Negocierea salariului este o abilitate valoroasă pe care trebuie să o exerseze candidații noi. Deși a cere mai mulți bani se poate simți inconfortabil, negocierea poate avea ca răsplată mulțumitoare un salariu mai mare în schimbul abilităților și atitudinii tale de muncitor, așa că este important să depășești acest disconfort. Învățarea modului de negociere a unui salariu de începător vă poate ajuta să învățați tehnici de negociere pentru a obține rata de plată pe care o doriți. În acest articol, definim o negociere a salariului de începător, enumerăm pașii care să vă ajute să vă negociați primul salariu și vă oferim sfaturi pentru o negociere eficientă a salariului.
Ce este o negociere salarială la nivel de începător?
O negociere salarială este un proces de negociere între un angajator și un candidat sau un angajat cu privire la remunerația pentru un loc de muncă. La nivel de începător, puteți negocia pentru un salariu mai mare sau mai multe beneficii cu un manager de angajare sau cu un reprezentant al resurselor umane pentru a obține un salariu care să reflecte abilitățile și nivelul de educație.
Cum să vă negociați primul salariu
Iată câțiva pași pe care îi puteți face pentru a ajunge la un acord asupra unui salariu pentru primul dvs. loc de muncă:
Pregătiți-vă pentru negocieri
Vă puteți pregăti pentru negocieri salariale pe măsură ce aplicați la locuri de muncă, cercetând salariile de început de carieră pentru industria dumneavoastră. Cercetările vă pot ajuta să vă formați o rată de salarizare realistă, dar competitivă, pe care să o aveți în vedere în timpul procesului de solicitare a unui loc de muncă. Puteți căuta titlul postului dorit pe mai multe site-uri de carieră pentru a obține un interval rezonabil pe care îl puteți folosi pentru a vă negocia salariul. Este important să obțineți un interval de salarizare, mai degrabă decât un singur exemplu de salariu, pentru a lua decizii bine informate cu privire la salariul dvs. mai târziu în procesul de negociere.
Interviu pentru un loc de muncă
Următorul pas în negocierea salariului este să începeți procesul de interviu pentru un loc de muncă. Unele locuri de muncă pot avea o singură rundă de interviuri, în timp ce posturile mai competitive la nivel de începători pot avea mai multe runde de interviuri. Este probabil ca un angajator să vă comunice remunerația și beneficiile postului în timpul procesului de interviu. Dacă este posibil, cel mai bine este să așteptați până când primiți o ofertă oficială de angajare înainte de a vă angaja la un salariu. Iată un exemplu de scenariu care să vă ajute să vă pregătiți pentru negocierile salariale la nivel de intrare în procesul de interviu pentru un loc de muncă în domeniul științei datelor:
Primiți o scrisoare de ofertă
O scrisoare de ofertă arată că sunteți un candidat care posedă cunoștințele, competențele și atitudinea dorite de angajator. Acesta este momentul ideal pentru a începe să vă negociați salariul, deoarece v-ați dovedit a fi un candidat dezirabil în timpul procesului de interviu.
Ca răspuns la o scrisoare de ofertă, puteți mulțumi angajatorului pentru considerație și îl puteți întreba dacă există loc pentru a vă negocia salariul de începător.
Începeți o negociere
Vă puteți folosi cunoștințele despre beneficiile și scara de salarizare a unui loc de muncă, precum și cercetările dvs. salariale, pentru a negocia salariul dvs. de debutant. O strategie este să cereți un salariu ușor mai mare decât cel pe care ați fi dispus să îl acceptați.
Una dintre cele mai eficiente tehnici de negociere a salariului de debutant este să citați un motiv cuantificabil pentru care performanța dumneavoastră merită un salariu mai mare.
Rețineți că negocierile salariale pot fi o conversație de tip dus-întors. Țineți minte cifra țintă pentru a vă ajuta să vă păstrați calmul și să vă concentrați în timpul negocierilor salariale la nivel de începător.
Compromis
Ca răspuns la tehnicile dvs. de negociere, un angajator poate face unul dintre cele trei lucruri pentru a ajunge la un compromis în negocierile salariale:
- Să vă accepte contraoferta: Un angajator poate accepta direct contraoferta dumneavoastră, iar dumneavoastră veți fi negociat cu succes salariul.
- Răspundeți la contraoferta dumneavoastră: O altă posibilitate este ca angajatorul să răspundă cu un nou salariu mai mare decât prima ofertă, dar mai mic decât salariul pe care l-ați cerut.
- Refuzați să măriți salariul: În acest scenariu, angajatorul are un salariu strict pe care trebuie să îl respecte pentru noii angajați. Puteți pune în balanță salariul cu probabilitatea de a găsi un alt post de începător pentru a decide dacă veți accepta postul.
Este important să rămâneți profesionist și respectuos în timpul negocierilor salariale pentru a lăsa o impresie bună. Dacă decideți să refuzați oferta de angajare pe baza salariului, puteți face acest lucru cu eleganță pentru a arăta că apreciați oferta de angajare.
Sfaturi pentru negocierea salariului
Mai jos sunt câteva sfaturi pe care le puteți folosi pentru a negocia un salariu de începător:
Puneți întrebările potrivite
Puteți întreba un intervievator: “Care este intervalul de salarizare pentru acest post?”. Acest lucru vă poate ajuta să înțelegeți în ce măsură puteți negocia pentru mai mulți bani. De asemenea, vă poate ajuta să începeți un proces de negociere salarială în cunoștință de cauză.
Nu vă angajați la un salariu mic
Dacă o companie vă comunică în timpul procesului de interviu o plajă salarială mai mică decât v-ați dori, este important să nu vă angajați la un salariu mai mic până când nu aveți ocazia să negociați. Acest lucru vă poate menține în cursa pentru un loc de muncă fără a vă angaja la un salariu prea mic. Acest lucru lasă posibilitatea de a negocia un salariu mai mare mai târziu în procesul de interviu.
Vindeți-vă abilitățile și realizările
Mai ales în timpul unei negocieri salariale la nivel de începător, este important să le arătați angajatorilor de ce meritați să fiți plătit mai mult. Puteți da exemple de realizări și efectele acestora pentru a vă ajuta să vă arătați valoarea pentru companie.
Luați în considerare alți factori de remunerare
Salariul nu este singura formă de compensație pe care o puteți primi de la un loc de muncă. Iată câteva alte forme de compensație pe care să luați în considerare negocierea:
- Rambursarea taxelor de școlarizare: Dacă un angajator nu este dispus să vă plătească mai mult pentru că vă lipsesc anumite abilități, puteți negocia rambursarea taxelor de școlarizare ca să urmați cursuri pentru a dobândi aceste abilități. Acest lucru poate arăta angajatorului că sunteți motivat să vă îmbunătățiți în carieră, permițându-vă în același timp să dobândiți cunoștințe valoroase.
- Rambursarea kilometrajului: Dacă dați un interviu pentru un loc de muncă cu o navetă lungă, puteți cere o rambursare pentru a vă ajuta să vă plătiți costurile de transport.
- Muncă la distanță: O altă modalitate de a negocia o navetă lungă este să întrebați un angajator despre posibilitatea de a lucra de la distanță o parte din săptămână. Acest lucru nu va costa neapărat mai mult pentru un angajator și poate fi un compromis pentru un salariu mai mic.
- Program flexibil: Dacă sunteți îngrijitor sau proaspăt părinte, puteți întreba un potențial angajator despre opțiunile de lucru cu un program flexibil. Acesta este un alt compromis care poate contribui la creșterea atractivității unui loc de muncă cu un salariu mai mic.
- Timp de vacanță: Un alt beneficiu de negociat este plata concediului. Mai multe zile de concediu pot face ca un loc de muncă cu un salariu mai mic să fie mai atractiv, în funcție de stilul dvs. de viață.
Evitați sindromul impostorului
Sindromul impostorului în timpul căutării unui loc de muncă este experiența de a crede că abilitățile și experiența dvs. nu sunt importante sau valoroase. Este important să vă amintiți valoarea dvs. atunci când vă angajați în negocierile salariale. Reflectarea încrederii în abilitățile dvs. în CV, în scrisoarea de intenție și în timpul interviurilor de angajare vă poate ajuta să evitați subestimarea realizărilor dvs. ca urmare a sindromului impostorului. Încrederea în abilitățile dvs. vă poate ajuta să vă vindeți calificările.
O tehnică de negociere a salariului pentru începători este să identificați o problemă cu care se confruntă compania sau industria și să oferiți o soluție.