Culegeți niște recompense culinare și de afaceri cu ghidul nostru pentru a începe o afacere de catering, inclusiv scrierea unui plan de afaceri, obținerea unei asigurări și înregistrarea companiei de catering. Dacă aveți o pasiune pentru gătit și pentru serviciul clienți, începerea unei afaceri de catering poate fi o idee de pornire relativ simplă. Munca poate fi sporadică și va exista multă concurență, dar cu multă muncă și un marketing bun, vă puteți construi rapid o reputație și o bază solidă de clienți. De la alegerea unei nișe la scrierea unui plan de afaceri, obținerea unei licențe pentru alimente și asigurarea de catering, analizăm pașii pe care trebuie să îi urmați pentru a începe o afacere de catering mobil sau la domiciliu.
Producerea rapidă de mese gustoase și sănătoase pentru grupuri de 200 de persoane nu este o plimbare în parc. Chiar dacă afacerea dvs. este suficient de mare pentru a avea un bucătar-șef care să se ocupe de pregătirea mâncării, este esențial să aveți propriile cunoștințe de catering.
Alegeți-vă nișa de catering
Pe o piață atât de aglomerată, este important să îți croiești o nișă. Fie că este vorba de o bucătărie care vă interesează sau de un gol pe care l-ați identificat pe piață, cheia succesului este să vă diferențiați de concurență cu o propunere unică și convingătoare.
Tipul de mâncare pe care vă decideți să o preparați ar putea dicta tipul de eveniment la care decideți să lucrați, ceea ce, la rândul său, vă va informa brandingul și marketingul.
Piața serviciilor de catering pentru întreprinderi
Deservirea sectorului de afaceri va implica, în principal, prânzuri pentru întâlniri de afaceri și cursuri de formare (sandvișuri reci și alte gustări pre-gătite), dar se poate extinde și la mic dejunuri de afaceri și recepții de seară, care ar putea implica și furnizarea de băuturi și chelneri.
Avantajul major al clienților corporativi este posibilitatea de a face afaceri repetate. Întreprinderilor le place să aibă un furnizor regulat, așa că, dacă oferiți un serviciu bun la un preț bun și sunteți de încredere, veți deveni neprețuit pentru ele. Își vor aminti de tine și te vor suna ori de câte ori vor avea nevoie de catering.
Mâncarea pe care o serviți în acest sector va trebui să fie de bună calitate și proaspăt preparată, dar, deoarece o veți pregăti în scurt timp, de multe ori pentru mai multe întreprinderi diferite pe parcursul săptămânii, calitățile gastronomice ale mâncării nu vor fi principala preocupare. Abilitățile dumneavoastră de organizare pot fi mai importante decât expertiza culinară în acest sector.
Concentrarea pe piața corporatistă poate fi una dintre cele mai rapide modalități de a vă dezvolta afacerea de catering până când vă veți stabili ca furnizor preferat al unei baze mari de clienți din mediul de afaceri. Cu toate acestea, concurența este acerbă în acest domeniu și va trebui să munciți extrem de mult pentru a avea un impact.
Piața de catering privat
Alternativ, ați putea să vă orientați serviciile de catering către sectorul privat. În mod predominant, acesta va oferi servicii de catering pentru ocazii familiale mari, cum ar fi nunți, înmormântări și petreceri aniversare. Pentru a conduce acest tip de afacere va fi nevoie de bune abilități culinare, deoarece calitatea și gama de meniuri va fi un punct de vânzare important, și va trebui să fiți suficient de flexibil pentru a răspunde oricăror solicitări speciale din partea clienților pentru ziua lor cea mare.
Gândiți-vă să oferiți servicii suplimentare pentru a vă remarca pe piața privată extrem de competitivă. Dacă le puteți economisi clienților timp, efort și bani, de exemplu, prin furnizarea de veselă și tacâmuri, chelneri, decorațiuni și închirieri de corturi, veți atrage clienți mult mai repede și este o modalitate bună de a vă diversifica sursele de venit.
Dacă nu doriți să vă concentrați pe nunți, puteți găsi o nișă prin specializarea într-un anumit tip de bucătărie, oferind evenimente tematice, cum ar fi nopți mexicane sau fripturi de porc, sau bucătărie pentru petreceri.
Stiluri de servicii de catering
Dacă plănuiți să vă ocupați de catering pentru evenimente mari, cu masă, există o serie de stiluri diferite de servire pe care ar trebui să le cunoașteți.
- Bufet – oaspeții stau la coadă pentru a se servi cu cât mai multă mâncare caldă sau rece pot înghiți.
- Servirea în valuri – potrivită pentru meniurile prestabilite. O echipă de chelneri se deplasează prin sală, lăsând mâncarea pe platouri, de obicei începând cu masa principală, în valuri.
- Serviciu complet – poate include aranjarea, gătitul și servirea, precum și curățarea și desfacerea evenimentului după aceea.
Decideți cum să vă începeți ideea de afacere de catering
Odată ce știți ce tip de bucătărie și de servicii veți face, puteți decide dacă le veți desfășura de acasă, ca o afacere de catering mobilă sau de la un loc fix.
Fiecare dintre ele vine cu avantajele și dezavantajele sale și depinde de dumneavoastră să decideți care se potrivește cel mai bine ambițiilor dumneavoastră.
Afaceri de catering la domiciliu
Atâta timp cât dispuneți de spațiul și de facilitățile necesare, locuința dumneavoastră poate deveni baza pentru afacerea de catering. Astfel, veți economisi costurile asociate cu închirierea spațiilor și achiziționarea de echipamente.
Acestea fiind spuse, prepararea unor cantități mari de mâncare pentru o mulțime de oameni ar putea necesita mai mult decât un cuptor de casă și un frigider/congelator de familie, așa că s-ar putea să trebuiască să investiți în echipamente de capacitate mai mare.
Catering mobil
Explozia afacerilor cu mâncare stradală din România a dus la creșterea popularității de a avea o furgonetă de mâncare mobilă la evenimente.
O afacere de catering mobil vă oferă libertatea de a merge oriunde vă duce treaba. Puteți să vă amplasați furgoneta la orice, de la un festival de muzică care durează o săptămână, la un eveniment de o zi sau chiar la o nuntă.
Afacere de catering în locație fixă
Funcționarea dintr-un loc special închiriat sau cumpărat vă va permite să vă păstrați viața de acasă și cea profesională separate. De asemenea, veți avea mult mai mult spațiu pentru depozitare și facilități mari de bucătărie, iar afacerea dvs. va părea o ofertă mai elegantă și mai profesională pentru clienți.
Elaborați-vă planul de afaceri pentru catering
Fie că este vorba de un plan de afaceri de catering la domiciliu sau de un plan de afaceri de catering mobil, un plan de afaceri este piatra de temelie a oricărei operațiuni de catering de succes. Dacă vă faceți timp să scrieți unul, veți avea un plan de acțiune solid și o misiune spre care să lucrați.
O mare parte din etapa de cercetare a planului de afaceri constă în calcularea dimensiunii pieței relevante, unde veți analiza exact cine este clientul țintă și câți clienți potențiali ați putea vinde.
Acesta ar trebui să detalieze:
- Dumneavoastră, proprietarul afacerii – ce calificări și experiență relevante aveți în industria de catering? Ați condus anterior o afacere de catering? Sau chiar ați lucrat ca bucătar sau ca ospătar?
- Afacerea – care este misiunea afacerii dvs. de catering și în ce fel este diferită de companiile de catering existente? Unde veți găsi personal de catering? Cum va fi finanțată afacerea?
- Serviciul – ce tip de preparate veți face? De unde vă veți aproviziona cu echipamente și consumabile? Ce birocrație și reglementări va trebui să respectați? De ce asigurări veți avea nevoie?
- Piața – care sunt clienții dumneavoastră și cum veți ajunge la ei? Cât de mare este piața pe care o vizați?
- Puncte tari, puncte slabe, oportunități și amenințări – în ce fel este afacerea dvs. de catering mai bună decât concurența? În ce fel sunteți dezavantajați în comparație cu concurența? Există amenințări la adresa succesului afacerii dumneavoastră de catering?
- Concurența – căutați în județul dvs. local întreprinderi de catering rivale, precum și concurența indirectă, cum ar fi restaurantele sau cafenelele. Care sunt punctele lor forte, punctele slabe și diferențele și ce puteți face mai bine?
- Costurile de înființare și previziunile de vânzări – prezentați toate costurile preconizate pentru achiziționarea de alimente și echipamente, spații sau o dubă, facturi, asigurări, salarii pentru personal, dezvoltarea site-ului web și orice alte costuri suportate pentru înființarea afacerii de catering.
- Procesul de cercetare și de redactare a planului de afaceri este o modalitate excelentă de a stabili fezabilitatea afacerii dvs. de catering și de a vă face o idee realistă despre costurile majore pentru care va trebui să bugetați și să obțineți finanțare.
Planul dvs. de afaceri de catering va acționa, de asemenea, ca un document valoros pentru a dovedi investitorilor viabilitatea afacerii dvs.
Aflați de ce licențe de catering aveți nevoie
Orice afacere care implică servirea de mâncare pentru publicul larg aduce cu sine anumite riscuri. Potențialul de contaminare și îmbolnăvire sau de servire a persoanelor cu alergii este mare, prin urmare aveți nevoie de licențele corespunzătoare pentru a demonstra că sunteți un vânzător legitim.
Înregistrarea/aprobarea întreprinderilor alimentare
Orice afacere care efectuează “operațiuni cu produse alimentare” trebuie să fie înregistrată. Aceasta include:
- Vânzarea de alimente
- Gătitul alimentelor
- Depozitarea sau manipularea alimentelor
- Pregătirea alimentelor
- Distribuirea alimentelor
Fiecare local în care desfășurați una dintre activitățile de mai sus trebuie înregistrat, fie că este vorba de locuința dumneavoastră sau chiar de un local mobil/temporar, cum ar fi o tarabă sau o dubă.
Dacă produceți, preparați sau manipulați carne sau produse lactate – cu excepția cazului în care acestea sunt destinate vânzării directe către consumatori – trebuie să obțineți aprobarea consiliului înainte de a întreprinde orice activitate.
Dacă intenționați să vindeți sau să furnizați alcool, va trebui să solicitați o licență de la autoritatea locală.
Reglementări privind siguranța alimentară și igiena
Ca parte continuă a rolului dumneavoastră, veți fi responsabil pentru a vă asigura că firma dumneavoastră de catering respectă reglementările privind siguranța alimentară și igiena. Nerespectarea acestora ar putea duce la o sancțiune financiară sau chiar la o pedeapsă cu închisoarea.
Responsabilitățile dvs. includ:
- Să vă asigurați că alimentele sunt sigure pentru consum
- Să nu adăugați, să nu îndepărtați sau să nu tratați alimentele într-un mod care să le facă dăunătoare pentru consum
- Nu induceți în eroare oamenii cu privire la conținutul alimentelor
- Păstrarea înregistrărilor privind originea alimentelor dumneavoastră
- Afișarea ratingului de igienă alimentară (în cazul vânzării directe către public)
Normele care guvernează orice afacere care pregătește alimente includ:
- Spațiile comerciale: Trebuie să fie curate și în stare bună, cu apă potabilă adecvată, control al dăunătorilor, iluminat, ventilație, toalete, instalații de spălare a mâinilor și de scurgere.
- Încăperea în care se prepară mâncarea: Ar trebui să aibă suprafețe ușor de curățat și dezinfectat (inclusiv pereții, podeaua și suprafețele de pe mese) și ar trebui să dispună de instalații adecvate pentru spălarea alimentelor și a echipamentelor, pentru depozitarea alimentelor și pentru îndepărtarea deșeurilor.
- Persoanele care manipulează alimentele: Ar trebui să poarte haine curate și să respecte o bună igienă personală. Aceștia nu ar trebui să fumeze atunci când pregătesc alimente și ar trebui să fie instruiți în toate domeniile de igienă alimentară.
- Echipamentele, containerele și vehiculele utilizate pentru transportul alimentelor: Ar trebui să fie proiectate astfel încât să poată fi ușor de curățat și să fie menținute într-o stare bună de igienă. Dubele vor trebui adesea să fie refrigerate dacă transportă alimente gătite.
- Depozitarea alimentelor: Alimentele și deșeurile alimentare trebuie curățate imediat de pe suprafețe și depozitate într-un recipient cu capac închis. Controalele de temperatură se aplică produselor lactate, produselor gătite și alimentelor nepreparate, gata de consum, necoapte. Deși există o oarecare flexibilitate, aceste alimente vor trebui, în general, să fie depozitate la o temperatură mai mică de 8°C, astfel încât multe firme de catering trebuie să utilizeze vehicule frigorifice.
Siguranța la foc
Toate întreprinderile sunt responsabile pentru propria lor siguranță în caz de incendiu și vă puteți confrunta cu o amendă sau puteți ajunge la închisoare dacă nu respectați reglementările. Cu o abundență de flăcări deschise în spații închise, bucătăriile de catering vin cu riscuri evidente.
Obțineți o asigurare de catering
Restaurantele trebuie să se protejeze împotriva unei varietăți de scenarii cu polițe de asigurare de catering adecvate. Veți opera în locuri necunoscute, veți închiria echipamente și veți lucra tot timpul cu personal nou.
În caz contrar, ați putea suferi o lovitură financiară majoră și chiar să duceți la închiderea forțată.
Nu uitați să citiți cu atenție polița de asigurare înainte de a semna pentru a verifica dacă este potrivită pentru nevoile dumneavoastră.
Cumpărați echipamente de catering
Începerea unei afaceri de catering necesită o mulțime de echipamente de catering.
Tipul de echipament de bucătărie de care aveți nevoie va depinde de tipul de alimente pe care trebuie să le pregătiți și să le gătiți.
Pentru o operațiune de catering de bază, veți avea nevoie de frigidere pentru a păstra proviziile proaspete, echipamente de gătit (inclusiv un cuptor, o plită, o friteuză și poate un grătar) și echipamente de pregătire a alimentelor.
Multe unități de catering nu au de fapt un, deoarece sunt costisitoare pentru a le administra și pot dura mult timp. O chiuvetă simplă și o mașină de spălat cu bunăvoință vă permite să spălați orice ustensile sau veselă necesară ori de câte ori este nevoie.
Fiți raționali atunci când decideți de ce echipament de catering aveți nevoie. Nu vă entuziasmați și nu cumpărați totul, dar nici nu reduceți costurile și nu vă treziți că sunteți nepregătit.
De aceea, este bine să detaliați în planul de afaceri toate echipamentele de care ați putea avea nevoie.De asemenea, s-ar putea să aveți nevoie de echipamente diferite pentru evenimente diferite. Unele ar putea să vă ceară să aveți veselă și tacâmuri, altele să le furnizeze pe ale lor.
Ustensile de catering
După ce ați sortat echipamentul mare pentru gătit și depozitare, trebuie să cumpărați toate acele ustensile de catering esențiale pentru pregătirea mâncării.
Mai jos este o listă cu ustensilele pe care chiar și cele mai dezgolite operațiuni de catering ar trebui să le dețină:
- Cuțite – procurați-vă o varietate de cuțite pentru diferite sarcini.
- Clești/ spatule/ linguri de servit – pentru manipularea manuală a diferitelor tipuri de alimente
- Distribuitoare de sosuri – o varietate pentru sosuri și pentru distribuirea delicată a mâncărurilor pe farfurii atent aranjate
- Foarfece pentru a tăia prin pergament de copt, carne, ambalaje și tot felul de lucruri
- Scânduri de tăiat – este foarte important să aveți o varietate de scânduri de tăiat de diferite culori pentru a evita contaminarea încrucișată
- Strecurătoare pentru a scurge toate legumele fierte
- Decojitori/răzătoare pentru decojirea legumelor rădăcinoase și pentru a pune coaja pe mâncăruri
- Cântare – măsurătorile exacte sunt cruciale pentru unele rețete
- boluri pentru amestecare – o varietate de dimensiuni diferite este esențială atunci când gătiți pentru un număr mare de persoane
- Cronometre – o bună gătire înseamnă o bună sincronizare. Un cronometru este cel mai bun prieten al unui bucătar.
- Termometre – este important ca carnea să fie gătită la temperatura corectă pentru a nu îmbolnăvi pe nimeni.
- Deschizătoare de conserve – achiziționați un desfăcător de conserve fix, de masă, dacă doriți să deschideți conserve mari în grabă
În funcție de nevoile specifice ale afacerii dvs. de catering, este posibil să fie nevoie să investiți în alte echipamente specializate. Dar este un bun început pentru toate nevoile dvs. de bază de pregătire, gătit și servire.
Echipamente de catering la mâna a doua
În loc să faceți risipă de bani pe o mulțime de echipamente noi și interesante, ați putea investi în schimb în echipamente de catering la mâna a doua, perfect funcționale.
Apoi, când veți începe să câștigați mai mulți bani, veți putea investi în ceva mai bun.
Cu toate acestea, nu cumpărați echipamente de proastă calitate, care se vor strica și vor ajunge să vă coste mai mult pe termen lung. Puteți prelungi durata de viață a echipamentului de catering folosit prin curățare și întreținere regulată.
Înregistrați-vă compania de catering
Acum că v-ați identificat nișa, ați decis cum să operați, ați pregătit un plan de afaceri pentru catering, v-ați obținut licențele și asigurările și v-ați cumpărat echipamentul, este timpul să vă înregistrați afacerea de catering.
Cum se înregistrează o companie de catering
Odată ce ai obținut numele tău, poți face pasul interesant de a o înregistra ca societate cu răspundere limitată și simți cum visul tău începe să devină realitate.
Cum se comercializează companiile de catering
După cum am menționat mai devreme, industria de catering este o afacere mare. Asta înseamnă că există o mulțime de jucători pe piață și va trebui să munciți din greu pentru a vă face un nume.
Fie că obțineți un loc la o piață a fermierilor, oferiți mostre gratuite pe stradă sau obțineți o tarabă la un târg de mirese, permițând publicului să vă deguste mâncarea este o modalitate excelentă de a oferi consumatorilor un gust și de a arăta fața prietenoasă a afacerii dumneavoastră.
Atâta timp cât mâncarea dvs. este delicioasă și vă asigurați că au datele dvs. de contact, veți fi în prim-planul minții lor data viitoare când vor avea nevoie de cineva care să asigure cateringul pentru un eveniment.