Piața gazelor naturale a fost cea mai performantă în cadrul complexului de mărfuri, în special în ceea ce privește gazele naturale europene. Stocurile din Europa sunt restrânse și se așteaptă ca acestea să se restrângă și mai mult până în 2022. Acest lucru sugerează că prețurile vor rămâne bine susținute până la începutul anului viitor.
Ne îndreptăm spre vârful iernii, cu depozitele europene de gaze naturale la cele mai scăzute niveluri din cel puțin un deceniu pentru această etapă a anului. Acesta este plin în proporție de aproximativ 65%, comparativ cu o medie de 5 ani de aproximativ 82% în această etapă a anului. De asemenea, stocurile se retrag într-un ritm mai rapid decât de obicei și, având în vedere că cererea de încălzire nu va face decât să crească, ritmul de retragere va crește probabil și el.
Perspectiva scăderii stocurilor la niveluri extrem de incomode sugerează că prețurile vor rămâne bine susținute pe o mare parte a iernii. Dacă iarna va fi mai caldă și va exista o cerere mai mică, este clar că stocurile vor fi la niveluri mult mai confortabile.
În timp ce prețurile ar putea scădea de la nivelurile ridicate observate în timpul iernii, din punct de vedere sezonier, acestea vor fi în continuare ridicate pentru o mare parte din 2022.
Problema cheie pentru Europa a fost reducerea fluxurilor de gaze rusești. Piața va rămâne sensibilă la modul în care această situație va evolua pe parcursul sezonului de încălzire. Deși fluxurile rusești către Europa s-au îmbunătățit față de nivelurile înregistrate la începutul lunii noiembrie, acestea sunt încă mult sub ceea ce vedem în mod normal de la an la an.
S-ar putea aștepta ca prețurile mai mari la gaze la care asistăm să ducă la o oarecare distrugere a cererii, deoarece utilizatorii finali trec la alternative mai ieftine sau pur și simplu aleg să își reducă operațiunile din cauza prețurilor ridicate. Acest lucru s-a întâmplat în cazul producătorilor de îngrășăminte, în timp ce unii procesatori de metale și-au redus activitatea din cauza prețurilor mai mari la electricitate (care au fost determinate de piața gazelor).
În ceea ce privește producția de energie electrică, este logic să se treacă de la gaz la cărbune și de la gaz la petrol.
În Europa, cererea de cărbune din sectorul european de generare a energiei electrice a scăzut cu 4% în trimestrul 3 din 21.
Piața asiatică are o primă față de Europa până în 2022, prima fiind cea mai mare la începutul anului viitor. Prin urmare, nu vă așteptați ca piața de GNL să rezolve problema lipsei de aprovizionare a Europei. Regiunea va trebui să continue să concureze cu Asia pentru GNL la vedere până în 2022.
Creșterea robustă a cererii pe care o observăm în Asia are loc într-un moment în care există o capacitate limitată de export de GNL care urmează să intre în funcțiune în cursul anului 2022.
Estimăm o capacitate de export de aproximativ 12 milioane de metri pătrați pe an care va începe să funcționeze în 2022, ceea ce ar duce capacitatea totală la aproximativ 477 milioane de metri pătrați. Aceasta se compară cu o capacitate suplimentară de aproximativ 24 de milioane de metri pătrați în 2020 și 42 de milioane de metri pătrați în 2019. De fapt, între 2021 și 2025, capacitatea ar trebui să crească cu o rată anuală de 3%, față de 8% între 2015-2020. Doar spre sfârșitul anului 2025 și mai departe se observă o creștere semnificativă a capacității din Qatar.
Acest lucru sugerează că piața GNL ar trebui să rămână într-o stare relativ sănătoasă până în 2022. Cu toate acestea, riscul clar pentru această opinie este o lovitură în cerere din cauza unor noi blocaje sau restricții legate de Covid.