
Sănătatea mintală la locul de muncă este un subiect de actualitate pentru toată lumea în aceste zile. Deși înțelegerea noastră privind sănătatea mintală la locul de muncă se schimbă și cât de răspândită este sănătatea mintală precară, merită să aruncăm o privire la elementele de bază. În mod similar, angajații își pot încuraja angajatorii să ofere programe de sănătate mintală la locul de muncă. Nu este un secret că factorii de risc legați de muncă pot afecta negativ sănătatea mintală. Dar, înainte de a ne scufunda în sugestii la locul de muncă pentru a combate acești factori, să explorăm semnificația exactă a sănătății mintale. De asemenea, vom analiza modul în care două companii au îmbunătățit performanța angajaților de când au implementat politici de sănătate mintală.
Sănătatea mentală, alături de sănătatea fizică și bunăstarea socială, este o componentă esențială a săntății generale.
De asemenea, este important să subliniem că sănătatea mintală este mai mult decât absența bolilor mintale. Puteți avea o sănătate mintală precară fără a avea o boală și, la fel, puteți avea o sănătate mintală bună cu o boală mintală.
Credem că sănătatea mintală și performanța umană nu sunt două căutări separate, ci mai degrabă două părți ale aceleiași ecuații. Combinate, ele sunt ceea ce îi face pe oameni să înflorească.
În lumea de astăzi, sănătatea mintală a angajaților trebuie să fie o prioritate de top pentru companiile care doresc să angajeze angajați performanți.
Importanța discuției despre sănătatea mintală la locul de muncă
Zilele în care nu se vorbea despre sănătatea mintală au apus. Sau, cel puțin, ar trebui să fie. Sănătatea mintală pozitivă este importantă, deoarece permite indivizilor să facă față provocărilor, chiar și celor bune, și regreselor din viața lor, atât la locul de muncă, cât și acasă.
Sănătatea mentală pozitivă la locul de muncă ajută echipele să rămână agile atunci când își schimbă rolurile și responsabilitățile. Ca să nu mai vorbim de confruntarea cu provocări dificile. Îi ajută pe angajați să se dezvolte în rolurile lor, să gestioneze stresul și stimulează reziliența. În cele din urmă, permite fiecărui individ să își atingă cel mai înalt potențial.
Cu toate aceste laude, este important ca sănătatea mintală la locul de muncă să fie discutată. Crearea unui spațiu sigur pentru ca angajații de la toate nivelurile să comunice deschis, fără discriminare, este crucială. În lipsa acestui lucru, riscați să pierdeți un feedback valoros care v-ar putea ajuta să păstrați talentele valoroase.
Factori de risc legați de locul de muncă care pot dăuna sănătății mintale
Sănătatea mentală a angajaților poate fi afectată negativ la locul de muncă din cauza:
Politici inadecvate în materie de sănătate și siguranță
Politicile de sănătate și siguranță la locul de muncă au ca scop protejarea bunăstării angajaților, a vizitatorilor și a clienților. De asemenea, acestea protejează angajatorii.
De exemplu, o politică generală poate include consultarea angajaților cu privire la problemele de sănătate zilnice sau demonstrarea unui angajament față de condițiile de lucru sigure. Angajații lucrează cu materiale periculoase sau cu echipamente prost întreținute? Este locul de muncă supraaglomerat, slab iluminat sau ventilat sau insalubru? Sunt frecvente accidentele la locul de muncă? Plângerile sau preocupările angajaților în materie de siguranță au rămas fără răspuns?
Locurile de muncă cu politici de sănătate și siguranță necorespunzătoare pot diminua sănătatea mentală a angajaților, pot pierde personal, pot risca urmărirea penală și pot reduce profitabilitatea.
Comunicare și practici de management necorespunzătoare
Comunicarea și practicile de management amabile și angajante sunt marca unei bune relații manager-angajat.
Pe de altă parte, o comunicare și practici deficitare creează tensiuni în relația de muncă, generează o sănătate mintală precară și sporesc stresul la locul de muncă.
Niveluri scăzute de sprijin pentru angajați
Managerii care nu ajută la înlăturarea obstacolelor sau nu împărtășesc resursele cu angajații pot contribui la faptul că aceștia se simt copleșiți și demotivați. De exemplu, în loc să se aștepte ca angajații să își dea seama de sarcinile care nu le sunt clare, managerii ar trebui să le demonstreze cum să îndeplinească aceste sarcini și să rămână disponibili pentru întrebări.
Presiunea asupra performanței
Așteptările angajaților de a performa în mod constant la niveluri maxime pune o presiune nerezonabilă asupra lor. Aceasta duce la o creștere a volumului de muncă și a orelor de lucru, la un plus de stres și la epuizare emoțională.
Nesiguranța locului de muncă
Pierderea locului de muncă din cauza pandemiei a devenit un factor de stres major pentru angajați în 2020. Teama de a nu putea plăti facturile sau de a avea grijă de familii reprezintă o amenințare semnificativă pentru bunăstarea mentală a individului.
Cum îmi pot afecta problemele de sănătate mintală locul de muncă?
Luați în considerare legătura dintre propria sănătate mintală și performanța dvs.
Atunci când vă simțiți bine din punct de vedere mental și emoțional, vă abordați locul de muncă cu o sănătate mentală bună. Sunteți adaptabil, flexibil și rezilient. Sunteți capabil să faceți față provocărilor. Contribuțiile dvs. la echipa dvs. sunt semnificative și vă dezvoltați în viața personală și profesională.
Dar atunci când te lupți cu o sănătate mintală precară la locul de muncă, chiar dacă nu este extremă, aceasta îți afectează negativ munca în multe feluri.
Același lucru este valabil pentru angajații de la toate nivelurile. Iar consecințele pot fi nefaste pentru organizații.
Iată efectele negative ale unei sănătăți mentale precare la locul de muncă:
- Lipsa de implicare în muncă. O sănătate mintală precară duce la demotivare și lipsă de concentrare. Atunci când avem probleme de sănătate mintală la locul de muncă, mintea noastră se rătăcește sau se fixează asupra problemelor noastre, ceea ce face dificilă reglarea gândurilor și emoțiilor noastre.
- Productivitatea și performanța la locul de muncă au de suferit. Performanța ridicată este puterea mentală în mișcare. O sănătate mintală precară poate reduce performanța la locul de muncă, deoarece face ca accesul la abilitățile comportamentale care stimulează creativitatea și reziliența să fie cu atât mai dificil. Fără aceste abilități, nu avem resursele psihologice necesare pentru a performa bine la locul de muncă.
- Reducerea capacității fizice și a funcționării zilnice. De la anxietatea socială la reducerea performanțelor cognitive și a memoriei de lucru, sănătatea mintală precară are un impact major asupra vieții de zi cu zi și a capacității fizice.
- Comunicare nealiniată. Este dificil să comunicăm bine atunci când nu ne simțim bine din punct de vedere emoțional. O sănătate mintală precară poate duce la interpretări greșite sau la reacții exagerate față de colegi. Se poate manifesta ca vorbind pe un ton pasiv-agresiv, fiind un ascultător slab sau având o atitudine negativă.
- Luarea de decizii slabe. O sănătate mintală precară poate duce la o lipsă de control al impulsurilor, la gânduri nesănătoase și la un proces decizional deficitar. Un proces decizional deficitar poate duce la întâlniri ratate, la întârzieri, la renunțarea la angajamente sau la nerespectarea politicilor companiei.
Modalități de promovare a sănătății mintale la locul de muncă
Când vine vorba de promovarea bunăstării la locul de muncă, crearea unor opțiuni proactive care să ajute oamenii să își îmbunătățească și să își mențină sănătatea mintală zi de zi este esențială pentru a-i ajuta pe angajați să se dezvolte. Iată câteva opțiuni proactive pentru a promova bunăstarea mentală la locul de muncă, atât în calitate de angajator, cât și de angajat.
În calitate de angajator:
Cea mai vitală acțiune pe care o poate întreprinde un angajator este de a oferi resurse atât pentru sănătatea mentală mai largă, cât și pentru cei care au nevoie de servicii clinice.
Asigurarea accesului la serviciile clinice este esențială pentru angajații care se confruntă cu boli mintale. Cu toate acestea, majoritatea lucrătorilor nu au nevoie de îngrijiri clinice – ei au nevoie de sprijin pentru sănătate mintală.
Adesea, în perioadele dificile, angajații au nevoie de ajutor în ceea ce privește abilitățile de adaptare, gestionarea stresului și dezvoltarea rezilienței. Consolidarea capacității lor mentale generale este importantă pentru ca ei să fie atât indivizi fericiți, dar și contribuitori productivi în echipa dumneavoastră.
Mai jos sunt prezentate strategiile pe care angajatorii le pot folosi pentru a promova bunăstarea mentală la locul de muncă:
Programul de asistență pentru angajați. Un astfel de program este un program bazat pe muncă care, în mod tradițional, îi ajută pe angajați cu probleme personale sau legate de muncă care le pot afecta performanța sau bunăstarea la locul de muncă.
Angajații pot accesa serviciile online, prin telefon, video sau e-mail, sau față în față.
Spații de relaxare. Spațiile liniștite dedicate activităților de relaxare le oferă angajaților posibilitatea de a face pauze la mijlocul zilei pentru a se relaxa și a se detensiona. La fel de important este să se facă acceptabilă din punct de vedere cultural luarea de pauze și utilizarea acestor spații. Liderii și managerii pot da tonul.
Instrumente de autoevaluare a sănătății mintale disponibile pentru toți angajații. Instrumentele de autoevaluare oferă chestionare și instrumente de evaluare a problemelor de sănătate mintală.
Aceste instrumente nu oferă un diagnostic, ci mai degrabă ajută la explorarea dacă o evaluare suplimentară sau resurse suplimentare ar fi benefice pentru angajat.
Antrenori de bunăstare mentală gratuiți sau subvenționați. Servicii de coaching din partea unor antrenori certificați pentru a-i ajuta pe angajați să navigheze printre provocări și să-și consolideze condiția mentală.
Asigurări de sănătate cu beneficii de sănătate mintală fără costuri sau cu costuri reduse din buzunar. Asigurați o acoperire gratuită sau ieftină a serviciilor de sănătate pentru medicamente pe bază de rețetă și consiliere în domeniul sănătății mintale.
În calitate de angajat
Pentru a promova bunăstarea mentală la locul de muncă, angajații ar trebui să încurajeze angajatorii să ofere educație pentru gestionarea stresului și programe de sănătate mintală care să răspundă nevoilor și intereselor lor.
Conștientizarea întregii game de experiențe de sănătate mintală a angajaților este primul pas pentru a sprijini o bună sănătate mintală la locul de muncă. Toți angajații beneficiază atunci când companiile susțin și promovează sănătatea mintală pentru cei care suferă și pentru cei care pur și simplu nu se simt bine.
Companiile pot conduce prin destigmatizarea sănătății mintale ca subiect și, de asemenea, prin adoptarea unei viziuni mai largi asupra rolului companiei. Putem redefini sănătatea mintală, concentrându-ne pe soluții care îi ajută pe angajați să se dezvolte personal și profesional, pe lângă faptul că oferim sprijin și acces la îngrijire clinică pentru cei care au cea mai mare nevoie. Cu înțelegere, creativitate și sprijin, companiile pot oferi cele mai bune programe de sănătate mintală pentru angajații lor.