Potrivit unui studiu realizat de Comisia Europeană, aproape două treimi dintre magazinele și platformele online au declanșat îndoieli cu privire la fiabilitatea recenziilor consumatorilor. În 144 din cele 223 de site-uri verificate, autoritățile nu au putut confirma că întreprinderile fac suficiente eforturi pentru a asigura recenzii autentice.
Comisia Europeană și Cooperarea pentru Protecția Consumatorilor au verificat site-urile web privind recenziile online ale consumatorilor.
Studiul de monitorizare a pieței 2020 a arătat că consumatorii se bazează pe recenzii atunci când iau decizii de cumpărare. Până la 71% dintre consumatori consideră că recenziile sunt importante atunci când rezervă o cazare de vacanță.
Autoritățile din 26 de state membre, Islanda și Norvegia au verificat 223 de site-uri web importante pentru a detecta comentarii înșelătoare ale consumatorilor. Aproape două treimi dintre magazinele online, piețele, site-urile de rezervări, motoarele de căutare și site-urile de servicii de comparare au declanșat îndoieli cu privire la fiabilitatea recenziilor.
Dintre cele 223 de site-uri web verificate, pentru 144 dintre ele autoritățile nu au putut confirma că acești comercianți luau măsuri pentru a se asigura că recenziile sunt postate de consumatori care au folosit efectiv produsul sau serviciul recenzat.
Cel puțin 104 site-uri web nu informează utilizatorii cu privire la modul în care sunt colectate și prelucrate recenziile. Doar 84 de site-uri web au menționat aceste informații chiar pe pagina de recenzii, în timp ce altele le menționează cu litere mici în termenii și condițiile legale.
Mai mult de jumătate dintre site-urile web nu au furnizat informații despre prevenirea recenziilor false.
Adesea, consumatorii nu au posibilitatea de a foarte autenticitatea recenziilor. Mai mult de jumătate dintre site-urile web (118) nu conțineau informații despre modul în care sunt prevenite recenziile false. În plus, 176 dintre site-urile web nu menționează că recenziile motivate sunt interzise sau cum se asigură că aceste recenzii sunt marcate ca fiind motivate.
În urma analizei, autoritățile de protecție a consumatorilor au ajuns la concluzia că 55% dintre site-urile verificate încalcă Directiva privind practicile comerciale neloiale, care impune ca site-urile să prezinte consumatorilor informații veridice pentru a asigura o decizie în cunoștință de cauză.
Începând cu data de 28 mai anul acesta, se va aplica o legislație care interzice vânzarea, cumpărarea și prezentarea de recenzii false ale consumatorilor în scopul promovării produselor.
Comisia Europeană precizează că autoritățile naționale vor lua următoarele măsuri. Autoritățile vor contacta comercianții în cauză pentru a-și rectifica site-ul. Dacă este necesar, acestea vor demara, de asemenea, acțiuni de aplicare a legii în conformitate cu procedurile naționale.