Până în 2024, se așteaptă ca prețurile cerealelor din UE să scadă moderat din cauza scăderii cererii de furaje pentru animale. Există riscul ca, în cazul în care prețurile ridicate la gaze și un dezechilibru aferent al îngrășămintelor continuă timp de mai mulți ani, acestea să anuleze efectele generate de schimbarea cererii. Prețurile cerealelor din UE vor scădea din cauza cererii mai mici de furaje, dar creșterea costurilor energetice afectează previziunile.
Creșterea preconizată a consumului de produse ecologice ar putea, de asemenea, să stimuleze prețurile. Până în 2025, comerțul cu cereale în UE va scădea cu 8%, ajungând la 84 milioane de tone, din cauza scăderii producției și a concurenței acerbe de pe piețele globale.
În următorii doi ani se va înregistra o scădere a efectivelor de animale în UE, ceea ce va determina o cerere mai mică de furaje și o scădere ulterioară a prețurilor la cereale. În 2024, prețurile la grâu ar trebui să scadă de la 206 la 178 de euro pe tonă, la orz de la 189 la 174 de euro pe tonă, iar la porumb de la 206 la 165 de euro pe tonă.
Acest scenariu este posibil doar dacă prețul gazelor scade și dacă dezechilibrul îngrășămintelor este eliminat. Cu toate acestea, costurile ridicate ale gazului fac ca producția de îngrășăminte în UE să fie mai puțin profitabilă și limitează posibilitatea unei scăderi a prețurilor în următorii câțiva ani.
Cererea de îngrășăminte pe bază de azot în UE va rămâne stabilă, în timp ce consumul de îngrășăminte pe bază de fosfor se va extinde, ca urmare a unei creșteri a inputului la hectar.
Întrucât țările UE nu dispun de o ofertă suficientă de fosfor, o mare parte din creșterile de consum va fi echilibrată de importurile din SUA, Maroc și China. În 2025, prețurile cerealelor vor crește din nou din cauza costurilor mai mari ale resurselor energetice și ale îngrășămintelor.
Până în 2031, costurile pe tonă pentru grâu vor ajunge la 202 euro, orz – 183 de euro și porumb – 182 de euro. Cererea de produse ecologice va continua să crească, deoarece europenii acordă tot mai multă preferință produselor sănătoase. În plus, acest lucru va duce la creșterea prețurilor, deoarece randamentul produselor ecologice este mai mic decât în cazul culturilor convenționale, din cauza utilizării mai puțin agresive a îngrășămintelor și pesticidelor.
Se preconizează că UE va rămâne competitivă pe piața mondială a cerealelor, deși cota sa din exporturile globale va scădea din cauza concurenței acerbe din partea altor jucători cheie, în special din regiunea Mării Negre. Comerțul cu cereale în UE se va reduce cu 8%, ajungând la 84 milioane de tone în 2025.
În 2020, cantitatea de cereale exportate în UE s-a ridicat la 91 milioane de tone, în creștere cu 4,8% față de anul precedent. În termeni valorici, exporturile au crescut semnificativ, ajungând la 23,2 miliarde de dolari.
Franța a fost principala țară exportatoare, cu aproximativ 32 milioane de tone, ceea ce a reprezentat 35% din totalul exporturilor. Germania (12 milioane de tone) a ocupat poziția a doua în clasament, urmată de România (11 milioane de tone), Polonia (9milioane de tone) și Lituania (4,9 milioane de tone). Toate aceste țări au preluat împreună aproximativ 41% din exporturile din UE.
Republica Cehă (3,4 milioane de tone), Letonia (3,4 milioane de tone), Slovacia (2 milioane de tone), Croația (1,9 milioane de tone), Suedia (1,8 milioane de tone) și Danemarca (1,6 milioane de tone) au ocupat o cotă minoră din totalul livrărilor. În termeni valorici, Franța (7,7 miliarde de dolari) rămâne cel mai mare furnizor de cereale din UE, cuprinzând 33% din totalul exporturilor.
Poziția a doua în clasament a fost ocupată de Germania (2,8 miliarde de dolari), cu o cotă de 12%, urmată de România (cotă de 10%). În Franța, exporturile de cereale au crescut cu o rată medie anuală de +5,1% în ultimul an. Celelalte țări exportatoare au înregistrat următoarele rate medii anuale de creștere a exporturilor: Germania (+56,7% an/an) și România (-15,7% an/an). Prețul de export al cerealelor în UE s-a situat la 255 de dolari pe tonă în 2020, în creștere cu 5% față 2019.
Principalele țări exportatoare au înregistrat următoarele prețuri: Franța (245 de dolari pe tonă), Germania (230 de dolari pe tonă). În 2020, cea mai mare rată de creștere a prețurilor a fost atinsă de Suedia.
Prețurile cerealelor din UE vor scădea din cauza cererii mai mici de furaje. Iar creșterea costurilor energetice afectează previziunile economiștilor din UE.