În acest an, se preconizează că prețul mediu anual al creveților va crește cu 7% față de anul trecut, ajungând la 15 dolari pe kg. Ratele ridicate de transport, costul în creștere al combustibililor marini și creșterea cererii globale de creveți rămân motivele critice pentru creșterea prețurilor. În 2021, prețul mediu anual al creveților (12,7 dolari pe kg) a fost cu aproximativ 10% mai mare decât în 2020.
Ratele ridicate de transport, costul în creștere al combustibililor marini și perturbările logistice, inclusiv blocajele din porturile maritime și lipsa șoferilor de camion în SUA și Europa, vor impulsiona și mai mult prețurile cu ridicata. Potrivit previziunilor din octombrie ale Băncii Mondiale, prețul mediu anual al creveților va crește cu 7% față de anul precedent, ajungând la 15 dolari pe kg în 2022.
Se așteaptă ca cererea de creveți să crească în cele mai rapide ritmuri în Europa de Est și de Vest și în SUA. În 2021, prețul mediu anual al creveților (12,7 dolari pe kg) a fost cu aproximativ 10% mai mare decât în 2020. Creșterea cheltuielilor de logistică a fost principalul motor al acestei creșteri.
Cererea în Europa este puternică, deoarece sectorul HoReCa și-a reluat activitatea. În 2021, importurile de creveți în UE au atins un record al ultimilor 5 ani, ajungând la 367 mii tone, în creștere cu 16% față de aceeași perioadă a anului precedent. Rusia, Ucraina, Regatul Unit și Irlanda de Nord au înregistrat, de asemenea, o creștere bruscă a achizițiilor de creveți.
În 2020, aproximativ 3,3 milioane de tone de creveți au fost exportate la nivel mondial, în scădere cu -3,6% față de cifra din anul precedent. În termeni valorici, livrările de creveți s-au redus la 24,5 miliarde de dolari. Ecuador (692 mii tone) și India (580 mii tone) au reprezentat aproximativ 39% din exporturile mondiale de creveți în 2020. Următorii exportatori – Thailanda (144 mii tone), Argentina (129 mii tone), Danemarca (95 mii tone), Țările de Jos (85 mii tone) și Canada (52 mii tone) – au reprezentat împreună 19% din volumul total.
Din punct de vedere valoric, cele mai mari țări furnizoare de creveți la nivel mondial au fost India (4,3 miliarde de dolari), Ecuador (3,9 miliarde de dolari) și Vietnam (3,5 miliarde de dolari), reprezentând împreună 48% din exporturile globale. Indonezia, China, Thailanda, Țările de Jos, Argentina, Danemarca și Canada au rămas ceva mai în urmă, reprezentând împreună alte 34%. Dintre principalele țări exportatoare, Indonezia (+18,6%) a înregistrat cea mai mare rată de creștere în ceea ce privește valoarea exporturilor, în timp ce expedierile pentru ceilalți lideri mondiali au înregistrat ritmuri de creștere mai modeste în 2020.
În perioada de izolare și imediat după relaxarea restricțiilor a fost de creștere a vânzărilor fructelor de mare în România. Astfel, în 2021, vânzările de creveți s-au majorat cu 30% față de aceeași perioadă din 2020.
În lunile în care oamenii au stat preponderent acasă, am observat o creștere a vânzărilor fructelor de mare cu certificare ASC, în special a creveților. S-a gătit mai mult acasă și observ că a crescut interesul românilor pentru rețetele mediteraneene, pe bază de creveți, pe fondul preocupării tot mai mari de a mânca sănătos, de a consuma mai multe produse de calitate și, probabil, și al încercării de a găti preparate asemănătoare cu cele servite la restaurante.