În prezent, piața mondială de semiconductori reprezintă peste 500 de miliarde de euro – o cifră care ar trebui să se dubleze până în 2030. Europa reprezintă 10% din producția mondială, față de 24% în 2000 și 44% în 1990.
Războiul din Ucraina ar putea perturba ambițiile Uniunii Europene de a deveni un lider în producția de cipuri, dar Rusia va plăti un preț mai mare pe termen lung.
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care a început cu un atac militar pe 24 februarie, va avea probabil multe efecte secundare pe termen mediu și lung pentru industria semiconductorilor, o prioritate de top pentru suveranitatea digitală a Bruxelles-ului.
Producția de neon, paladiu și C4F6, trei materiale esențiale pentru microcipuri, ar putea fi afectată de această situație.
Comisia Europeană va prezenta un “pachet de cipuri” pentru a spori capacitatea, a relaxa normele privind ajutoarele de stat, a finanța cercetarea și a stabili parteneriate internaționale.
Neonul, de exemplu, este un gaz esențial pentru funcționarea laserelor pentru gravarea cipurilor și este utilizat aproape exclusiv în acest scop. Acesta este prezent în cantități infime în aer și trebuie procesat în volume uriașe.
Rusia produce foarte mult neon deoarece are o mare industrie siderurgică, care necesită mult oxigen. Țara îl trimite apoi în Ucraina, unde neonul este extras și purificat pentru export. Cel puțin, așa era înainte de invazie.
Rusia este, de asemenea, unul dintre cei mai mari producători de paladiu din lume, un metal rar utilizat și la fabricarea unor semiconductori. Firma de consultanță estimează că Rusia furnizează 37% din oferta mondială, fiind depășită doar de Africa de Sud (40%).
Costul de mediu îngrozitor al producției de semiconductori, care devine tot mai problematic cu fiecare nouă generație de microcipuri, a fost în mare parte trecut cu vederea în pachetul Comisiei Europene privind semiconductorii.
Cu toate acestea, “lanțul de aprovizionare cu semiconductori este deja tensionat din cauza creșterii cererii de cipuri.” și “orice perturbare materială a aprovizionării poate avea un impact negativ asupra producției de cipuri în următoarele 6-12 luni”.
În prezent, piața mondială a semiconductoarelor reprezintă peste 500 de miliarde de euro – o cifră care ar trebui să se dubleze până în 2030. Europa reprezintă 10% din producția mondială, față de 24% în 2000 și 44% în 1990.
La începutul lunii martie, compania a primit un împrumut de 600 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții pentru a dezvolta linii pilot de producție pentru semiconductori avansați la sediile sale italiene din Agrate și Catania și la sediul său francez din Crolles.
Asociația Industriei Semiconductorilor (SIA), care reprezintă industria americană a semiconductorilor, a declarat că “industria semiconductorilor are un set divers de furnizori de materiale și gaze esențiale, astfel încât nu credem că există riscuri imediate de întrerupere a aprovizionării legate de Rusia și Ucraina”.
Dincolo de perturbarea liniilor de producție cauzată de război, Moscova ar putea, de asemenea, să își întrerupă aprovizionarea cu materiale critice ca răspuns la sancțiunile UE și SUA.
Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, cel mai mare producător mondial de semiconductori, a anunțat că se va conforma deciziei americane și că își va opri exporturile către Rusia. Moscova este foarte dependentă de produsele companiei pentru a-și fabrica laptopuri, smartphone-uri și echipamente militare avansate.
Deși embargourile asupra exporturilor de tehnologie nu par a fi la fel de drastice ca evacuarea din sistemul de informații interbancare SWIFT, consecințele vor fi probabil grave, deoarece ar putea paraliza capacitatea de inovare a Rusiei pe termen lung.