbunătăți un spațiu comercial proiectat în mod sustenabil. De exemplu, există posibilități de reducere a facturilor la utilități prin proiectarea spațiilor care încorporează elemente de automatizare și de valorificare a ventilației naturale și a luminii solare.
Crearea unui spațiu sustenabil care va rezista mai mult decât ocupantul actual înseamnă un spațiu care oferă întreaga valoare a componentelor specificate. În egală măsură, produsele și materialele de calitate superioară vor avea o durată de viață mai lungă, ceea ce înseamnă că pot fi reutilizate de mai multe ori înainte de a lua în considerare reciclarea.
Starea de bine a personalului este, de asemenea, un factor important de luat în considerare atunci când vine vorba de crearea unor locuri de muncă durabile. Dacă există o lecție care trebuie învățată din ultimii doi ani, aceasta este că oamenii sunt o resursă limitată care nu trebuie niciodată abuzată sau epuizată. O forță de muncă sustenabilă merge dincolo de angajarea de persoane cu abilitățile potrivite, ci se referă la cultivarea creșterii și a angajamentului pe termen lung.
Un spațiu de birouri bine gândit se adaptează la nevoile în evoluție ale echipei sale și oferă un bun echilibru între zonele destinate colaborării și cele destinate muncii concentrate la nivel înalt.
Este timpul să regândim spațiile în care lucrăm, acordând prioritate soluțiilor care sunt concepute pentru a evolua pe măsură ce ne schimbăm și creștem. În cele din urmă, designul sustenabil înseamnă mai mult decât atingerea obiectivelor de zero net, ci și înțelegerea a ceea ce contează cu adevărat pentru oamenii care utilizează spațiul și alinierea la valorile lor pentru a crea un mediu armonios.