România a încheiat starea de alertă la aproape doi ani de la începutul pandemiei, iar companiile își schimbă planurile operaționale pe viitor, bazându-se pe un număr tot mai mare de angajați care se vor întoarce la birou în viitorul apropiat. Aproape 60% dintre angajați spun că politica companiei lor este de a lucra doar de la birou sau într-un sistem hibrid cu prezență preponderent fizică, în timp ce alți aproape 30% merg la birou doar atunci când trebuie să interacționeze cu colegii sau simt nevoia să socializeze.
Mai mult de 70% doresc să lucreze de la birou în 2022 sau cel puțin într-un sistem hibrid.
În prezent, aproape 45% dintre angajați lucrează doar de la birou, ca urmare a politicii de lucru a companiei lor pentru acest an, iar alți aproape 16% trebuie să meargă la birou în fiecare săptămână, fără ca angajatorul să impună o anumită frecvență.
Cei mai mulți preferă să lucreze alături de membrii echipei la fața locului cel puțin trei zile pe săptămână (39,1%) și doar 3 din 10 angajați mai preferă să lucreze de la distanță.
În ultimii doi ani, flexibilitatea de care au beneficiat angajații în ceea ce privește munca a transformat fundamental atât viața profesională, cât și relația lor cu biroul.
Munca de la distanță a reprezentat o soluție la provocarea actuală a sănătății, dar faptul de a o face pentru o perioadă atât de lungă de timp a readus nostalgia interacțiunilor de birou de dinainte de pandemie. Oamenii doresc să se întoarcă la birou, cel puțin într-un sistem hibrid, și au nevoie de spații de lucru mai sănătoase, adaptate la modelul de lucru al viitorului.
Doar 34% dintre angajați consideră că biroul lor este acum mai sigur pentru sănătatea lor decât era în urmă cu un an, iar peste 16% spun că sunt încă îngrijorați pentru sănătatea lor atunci când lucrează la fața locului, având în vedere evoluția cazurilor de la începutul acestui an.
Aproximativ 90% consideră că colegii lor respectă cel puțin parțial regulile de sănătate atunci când lucrează la birou. În același timp, peste 26% consideră că se confruntă cu riscuri similare pentru sănătatea lor atunci când se deplasează spre birou decât atunci când sunt prezenți la locul de muncă, iar peste 28% dintre aceștia folosesc transportul public.
Astfel, nevoia de soluții durabile pe termen lung, menite să transforme spațiile de birouri și să limiteze riscurile pentru sănătate, rămâne ridicată.