Pe măsură ce programele de vaccinare se derulează, publicul este deja nerăbdător să călătorească din nou la nivel internațional, multe persoane profitând de lista de călătorie ecologică a guvernului român pentru a se bucura de prima lor vacanță în străinătate după mai bine de un an.
Diferențele în ceea ce privește disponibilitatea vaccinurilor între țările din întreaga lume înseamnă că călătoriile internaționale ar putea continua să fie restricționate în viitorul previzibil.
Este posibil ca virusul să fi provocat daune permanente industriei călătoriilor. În 2017, călătoriile de afaceri din România au contribuit cu aproape 4,8 miliarde de euro la industria turismului.
Există preocupări tot mai mari că, datorită dezvoltării tehnologiei care ajută la munca la distanță și la colaborarea digitală, nevoia de călătorii interne și internaționale ar putea fi redusă semnificativ.
Cu opțiuni mai accesibile pentru desfășurarea afacerilor internaționale, industria ar putea fi nevoită să se bazeze mai mult pe călătoriile de agrement pentru a-și reveni.
Este foarte clar că călătoriile și vacanțele normale în străinătate nu vor putea fi recuperate rapid, deoarece țările diferă în ceea ce privește schemele de vaccinare și rămân întrebări cu privire la eficacitatea vaccinurilor asupra noilor variante.
Este posibil ca industria în ansamblu să trebuiască să se pregătească pentru schimbări complete în ceea ce privește modul în care oamenii aleg să călătorească, în special în contextul noului interes față de transformările de furgonete și rulote.
Starea instabilă a călătoriilor sugerează că întreprinderile din România vor continua să resimtă impactul pandemiei, mai ales că programele guvernamentale de concediu de odihnă sunt garantate doar până în septembrie 2021.
Având în vedere că turiștii internaționali au cheltuit 2,5 milliarde în România în 2016 și că această industrie reprezintă 10% din locurile de muncă din țară, turismul și ospitalitatea vor continua să se lupte dacă industriile de turism nu vor reuși să se redreseze rapid.