Sectorul imobiliar comercial autohton continuă să atragă investiții în economia pandurilor, dar România ar putea să nu atingă rezultatul de anul trecut, de peste 900 de milioane de euro în tranzacții încheiate. Sectorul de birouri va continua să fie principalul generator de tranzacții pe piață, în ciuda incertitudinii legate de cerere și de ratele de ocupare, pe măsură ce acordurile de lucru hibride iau amploare. Randamentele prime nu vor trece prin oscilații majore în acest an, cu excepția segmentului industrial, unde cererea de depozite a fost stimulată de o creștere a comerțului electronic.
Sectorul de birouri continuă să dea dovadă de lichiditate, cu aproximativ 50% din volumul potențial de tranzacții. Piața de investiții ar putea atinge 700 de milioane de euro în tranzacții noi în acest an.
Lichiditatea din România s-a îmbunătățit în ultimii ani, dar este încă semnificativ sub potențial, în principal din cauza disponibilității limitate a produselor de calitate pentru vânzare în cadrul proceselor de piață deschisă și la așteptări de preț real isteț.
Întrucât impactul crizei medicale asupra randamentelor va continua probabil să se manifeste și în 2021 în România, precum și în restul Europei, calitatea produselor vor face o mare diferență în ceea ce privește randamentele realizabile.
Sectorul imobiliar comercial local continuă să atragă investiții în economia pandemică, dar România ar putea să nu atingă rezultatul de anul trecut, de peste 900 de milioane de euro în tranzacții încheiate.
Volumele din primul trimestru nu au fost atât de încurajatoare, cu tranzacții de investiții încheiate în România în valoare de 85 de milioane de euro. Acest lucru a însemnat o scădere de 42% de la an la an, dar a reflectat o tendință în Europa Centrală și de Est, unde investițiile totale au scăzut cu o rată anuală de 48%.
Dezvoltatorii achiziționează noi proiecte în încercarea de a ține pasul cu apetitul tot mai mare al românilor pentru cumpărăturile online. Activele industriale sunt cele mai căutate produse în acest moment, dar cererea depășește oferta disponibilă. S-ar putea să asistăm la câteva tranzacții suplimentare, dar acestea nu vor fi foarte semnificative din punct de vedere al volumului și dimensiunii. Tranzacțiile încep să câștige întreaga jumătate a anului 2021.
Estimările privind performanțele pieței de investiții imobiliare din România în 2020 variază, dar cele mai importante firme de consultanță sunt de acord că țara ar trebui să depășească pragul de 1 miliard de euro în următorii ani.
Investițiile au depășit 300 de milioane de euro în prima jumătate a anului. Volumele de investiții ar putea crește până la nivelurile de dinainte de pandemie în următorii doi ani, în funcție de o serie de factori, cum ar fi modul în care sectorul birourilor va depăși criza actuală sau capacitatea pieței românești de a se adapta și de a crea active alternative de succes.
În altă parte, analiștii estimează că imobiliarele comerciale vor atrage investiții în valoare de aproximativ 900 mil. lei, în principal pe segmentele industrial și de birouri. Tranzacțiile care urmează să fie încheiate în restul Bucureștiului, precum și în principalele orașe regionale, vor aduce volumul de investiții din România aproape de pragul de 1 miliard de euro, după un an plin de incertitudini, în care investitorii au optat pe scară largă pentru strategia de așteptare și așteptare.
Alte tranzacții sunt în curs de negociere și se așteaptă să se încheie până la sfârșitul anului, iar volumul total anual se preconizează că va atinge niveluri similare cu cele de 914 milioane euro de anul trecut.
În condițiile în care se estimează că în acest an creșterea economică a României va atinge 7,4% din PIB, ceea ce ar ajuta țara să își revină pe deplin din prăbușirea de anul trecut, jucătorii din domeniul imobiliar sugerează că piața de investiții va reacționa pozitiv la îmbunătățirea cifrelor PIB.
Atingerea volumului de 1 miliard de euro în tranzacțiile anuale este fezabilă, iar livrarea de noi proiecte care să respecte cele mai recente standarde de sustenabilitate ar putea ajuta dezvoltatorii să obțină oferte de vânzare competitive care ar crește, de asemenea, profilul regional al pieței.
În întreaga Europă, analiștii anticipează că activitatea de investiții se va normaliza în trimestrele următoare, în ipoteza unei implementări cu succes a programului de vaccinare.
Pe cele 19 piețe monitorizate de companie, inclusiv România, volumul total investit a fost de peste 52,7 miliarde de euro, în scădere cu 41% față de același trimestru al anului trecut și cu 18% sub media pe cinci ani.