În 2022, se preconizează că prețurile porumbului vor scădea cu aproximativ 10% față de anul precedent, datorită unei producții mondiale record din toate timpurile, care va ajunge la 1,2 miliarde de tone. Această prognoză este supusă unei serii de riscuri, cum ar fi prețurile volatile ale îngrășămintelor și energiei, tarifele ridicate de transport, politicile privind biocombustibilii și condițiile meteorologice. Se preconizează că prețurile la porumb vor scădea în 2022 din cauza unei creșteri puternice a producției globale.
Producția mondială de porumb va urca cu 7% față de anul precedent, ajungând la un nivel record de 1,2 miliarde de tone, cu recolte mai mari în SUA și UE.
Producția din Brazilia ar trebui să crească cu 31% an/an la 114 milioane de tone, recuperând complet după scăderea de 15% de anul trecut, cauzată de secetă. Fermierii argentinieni vor recolta 54 milioane de tone de porumb, cu 5% mai mult decât anul trecut.
Producția UE va crește cu 7% față de anul precedent, ajungând la 384 milioane de tone. Creșteri ale recoltelor sunt prognozate și în China, Indonezia, Mexic, Nigeria, Africa de Sud.
Se preconizează o creștere semnificativă a producției în Rusia și Ucraina, unde producția de porumb va crește cu 8% an/an la 15 milioane de tone și, respectiv, cu 39% an/an la 42 milioane de tone.
Potrivit datelor Băncii Mondiale, prețul mediu anual pentru porumbul american a crescut cu 57% an/an, ajungând la 260 de dolari pe tonă în 2021.
În acest an, se preconizează că prețul va scădea cu aproximativ 10% an/an, având în vedere oferta suficientă, dar creșterea prețurilor la îngrășăminte și energie, tensiunile logistice, schimbarea politicilor privind biocombustibilii și condițiile meteorologice prezintă în continuare riscuri asupra stabilității prețurilor.
Cei mai mari importatori de porumb din lume În 2020, la nivel mondial s-au importat aprox. 146 milioane de tone de porumb, rămânând relativ neschimbate față de anul precedent.
În termeni valorici, importurile de porumb s-au ridicat la 35,9 miliarde de dolari. Cea mai notabilă rată de creștere a achizițiilor, în rândul principalelor țări importatoare, a fost atinsă de China.
Volumul importurilor sale a crescut de două ori în 2020. În termeni valorici, Japonia (3,3 miliarde de dolari), China (2,5 miliarde de dolari) și Vietnam (2,4 miliarde de dolari) au părut a fi țările cu cele mai mari niveluri de achiziții în 2020, reprezentând împreună 23% din importurile globale.
În 2020, prețul mediu de import al porumbului s-a ridicat la 246 de dolari pe tonă, stabilizându-se la nivelul anului precedent. Prețurile medii au variat într-o oarecare măsură între principalele țări importatoare.
În 2020, principalele țări importatoare au înregistrat următoarele prețuri: în Germania (265 de dolari pe tonă) și în Țările de Jos (224 de dolari pe tonă), în timp ce Columbia (198 de dolari pe tonă) și Vietnam (198 de dolari pe tonă) au fost printre cele mai scăzute.
Cea mai notabilă rată de creștere în ceea ce privește prețurile a fost atinsă de Germania, în timp ce ceilalți lideri mondiali au înregistrat ritmuri de creștere mai modeste în 2020.