Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV) a împărtășit date preliminare privind situația producției mondiale de vin din 2021. Statisticile arată că producția mondială de vin a scăzut cu 4%, dar consumul pare să fie în creștere – exporturile mondiale de vinuri au crescut cu 9% în primele 6 luni din 2021, comparativ cu 2020. OIV apreciază că în 2021 producţia generală va fi extrem de mică, la un nivel apropiat cu cel din 2017. În Europa, unele state au înregistrat însă recolte foarte bune, iar România, alături de Ungaria, Germania şi Portugalia, este una dintre țările pentru care anul 2021 a fost un an foarte bun.
Estimarea medie este de 250 de milioane de hectolitri de vin, o scădere cu 4% faţă de anul trecut.
Producția de vin a variat foarte mult în funcție de emisferă, țările viticole din emisfera sudică înregistrând o creștere de 23%, în timp ce emisfera nordică, în special în Europa, a înregistrat scăderi puternice ale producției.
În anul 2021, în țările din emisfera sudică au fost înregistrate următoarele creșteri: Chile cu 30%, Australia cu 30%, Brazilia cu 60%, Argentina cu 16% și Africa de Sud cu 7%. Singura țară din emisfera sudică care nu a crescut producția a fost Noua Zeelandă, unde producția a scăzut cu 19% din cauza înghețului extrem din primăvară.
Emisfera nordică a fost, de asemenea, afectată de condiții meteorologice extreme în 2021, cum ar fi înghețul, grindina și mucegaiul, care au decimat culturile de struguri de vin în multe țări. Pe lângă faptul că Franța a pierdut 27% din producție, Italia a scăzut cu 9%, Spania cu 14%, iar Grecia cu 26%. Două anomalii au fost România, care și-a văzut producția de vinuri crescând cu 27%, și Georgia cu 22%, dar ambele pornind de la o bază mai mică.
Fenomenele meteorologice extreme din Europa sunt principalele motive pentru scăderea producției globale. Țările cele mai afectate – Italia, Spania și Franța – sunt, de obicei, cei mai mari producători de vin la nivel mondial, producând în general aproximativ 45% din vinul mondial.
Apariția Covid a forțat industria vinului să se orienteze către comerțul electronic, ceea ce a fost un lucru pozitiv”. Vânzările online sunt adecvate pentru consumatori. La nivel mondial, vinul are o cotă de 14% din piața băuturilor, dar are o cotă de 40% din vânzările online.
Faptul că comerțul internațional și-a revenit și se descurcă mai bine decât nivelurile de dinaintea pandemiei, cu o creștere de 4% în volum și 6% în valoare față de 2019, este un alt motiv de optimism. Comerțul internațional dă semne pozitive, iar întreruperea lanțului de aprovizionare revine la normal.
Topul mondial al producătorilor de vin:
1. Italia
2. Spania
3. Franța
4. SUA
5. Australia
6. Argentina
7. China
8. Africa de Sud
9. Chile
10. Germania
România ocupă locul 14 în lume la producția de vinuri.
Ultimele 6 luni din 2021 au fost deosebit de mulțumitoare, cu o creștere de 9% în volumul exporturilor și de 21% în valoare, comparativ cu ultimele 6 luni din 2020.