Întoarceți cheia în ușa noului dvs. apartament sau tăiați panglica în fața micii afaceri pe care tocmai ați lansat-o. Urcați o treaptă pe scara carierei, treceți o linie de sosire sau ieșiți dintr-o perioadă dificilă mai puternic ca niciodată. Când veți privi înapoi la călătoria care v-a condus la aceste realizări, veți recunoaște cât de dedicat ați fost pentru atingerea obiectivului și cât de profund ați crezut în dumneavoastră. Ați fost alimentat de determinare. Și s-ar putea să faceți observația opusă atunci când nu atingeți un obiectiv. Vă uitați înapoi la traseul către un obiectiv pe care nu l-ați dus la bun sfârșit și vă dați seama că v-ați pierdut interesul sau încrederea în voi înșivă – adică, determinarea dumneavoastră a scăzut.
Așadar, puteți să vă canalizați voința și să faceți tot ceea ce v-ați propus? Este determinarea o abilitate pe care o poți dobândi? Sau este această energie ceva ce poți conjura doar atunci când un obiectiv este profund important pentru tine? Află ce este determinarea, care este rolul ei în viața ta și cum să o încurajezi.
Ce este determinarea?
Definiția determinării implică o senzație fermă de scop și un angajament pentru atingerea obiectivelor sau pentru a urma o anumită cale. Este actul de a urmări cu succes un anumit scop, motivându-vă să reușiți să atingeți obiectivul.
Așadar, ce înseamnă determinarea în practică? Să zicem că vă decideți să obțineți un masterat în literatură. Cercetați programe, aplicați și, odată acceptat, începeți cursurile. Dar îți echilibrezi studiile cu slujba ta cu normă întreagă, ceea ce înseamnă că îți faci cea mai mare parte a lecturilor seara și în weekenduri. Cu toate acestea, vă gestionați timpul în mod eficient pentru a participa la fiecare curs, pentru a vă lua în serios temele și pentru a obține rezultate cât mai bune. După câțiva ani de studiu, absolviți fără ca performanța ta la locul de muncă să aibă de suferit.
Acest exemplu întruchipează perfect semnificația determinării: ați definit un obiectiv clar și v-ați angajat să vă prezentați cu energie pentru a-l atinge. Să studiezi ani de zile și să îndeplinești sarcini solicitante din punct de vedere mental este o provocare, dar determinarea ta a insistat ca tu să depui continuu un efort.
Ce face ca o persoană să fie determinată?
Persoanele determinate sunt atât de angajate în calea lor sau în atingerea unui obiectiv încât sunt rezistente în fața obstacolelor. În exemplul obținerii unei diplome, veți aborda inevitabil materiale greu de înțeles sau veți obține un punctaj mai puțin ideal la un test. Dar aceste eșecuri nu vă descurajează de la curs. Ca persoană hotărâtă, trebuie să știi de ce obiectivul tău contează pentru tine, astfel încât motivația ta să nu se clatine.
Stabilirea unor obiective care să vă inspire este un proces profund personal. Fiecare persoană are obiective diferite. Dacă ați încercat vreodată să atingeți un obiectiv recomandat de altcineva sau care nu se aliniază cu adevărat cu valorile dvs. personale, probabil ați învățat că atunci când nu sunteți atașat de rezultate, aveți puțină determinare pentru a reuși.
Ce spuneți despre teoria autodeterminării?
Așadar, ce face ca un obiectiv să fie semnificativ? Teoria autodeterminării vă poate ajuta să înțelegeți ce vă motivează – într-un sens mai larg, pe tot parcursul vieții.
Deși teoria autodeterminării se referă la elementele personalității care se transformă în motivație, determinarea se referă la hotărârea pe care o aveți de a atinge aceste obiective. În cele din urmă, autodeterminarea vă ajută să vă modelați motivațiile, iar determinarea vă propulsează să le îndepliniți.
Autonomie
Autonomia înseamnă a decide un curs pentru tine însuți și a-ți controla comportamentul. Deși deciziile tale nu sunt întotdeauna corecte pentru tine (sau pentru alții), atunci când faci alegerile corecte, îți îndeplinești dorințele și duci o viață autentică. Și știi că alegerile greșite sunt oportunități de învățare, care te ajută să te dezvolți și să te îmbunătățești pentru oportunități viitoare.
Competența
Competența se referă la abilitatea de a forma și exersa abilități – cu alte cuvinte, de a fi bun la anumite lucruri. Să luăm exemplul autodeterminării de a vă propune să obțineți o diplomă și de a vă depăși majoritatea cursurilor. Munca dvs. exemplară vă întărește sentimentul mai mare de capacitate. Atunci când vă simțiți competent, motivația, satisfacția și bunăstarea dumneavoastră cresc.
Relaționarea
Relaționarea descrie dorința de a fi în comunitate cu ceilalți și de a face parte dintr-un întreg. Iar apartenența socială este esențială pentru o existență sănătoasă. Ierarhia nevoilor lui Maslow clasifică stabilirea unor conexiuni semnificative ca fiind un precursor al stimei de sine și al realizării de sine.
De ce este importantă determinarea?
Determinarea este ceea ce vă împiedică să renunțați pe drumul către un obiectiv. Când vă uitați la exemplele de determinare din viața celor pe care îi admirați, puteți vedea cum această trăsătură v-a permis să vă adaptați la obstacole neașteptate și să le depășiți.
Determinarea nu asigură doar o rată mai mare de succes pentru obiectivele tale. Promovarea ei vă ajută, de asemenea, să vă dezvoltați și să deveniți mai eficient în demersurile dumneavoastră. Iată trei moduri în care dezvoltarea acestei trăsături vă aduce beneficii.
Te ajută să depășești teama de eșec
Este normal să te temi că nu vei atinge un obiectiv. La urma urmei, țintești aceste obiective pentru că tu crezi că vor aduce schimbări pozitive în viața ta. Și nu vrei să ratezi beneficiile pe care ți le-ar putea oferi atingerea obiectivului.
Să presupunem că sperați să renunțați la munca de la nouă la cinci și să deveniți propriul șef, așa că începeți o afacere secundară în timp ce vă întoarceți la școală pentru a vă îmbunătăți abilitățile antreprenoriale. Vă asumați un risc semnificativ schimbându-vă orientarea profesională și mergând pe cont propriu, dar așteptați cu nerăbdare recompensele.
În acest salt curajos, determinarea dumneavoastră vă permite să vă înfruntați teama de eșec. Făcând pași conștiincioși către obiectivele dumneavoastră, vă puneți grijile și nesiguranța la loc și vă concentrați asupra executării corecte a elementelor de acțiune pentru a vă asigura succesul.
Stimulează încrederea în sine
Ai amânat vreodată un proiect sau te-ai convins să nu te străduiești să atingi un obiectiv pentru că nu credeai că poți reuși? Acel discurs de sine negativ era o reflectare a îndoielii tale de sine.
Când, în schimb, filtrezi acea voce interioară și rămâi hotărât, faci față adversităților inevitabile cu o mentalitate pozitivă. Credeți în capacitatea dumneavoastră de a ocoli obstacolele, vă îmbunătățiți abilitățile, după cum este necesar, și depuneți efortul de a vă atinge obiectivul. Atunci când îndeplinești această realizare, te vei bucura de un plus de încredere în tine însuți, uitându-te în urmă la cât de bine ai navigat într-o situație dificilă și la cât de multe te-a învățat aceasta.
Crește motivația
Ca persoană hotărâtă, rămâi pozitivă în fața provocărilor, te concentrezi cu laser pe obiectivul tău și muncești din greu. Iar observarea competenței și a tăriei tale mentale îți poate crește motivația. Îți urmărești progresul și sărbătorești etapele importante, observând cum te apropii de obiectivele tale. Această recunoaștere de sine întărește ideea că vă puteți atinge obiectivul, motivându-vă să continuați să depuneți efort.
Începerea propriei afaceri este un exemplu excelent de determinare pentru a demonstra puterea motivației. După ce ați învățat noi abilități antreprenoriale, cum ar fi contabilitatea, ați navigat printre actele necesare pentru înregistrarea afacerii și v-ați construit site-ul web, puteți aprecia pașii pe care i-ați făcut pentru atingerea obiectivului. Recunoașteți că v-ați dedicat creșterii profesionale, făcând posibil progresul dumneavoastră. Acum, nimic nu vă mai poate opri să vă lansați afacerea și să vă bucurați de succesul acesteia.
Dar atunci când îți stabilești un obiectiv pe care ești sigur că vrei să îl atingi, iar condițiile din viața ta îl susțin, dă frâu liber determinării tale. Acceptați provocarea și rămâneți consecvent. Amintiți-vă că eșecurile sunt normale. Aceste suișuri și coborâșuri fac parte integrantă din ceea ce înseamnă determinarea, iar tu te poți bucura de succesele tale și poți depăși cu reziliență obstacolele.