Explozia preţurilor la energie este cauzată de lipsa de energie, după ce UE a închis din 2008 şi până în acest an zeci de capacităţi de producţie, fără să le înlocuiască. În UE, exporturile de analizoare de gaze sau de fum au crescut de la 8 milioane de unități în 2010 la 74 milioane de unități în 2020. În termeni valorici, livrările s-au extins de la 1,4 miliarde de dolari la 3,5 miliarde de dolari.
Explozia preţurilor la energie este explicată de politicieni şi analişti în tot felul de moduri, aproape toţi legând-o de creşterea preţurilor la nivel european.
Între 2008-2022 s-au închis zeci de capacităţi de producţie fără să se pună nimic în loc. Sau dacă s-a pus, s-a pus altfel de energie. S-a închis energia pe cărbune, care funcţionează în baza curbei de sarcină şi s-a pus în loc energie regenerabilă, pe care o ai sau nu, în funcţie de vânt şi soare.
Spre deosebire de statele UE, România nu a înlocuit capacităţile scoase din uz, cu toate că este unul din cei mai mici poluatori europeni.
România este unul dintre cei mai mici poluatori europeni. În 2017 redusese deja cu aproape 50% emisiile de GES (gaze cu efect de seră), depăşind cu mult ţinta de 20% până în 2020 lansată de UE. Contribuţia României la poluarea cu CO2 este de circa 2%, cu circa 100 mii tone pe an.
Germania a reprezentat principalul exportator de analizoare de gaze sau de fum din UE, volumul exporturilor rezultând la 35 milioane de unități, ceea ce a reprezentat aproximativ 48% din totalul livrărilor în 2020.
Polonia (14 milioane de unități) a deținut o cotă de 19% (pe bază de tone) din totalul exporturilor, ceea ce a plasat-o pe locul al doilea, urmată de Republica Cehă (8,4%), România (7,9%) și Ungaria (6,8%). Italia (2,7 milioane de unități) și Franța (1,8 milioane de unități) au urmat la mare distanță de lideri.
În termeni valorici, Germania (1,8 miliarde de dolari) rămâne cel mai mare furnizor de analizoare de gaze din UE, cuprinzând 52% din totalul exporturilor. A doua poziție în clasament a fost ocupată de Republica Cehă (354 milioane de dolari), cu o cotă de 10% din valoarea totală. Aceasta a fost urmată de Polonia, cu o cotă de 9,3%.
Prețul de export al analizoarelor de gaze în UE s-a situat la 47 de dolari pe unitate în 2020, în creștere cu 2,2% față de anul precedent. Au existat diferențe semnificative în ceea ce privește prețurile medii între principalele țări exportatoare.
În 2020, țara cu cel mai mare preț a fost Franța (97 de dolari pe unitate), în timp ce Ungaria (15 dolari pe unitate) a fost printre cele mai mici.