Războiul din Ucraina are numeroase ramificații în întregul lanț alimentar. Printre consecințe se numără perturbarea operațiunilor comerciale și a fluxurilor comerciale, creșterea prețurilor la produsele de bază și la energie și deteriorarea perspectivelor economice. Impactul se răsfrânge asupra multor companii din domeniul alimentar și agricol din Europa și din alte părți ale lumii.
Populația Ucrainei și companiile care își desfășoară activitatea în această țară se confruntă cu o criză de neimaginat. Iar pentru acei producători de alimente naționali și multinaționali din țară, este imposibil de văzut cum va fi situația odată ce luptele se vor opri. Îngrijorările legate de aprovizionarea cu alimente locale continuă să crească zilnic.
Pentru producătorii și comercianții străini de produse alimentare cu operațiuni în Rusia, situația este complexă, dar la un alt nivel. Pe de o parte, aceste companii se confruntă cu impactul sancțiunilor și cu o situație economică în deteriorare. Pe de altă parte, există o cerere crescută de produse provenite din sau produse în Rusia, deoarece importurile de alimente au scăzut.
Din cauza războiului, multe companii alimentare internaționale din Ucraina și-au închis temporar operațiunile, în timp ce unele și-au suspendat, de asemenea, exporturile către Rusia. Dacă situația de securitate o va permite, vor exista presiuni pentru redeschiderea instalațiilor din Ucraina, deoarece alimentele reprezintă o nevoie de bază.
Dificultățile logistice reprezintă o provocare cheie pentru multe companii din sectorul alimentar și agroalimentar care fac comerț cu omologii din Ucraina și Rusia. Închiderea porturilor ucrainene și situația de securitate din Marea Neagră sunt câteva exemple majore. Deși produsele alimentare sunt excluse de la sancțiunile financiare, importatorii și exportatorii pot întâmpina în continuare dificultăți în ceea ce privește decontarea plăților în cazul în care partenerii lor comerciali lucrează cu bănci rusești sancționate.
Întreruperea transporturilor de produse alimentare duce la probleme de aprovizionare în diferite regiuni, fiind probabil ca guvernele să intervină pe piețe pentru a asigura aprovizionarea cu alimente la nivel național.
Importatorii de produse agricole de bază vor căuta piețe alternative pentru a se aproviziona cu cereale și uleiuri vegetale. Exportatorii vor căuta modalități de a continua comerțul, dar, din cauza dificultăților tot mai mari, produsele destinate Rusiei și Ucrainei vor fi redirecționate către alte piețe. Acest lucru, la rândul său, poate duce la o ofertă excedentară în altă parte. În timp, exportatorii europeni își vor reduce probabil expunerea față de Rusia în cazul unui conflict prelungit și al unor sancțiuni de durată.
Companiile din sectorul alimentar au intrat în anul 2022 pe fondul unui val de prețuri mai mari ale materiilor prime, nu în ultimul rând pentru cereale și semințe oleaginoase, iar această tendință nu s-a diminuat.
O nouă creștere a prețurilor la cereale, la uleiul vegetal și la îngrășăminte duce la o inflație și mai mare a costurilor în lanțurile de aprovizionare cu alimente, iar deciziile de cumpărare devin mai complicate din cauza volatilității sporite a pieței.
Impactul prețurilor mai mari va fi resimțit în principal de companiile din industria furajelor, industria de panificație, producătorii de bere și producătorii de uleiuri vegetale și de paste tartinabile, din cauza dependenței lor mari de cereale și semințe oleaginoase.
Atunci când vorbim despre impactul conflictului, este evident că acesta are un impact predominant negativ asupra companiilor din sectorul alimentar și agro-alimentar. Dar, de asemenea, duce la o cerere mai mare și la prețuri mai mari pentru cereale și uleiuri vegetale din alte regiuni. De exemplu, producătorii și furnizorii asiatici de ulei de palmier și producătorii și furnizorii australieni de grâu se confruntă cu o cerere suplimentară de ultimă oră.
Producătorii din întreaga lume vor căuta cu siguranță modalități de a crește producția și de a oferi o alternativă pentru scăderea ofertei. Dar oferta din alte regiuni nu poate crește instantaneu și, cu siguranță, nu poate înlocui în totalitate culturile cu randament ridicat din Ucraina. Costurile ridicate ale îngrășămintelor, împreună cu limitările în ceea ce privește disponibilitatea, reprezintă un risc real de scădere a randamentului culturilor pentru producători.
Prețurile mai mari la energie sunt un efect indirect care este deosebit de relevant pentru producătorii europeni de alimente.
În plus, prețurile mai mari la energie se vor răsfrânge, de asemenea, asupra producătorilor de alimente prin intermediul costurilor mai mari ale combustibililor și prin achizițiile lor, deoarece aceștia cumpără o parte relativ mare din inputurile lor din sectoare cu consum mai mare de energie, cum ar fi agricultura și industria de ambalare.
Pe termen scurt, producătorii de alimente vor încerca să transfere costurile mai mari ale energiei. Pentru companiile care sunt relativ dependente de gaz, poate fi util să se pregătească pentru un scenariu în care aprovizionarea cu energie a Europei de către Rusia este întreruptă.
Creșterea prețurilor la energie ar putea, în cele din urmă, să facă mai atractive investițiile în eficiența energetică și să stimuleze companiile să treacă de la procesele de producție alimentate cu gaz la alte surse de energie. Acest lucru va depinde, de asemenea, de faptul dacă guvernele vor reacționa cu politici și subvenții mai favorabile.
Pentru unii producători de alimente, acesta poate fi un motiv pentru a-și reevalua previziunile de creștere pentru acest an. Pentru alții, poate fi o motivație pentru a-și dubla ambițiile de creștere în țările care nu sunt afectate atât de negativ de conflict.