Scăderea activității din sectorul serviciilor reflectă impactul tulpinei noi asupra economiei, dar problemele din sectorul manufacturier s-au atenuat. Se așteaptă ca creșterea PIB-ului să slăbească în primul trimestru, dar există câteva aspecte pozitive în evoluțiile actuale. Indicele PMI din zona euro a rezistat destul de bine în timpul acestui val de pandemie.
PMI rămâne confortabil peste 50, există puține indicii de contracție, așa cum am văzut iarna trecută.
Indicele Managerilor de Achiziții (PMI) este un indicator economic principal al sectoarelor de producție, construcții și servicii. Indicatorul este derivat din analizarea unei mari secțiuni transversale a managerilor de achiziții din sectorul privat în ceea ce privește condițiile de afaceri, inclusiv producția și ocuparea forței de muncă, prețurile, ordinele noi, livrările și inventarele. O valoare de peste 50,0 indică faptul că industria se extinde, în timp ce o valoare sub 50,0 indică faptul că industria se contractă.
Cu toate acestea, se așteaptă ca creșterea să încetinească și mai mult în acest trimestru, pe măsură ce efectele de recuperare a decalajelor se estompează, restricțiile afectează serviciile, iar problemele de aprovizionare rămân un obstacol permanent.
Activitatea redusă pe fondul creșterii rapide a cazurilor de coronavirus a avut un impact asupra sectorului serviciilor.
Odată cu noile restricții în vigoare în marile economii din zona euro, activitatea scade în sectoarele cele mai drastic afectate. Acest lucru se întâmplă în principal în domeniul ospitalității și al turismului, dar și în cel al comerțului cu amănuntul, într-o anumită măsură.
Vestea majoră care reiese din comunicat este că producătorii observă din nou o oarecare atenuare a problemelor legate de lanțul de aprovizionare.
Indicele PMI pentru industria prelucrătoare a sărit de la 53,8 la 55,8, ceea ce indică faptul că, după semnele prudente de îmbunătățire din decembrie, lucrurile s-au îmbunătățit substanțial în ianuarie.
Producătorii au menționat că intrările mai puțin critice se confruntă cu lipsuri și au spus, de asemenea, că întârzierile de transport s-au atenuat. Cu toate acestea, problemele persistă, iar întârzierile de lucru sunt în continuare în creștere.
Acest lucru este important din perspectiva inflației. În timp ce întreprinderile raportează în continuare creșteri puternice ale prețurilor de vânzare, ameliorarea problemelor legate de lanțul de aprovizionare contribuie la limitarea creșterii prețurilor de producție.
În timp ce inflația de consum pentru bunuri va continua să crească în lunile următoare, întreprinderile au raportat cea mai slabă creștere a prețurilor de intrare din aprilie, ceea ce ar putea contribui la încetinirea inflației de consum în cursul anului.
Per ansamblu, deși creșterea este afectată negativ de noile restricții în vigoare, există și o parte bună a acestei publicații PMI.
Îmbunătățirile din industria prelucrătoare ar trebui să ajute la atenuarea dezavantajului din sectorul serviciilor, deoarece noua tulpină afectează mai mult economiile, ceea ce înseamnă că actualul val este probabil să afecteze economia mai puțin negativ decât valul din iarna precedentă.