Deținerea și gestionarea unei ferme nu este nici pe departe atât de ușoară pe cât o mulțime de oameni o fac să pară. Există o mulțime de variabile pe care trebuie să le luați în considerare înainte de a începe cu totul. Dar, de departe, unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să le luați în considerare sunt animalele de fermă în care veți investi. Atunci când alegi cele mai bune animale pentru ferma ta, trebuie să te întrebi mai întâi cât de mari sunt animalele pe care ar trebui să le ai în preajmă. Asta pentru că, în funcție de mărimea fermei tale, s-ar putea să dorești să optezi pentru animale mai mici doar pentru a nu fi prea aglomerat acolo.
Prepelițe
În general, prepelițele sunt foarte adorabile și ușor de îngrijit, și nu numai atât, dar numai ouăle lor reprezintă un adaos grozav pentru orice dietă de acolo, datorită cantității de proteine pe care le conțin.
De asemenea, tind să eclozeze și să se maturizeze în doar aproximativ 8 săptămâni sau cam așa ceva, ceea ce le face să fie investiții perfecte pentru profituri pe termen scurt.
Sunt, de asemenea, foarte silențioase și nu vor face o gaură atât de mare în portofelul tău, având în vedere cât de ieftine sunt de obținut și cât de puțin va trebui să investești în hrana lor.
Iepuri
Iepurii, pe de altă parte, sunt de departe unele dintre cele mai drăguțe animale mici pe care le-ai putea adopta în ferma ta. Ca atare, ei sunt considerați a fi una dintre cele mai bune opțiuni pentru fermierii foarte mici care doresc să își extindă afacerea în anii următori.
Cei mai mulți iepuri pot produce în jur 1 până la 2 kg de carne fiecare, iar ceea ce este cel mai bine este că pot ajunge la această dimensiune încă din 8-10 săptămâni.
De asemenea, se reproduc ca nebunii, așa că nu va fi nevoie să investiți atât de mult în numărul lor înainte de a avea o fermă plină de prieteni drăguți care țopăie.
Albine de miere
Albinele de miere pot fi un pic înfricoșătoare pentru a avea grijă de ele la început și înțelegem că nu sunt pentru toată lumea, deoarece nu pot fi niciodată îmblânzite cu adevărat.
Dar, dacă vă place mierea și vă place ideea de a obține un profit din îngrijirea lor, atunci nu vedem de ce nu ați opta pentru o fermă de miere de modă veche.
Mierea este grozavă și toate cele, dar ceea ce le face să fie un plus și mai bun pentru ferma ta este faptul că sunt și polenizatori grozavi, așa că nu există niciun dezavantaj real în creșterea albinelor, cu excepția înțepăturii ocazionale, desigur.
Pește
Peștii s-ar putea să nu fie prima ta alegere atunci când începi noua ta fermă la scară mică, dar crede-ne când îți spunem că merită cu siguranță investiția.
Asta pentru că sunt foarte ușor de îngrijit, pot crește până la o dimensiune destul de mare și ceea ce este cel mai bun la ei este că pot trăi cu ușurință printre celelalte animale din ferma ta.
Puteți ține rațe chiar lângă ele, de exemplu, iar ele pot înota în iazul lor din când în când pentru a se răcori, ceea ce este în favoarea amândurora.
În plus, există destul de multe tipuri de pești pe care îi puteți alege, așa că alegeți-l pe cel mai bun pentru dumneavoastră, ținând cont de climatul, bugetul și, bineînțeles, nu putem uita nici de prejudecățile dumneavoastră personale.
Puii de vară
Puii de vară sunt cu ușurință una dintre cele mai bune opțiuni pentru tine dacă ai un spațiu foarte limitat pentru a depozita animalele de fermă.
Asta pentru că găinile de vară sunt foarte mici, majoritatea dintre ele cântărind mai puțin de 3 kg sau 6 kg fiecare.
Sunt originari din Olanda sunt renumiți la nivel mondial pentru cât de docili și ușor de dresat sunt. Acest lucru, alături de faptul că sunt atât de rezistenți la început, îi face să fie alegerea perfectă pentru majoritatea fermierilor de mici dimensiuni.
Porci negri mari
După cum probabil vă puteți da seama până acum doar din numele său, această rasă este cunoscută pentru mărimea și coloritul său, ceea ce o face o rasă de porci foarte căutată pentru carne.
În plus, această rasă este cunoscută și pentru faptul că are un set de urechi ciulite, care cad în față, ceea ce le face să semene în sine cu aspectul unor ochelari.
Erau extrem de populari la începutul anilor 1900, dar, din păcate, din cauza numărului mare de alte rase de porci care și-au făcut loc pe piață, publicul și-a pierdut interesul pentru creșterea lor.
Cei mai mulți porci negri mari cântăresc în jur de 300 până la 340 kg.
Capre pitice nigeriene
Caprele nigeriene sunt cunoscute ca fiind versiunea mai mică a raselor tipice de capre de lapte pe care le veți găsi pe piața română cu greu.
Sunt originare din Africa de Vest și sunt exponențial mai mici decât majoritatea celorlalte rase, având o înălțime de 43 până la 50 de cm fiecare și o greutate totală de aproximativ aproximativ 35 kg fiecare.
Este cunoscută ca fiind o rasă extrem de blândă, care a fost ținută de multe ori ca animal de companie de către localnici.
Majoritatea caprelor pitice nigeriene sunt, de asemenea, niște capre de muls foarte bune, fiind capabile să producă o cantitate destul de mare de lapte, în ciuda faptului că sunt atât de mici în primul rând.
Laptele lor este, de asemenea, demn de menționat aici, deoarece are un procent mult mai mare de grăsime din unt decât majoritatea celorlalte rase de capre de lapte.
Oile Cheviot mini
Fiind o versiune mai mică a rasei clasice de oi americane Cheviot, oile mini sunt cunoscute pentru că măsoară doar 60 cm fiecare, iar cele mai multe oi mature ajung să cântărească între 20 și 40 kg în total.
Pe de altă parte, berbecii pot ajunge cu ușurință la 45 kg fiecare, ceea ce îi face o investiție excelentă dacă doriți să investiți într-un animal de fermă mai mic, dar totuși foarte puternic.
Rasa de oi mini este, de asemenea, cunoscută ca fiind una dintre cele mai rezistente rase din România în acest moment, fiind capabilă să supraviețuiască cu ușurință în majoritatea, dacă nu chiar în toate climatele sale.
Totuși, sunt crescute de obicei pentru lâna lor, așa că, dacă doriți să puneți mâna pe o lână albă, neagră, cafeniu sau chiar vopsită de înaltă calitate, nu puteți da greș cu rasa de oi mini.
Oaia Jacob
Acolo și-au făcut aproape imediat un renume ca fiind una dintre cele mai harnice și mai căutate rase de oi pe care banii tăi le puteau obține.
Dar ce anume le face să fie atât de grozave pentru început? Ei bine, cele mai multe oi cântăresc în jur de 80 până la 120 de Euro fiecare, sau 35 până la 55 kg în total.
Pe de altă parte, cei mai mulți berbeci cântăresc până la 180 de kilograme fiecare, adică în jur de 200 de kilograme în total, ceea ce face din start din această rasă o rasă de carne foarte competentă pentru care să optezi.
Docilitatea lor generală face ca această rasă să fie una dintre cele mai bune opțiuni pe care le puteți alege ca fermier începător, iar dacă sunteți în primul rând în căutare de fibre, veți fi mai mult decât mulțumit și cu ea.
Capre pigmee
Rasa de capre pigmee nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind de departe una dintre cele mai cunoscute rase de capre din lume.
Ceea ce le face deosebite este însă mărimea lor, deoarece nu ajung cu adevărat decât la o înălțime de 40 până la 60 cm fiecare.
Sunt foarte prietenoase și ușor de dresat și, în plus, sunt foarte bune crescătoare, prima împerechere având loc de obicei între 12 și 18 luni, fiind capabile să nască între unu și patru pui la fiecare an sau cam așa ceva.
Poate că ferma dumneavoastră este de dimensiuni mici, dar asta nu înseamnă că ar trebui să vă limitați la o singură rasă de găini sau de vaci.
Asigură-te că experimentezi cu animalele tale, adăugând tot mai multe rase în amestec, ținând cont în același timp de dimensiunea generală mică a fermei tale.
În scurt timp, profiturile tale s-ar putea să crească vertiginos și vei începe să investești în pășuni din ce în ce mai mari pentru a-ți ține animalele fericite, iar atâta timp cât optezi pentru aceste rase de aici, șansele tale de a reuși în industrie s-au cam triplat peste noapte.