Se pare că toată lumea are o părere despre demisia silențioasă. De când acest concept a pătruns în cultura populară prin intermediul rețelelor de socializare, a fost subiectul unor articole de reflecție și al multor discuții în mass-media și în mediul online. Iar în echipele de management, demisia silențioasă a devenit un potențial punct de stres.La fel ca în cazul oricărei schimbări culturale, este esențial să înțelegeți ce determină demisia discretă – mai ales dacă sunteți un manager care urmărește impactul fenomenului asupra angajaților dumneavoastră. Dar, în acest caz, problema nu este numai hashtag-uri și cuvinte la modă. Tendința vorbește despre unele probleme foarte reale la locul de muncă și, în calitate de lider, trebuie să aflați care sunt acestea și cum să le abordați dacă doriți să vă îmbunătățiți.
Ce este demisia tăcută?
Demisiile silențioase nu sunt angajați care demisionează și își găsesc de lucru în altă parte. Renunțarea tăcută se întâmplă atunci când un angajat alege să performeze la minimul necesar.
Aceștia nu mai stau în afara orelor de lucru, nu mai participă la întâlniri neobligatorii și nu se mai ocupă de proiecte suplimentare, îndeplinind în schimb doar sarcinile pe care le cer rolurile și responsabilitățile lor. Conceptul amintește de conceptul mișcării muncitorești de “muncă la comandă”, în care lucrătorii nu fac mai mult decât le cereți strict.
Cum afectează demisia în liniște angajamentul angajaților
50% dintre lucrătorii români spun că demisionează în liniște. Angajamentul angajaților a scăzut cu 4% între 2020 și 2022, ajungând la 32%, în timp ce numărul lucrătorilor dezangajați activ a crescut la 18% în aceeași perioadă.
Această tendință prinde contur și, deși poate avea beneficii pozitive pentru angajați (cum ar fi un echilibru mai puternic între viața profesională și cea privată), lipsa de implicare poate afecta experiența tuturor la locul de muncă. Atunci când angajații sunt mai implicați, aceștia își consolidează forma mentală, cresc satisfacția și favorizează medii de lucru mai sănătoase. Angajații deconectați nu culeg aceste beneficii.
Dacă echipa dvs. nu este angajată, iar membrii ei își părăsesc în liniște sau își dau demisia în mod direct, sursa problemei s-ar putea să nu fie ceva ce pot rezolva singuri. O conducere puternică poate interveni și poate crea un mediu mai bun care să-i motiveze să rămână.
Există multe motive pentru care oamenii aleg să demisioneze în liniște în loc să își părăsească în totalitate locul de muncă – adesea pentru a continua să primească un salariu și să își mențină beneficiile angajaților în timp ce caută pasiv ceva nou.
Dar dezangajarea are zeci de cauze. Un studiu din 2023 a enumerat principalele motive pentru care oamenii aleg să demisioneze în liniște:
Epuizare
Și mai îngrijorător a fost faptul că 70% dintre profesioniști nu credeau că angajatorul lor face suficient pentru a-i ajuta. Toți acești factori lucrează împreună pentru a diminua experiența unui angajat la locul de muncă, determinându-l să depună mai puțin efort.
Echilibrul slab între viața profesională și cea privată
Un sondaj a constatat că pandemia a determinat cel puțin 20% dintre români să își reevalueze obiectivele și să acorde prioritate unui echilibru mai bun între viața profesională și cea privată. Ca răspuns, lucrătorii ar putea stabili limite mai ferme în ceea ce privește timpul de lucru și să se deconecteze de la locul de muncă în loc să facă un efort suplimentar.
Lipsa de recunoaștere
Aproximativ 66% dintre angajații români vor pleca dacă nu se simt apreciați la locul de muncă, ceea ce face ca acesta să fie unul dintre principalele motive pentru care oamenii își părăsesc locul de muncă.
Lipsa de apreciere este adesea un factor determinant în spatele demisiei liniștite. Fără recunoaștere, angajații ar putea să nu simtă că le vedeți eforturile și nu vor vedea rostul de a-și investi energia.
Nemulțumirea față de locul lor de muncă
Doar 51% dintre români sunt mulțumiți de locul lor de muncă. Nu toată lumea poate avea un post pe care îl iubește, dar fără pasiune în spatele muncii lor, angajații ar putea investi mai puțin timp și energie.
Remunerarea slabă
Nu este o surpriză faptul că remunerația și beneficiile sunt importante pentru lucrători. Atunci când compensația nu corespunde valorii producției unui angajat, există mai puțină motivație pentru a depune munca suplimentară de care companiile au nevoie pentru a deveni de succes.
Nu există o cale clară de avansare
Promovările recunosc lucrătorii harnici pentru o muncă bine făcută. Și fără ele, angajații ar putea simți că nu îi apreciați, ceea ce dăunează satisfacției profesionale și scade angajamentul. Adesea, stagnarea carierei este, de asemenea, un motiv pentru a renunța complet la un loc de muncă.
Cum să recunoști un demisionar tăcut
În calitate de lider, sunteți responsabil pentru modelarea culturii de lucru a echipei dvs. și pentru a inspira angajamentul față de locul de muncă. Și, din acest motiv, sunteți prima verigă din lanț care poate aborda cauzele demisiei silențioase. Dar, mai întâi, trebuie să știți ce semne căutați:
Productivitatea redusă
Atunci când angajatul tău, de obicei de încredere și de încredere, își reduce activitatea la proiectele speciale, ar putea fi un semn că încearcă să-și realinieze volumul de muncă și să se concentreze asupra lui însuși. Întreaga lor performanță ar putea scădea ca urmare a renunțării tăcute.
Lipsa de contribuție
Într-o echipă, uneori trebuie să vă ajutați unii pe alții pentru a avea succes. Dacă un membru al echipei îndeplinește doar cerințele sale și nu se implică pentru a-și ajuta colegii așa cum o face de obicei, ar putea fi un semn că există o problemă care necesită atenția dumneavoastră.
Scăderea entuziasmului
Nu este ușor să generezi entuziasm pentru un loc de muncă care nu te apreciază, nu te respectă și nu te prețuiește. Dacă angajații dvs. simt acest lucru, s-ar putea manifesta prin faptul că rămân tăcuți la ședințe, ratează termenele limită sau nu reușesc să contribuie la atingerea obiectivelor echipei.
Scăderea participării
Un semn revelator al unui renunțător tăcut este izolarea de restul echipei. Poate că obișnuiai să stai de vorbă cu ei câteva minute înainte de a pleca de la birou, dar acum pleacă repede. Ei se retrag din responsabilitățile de lucru și se retrag din activitățile echipei, ceea ce face ca relațiile de lucru să aibă de suferit.
Se dezangajează de la ședințe
Un angajat care nu este atent, nu contribuie cu idei sau nu ascultă în mod activ ar putea fi un angajat tăcut. Aceștia au ieșit din proces și probabil că nu urmăresc să participe dincolo de minimul necesar.
Așadar, aveți un renunțător tăcut: Următorii pași
Renunțarea tăcută este o formă de feedback negativ. Raportorii dvs. direcți vă spun că există o problemă în echipă. Depinde de dvs. să acționați pe baza acestor informații și să abordați problemele care ar putea contribui la lipsa de implicare.
Puteți aborda problemele legate de implicarea angajaților prin:
Compensarea echitabilă: Angajații muncesc mai mult și sunt mai mulțumiți atunci când primesc un salariu corect. Dacă observați că echipa dvs. nu are compensația pe care o merită, este timpul pentru o discuție mai amplă cu superiorii.
Respectarea timpului liber al angajaților: Gata cu e-mailurile de duminică sau cu apelurile telefonice după orele de program. Păstrați munca la orele de birou, cu excepția cazului în care este absolut necesar. Și dacă este o urgență și oamenii trebuie să lucreze până târziu, găsiți o modalitate de a compensa oamenii pentru timpul lor.
Oferirea de laude: Arătați-le angajaților dvs. că îi respectați și le apreciați contribuția spunându-le că fac o treabă excelentă. A le mulțumi este gratuit și nu necesită mult timp din partea dumneavoastră. Și dacă este în buget, încercați să le oferiți prânzul sau un alt stimulent pentru a le arăta cât de mult vă pasă.
Ce puteți face dacă vă treziți că renunțați în liniște?
Dacă unele dintre semnele de mai sus ale renunțării tăcute vă sună adevărat, nu sunteți singuri. Managerii sunt unul dintre grupurile care au înregistrat o scădere a angajamentului lucrătorilor în ultimii doi ani.
S-ar putea să începeți să renunțați discret din cauza stresului generat de gestionarea muncii la distanță și a efectelor acesteia asupra echipei dvs. Dar orice manager poate simți presiunea unui echilibru slab între viața profesională și cea privată și se poate trezi că investește mai puțin timp și energie în munca sa.
Dacă sunteți epuizat, nu este în regulă. Nu ar trebui să trebuiască să lucrezi ore îndelungate sau să începi proiecte suplimentare dacă nimeni nu se așteaptă să o faci. Protejează-ți energia și ai grijă de tine dacă te ocupi de prea multe.
Dar dacă vrei să îți crești propriul angajament și să începi să depui un efort stelar, acești pași te pot ajuta să te reangajezi la locul de muncă:
Stabiliți limite
S-ar putea să lucrați prea mult, ceea ce ar putea duce la un caz periculos de epuizare. Protejați-vă sănătatea mentală prin stabilirea unor limite sănătoase în jurul timpului petrecut departe de muncă. Încercați să nu răspundeți la e-mailuri, mesaje sau apeluri. Acest timp vă aparține.
Toată lumea are nevoie de timp în afara biroului pentru a-și reîncărca bateriile și pentru a fi mai eficient la locul de muncă – și asta îi include și pe manageri. Iar dacă aveți prea multe de făcut în timpul programului, nu vă temeți să delegați sarcini. Împărțirea sarcinii este o parte importantă a muncii în echipă.
Fiți proactivi
Dacă aveți nevoie de ajutor în ceea ce privește volumul de muncă sau dacă simțiți că cei din conducere nu vă recunosc efortul, vorbiți cu reprezentantul dumneavoastră de resurse umane în loc să lăsați lucrurile să treacă. Nimănui nu-i place să lâncezească, iar șansele sunt că superiorii dvs. vor să vă ajute să reușiți.
Este posibil să existe opțiuni disponibile, cum ar fi orele flexibile, lucrul de acasă și oportunitățile de dezvoltare profesională, care vă pot ajuta să vă întoarceți în ritm.
Este timpul să declanșați conversații despre cultura companiei, mediul și așteptările dumneavoastră. S-ar putea să vă fi suprasolicitat echipa, sau pe dumneavoastră, fără să vă dați seama. Și, în timp ce luați măsuri pentru a preveni demisia liniștită, luați în considerare posibilitatea de a-i da un nou nume: stabilirea unui echilibru sănătos între viața profesională și cea privată.