Perspectivele pentru 2022 sunt pozitive, dar printre riscuri se numără blocajele legate de forța de muncă și de lanțul de aprovizionare, prețurile energiei și presiunile inflaționiste. Investițiile străine directe au înregistrat o revenire de 77%, ajungând la o valoare estimată de 1.650 de miliarde de dolari în 2021, de la 929 de miliarde de dolari în 2020, depășind astfel nivelurile de dinainte de pandemie, potrivit Unctad.
Fluxurile globale de investiții străine directe s-au redresat cu 77%, ajungând la o valoare estimată de 1.650 de miliarde de dolari în 2021, de la 929 de miliarde de dolari în 2020, depășind nivelurile de dinainte de pandemie.
Investițiile străine directe (ISD) la nivel mondial au crescut cu 77% de la an la an, ajungând la o valoare estimată de 1.650 de miliarde de dolari în 2021, depășind nivelurile de dinainte de Covidin, în timp ce perspectivele pentru fluxurile din acest an sunt pozitive, a anunțat Organizația Națiunilor Unite.
Creșterea fluxurilor de investiții străine directe de anul trecut a fost determinată de o finanțare mai mare a infrastructurii datorită pachetelor de stimulare economică, însă redresarea rămâne inegală, a precizat Conferința ONU pentru Comerț și Dezvoltare (Unctad) în cel mai recent raport al său.
Economiile dezvoltate au înregistrat anul trecut cele mai mari fluxuri de investiții străine directe, care s-au triplat față de anul trecut, ajungând la 777 miliarde de dolari, în timp ce fluxurile către țările în curs de dezvoltare au crescut cu 30%, ajungând la 870 miliarde de dolari. Prin comparație, economiile cel mai puțin dezvoltate au înregistrat o creștere modestă a ISD de 19%, până la 28 miliarde de dolari în 2021.
Fluxurile către UE au crescut cu 8%, ajungând la 165 de miliarde de dolari, dar au rămas mult sub nivelurile anterioare pandemiei în cele mai mari economii ale blocului.
China, a doua mare economie a lumii, care a înregistrat anul trecut o creștere de 8,1%, a înregistrat fluxuri de 179 de miliarde de dolari – o creștere de 20% – determinată de investițiile străine directe puternice în sectorul serviciilor.
În Arabia Saudită, cea mai mare economie din lumea arabă, intrările au crescut de patru ori, ajungând la 23 de miliarde de dolari, în parte datorită unei creșteri a fuziunilor și achizițiilor transfrontaliere, potrivit Unctad.
Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est a fost motorul creșterii ISD în Asia și la nivel mondial, cu intrări de 35 de procente. Intrările în India au fost cu 26% mai mici, în principal pentru că marile tranzacții de fuziuni și achiziții înregistrate în 2020 nu s-au repetat, a precizat agenția ONU.
Investițiile străine directe la nivel mondial își revin în prima jumătate a anului 2022, dar redresarea este “foarte inegală”, potrivit Unctad.
În ceea ce privește sectoarele, încrederea investitorilor în infrastructură a fost puternică, susținută de condițiile favorabile de finanțare pe termen lung, de pachetele de stimulare a redresării și de programele de investiții în străinătate.
Numărul tranzacțiilor internaționale de finanțare de proiecte a crescut cu 53%, în timp ce valoarea tranzacțiilor a crescut cu 91%, cu creșteri considerabile în majoritatea regiunilor cu venituri ridicate, în Asia, America Latină și Caraibe, a precizat Unctad.
În schimb, încrederea investitorilor în industrie și în lanțurile valorice globale a fost slabă. Tranzacțiile privind proiectele de investiții de tip greenfield au rămas stabile, cu o scădere de 1% în ceea ce privește numărul de tranzacții și o creștere de 7% în ceea ce privește valoarea. Numărul de proiecte noi în lanțurile valorice globale și în industriile intensive, cum ar fi cea electronică, a scăzut în continuare.
În sectoarele industriale, activitatea de investiții greenfield a fost cu 30% sub nivelurile anterioare pandemiei. Doar sectorul informațiilor și comunicațiilor și-a revenit pe deplin.
Finanțarea proiectelor de infrastructură depășește în prezent nivelurile anterioare pandemiei în majoritatea sectoarelor. Numărul proiectelor a crescut cel mai mult în domeniul energiei regenerabile, pe măsură ce țările și companiile se angajează să atingă obiective de zero net până la jumătatea secolului.
Sectorul serviciilor a înregistrat un boom al tranzacțiilor transfrontaliere de fuziuni și achiziții. Numărul tranzacțiilor în domeniul informațiilor și comunicațiilor a crescut cu peste 50%, ajungând la un sfert din total.
Cu toate acestea, redresarea fluxurilor de investiții în sectoarele relevante pentru ODD ale ONU în economiile în curs de dezvoltare, care au avut de suferit semnificativ în timpul pandemiei, cu scăderi de două cifre în aproape toate sectoarele, rămâne fragilă.
Privind în perspectivă, perspectivele pentru ISD la nivel mondial în 2022 sunt “pozitive”, deși este puțin probabil ca rata de creștere a revenirii de anul trecut să se repete, a declarat Unctad.
Un risc major pentru perspectivele ISD din acest an este durata prelungită a crizei sanitare, cu noi valuri succesive ale pandemiei care continuă, a declarat agenția ONU.
Deficitul de forță de muncă, blocajele din lanțul de aprovizionare, prețurile energiei și presiunile inflaționiste reprezintă, de asemenea, riscuri semnificative pentru perspectivele ISD la nivel mondial în acest an.
Ritmul de vaccinare, în special în țările în curs de dezvoltare, precum și viteza de implementare a stimulentelor pentru investiții în infrastructură, rămân factori importanți de incertitudine, a mai spus Unctad.