Poate că v-ați dorit postul la momentul respectiv, dar acum aveți o ofertă mai bună pe linie. Poate că nu vă potriviți cu cultura companiei și vă ciocniți deja cu un șef pasiv-agresiv. Indiferent de motiv, vrei să înveți cum să renunți eficient la un loc de muncă pe care tocmai l-ai început, fără a-ți risca reputația profesională. Este nevoie detimp pentru a vă acomoda la o nouă poziție. Dar, uneori, pur și simplu nu te simți niciodată ca acasă și trebuie să demisionezi pentru a-ți menține fericirea și parcursul profesional. Chiar dacă lucrezi undeva doar de câteva săptămâni (sau chiar zile), cel mai bine este să pleci dacă știi că nu ți se potrivește. Să părăsești un post este inconfortabil, indiferent dacă renunți la un job part-time sau la un post de consultant permanent. Dar există câteva modalități de a face procesul puțin mai ușor.
Iată câteva motive întemeiate pentru a părăsi un loc de muncă pe care tocmai l-ați început și cum să vă comunicați demisia în mod profesionist.
Motive pentru a renunța la un loc de muncă pe care tocmai l-ai început
Indiferent de cât timp ați lucrat undeva, dacă vă gândiți să renunțați, nu sunteți singur.
Să faci saltul s-ar putea să ți se pară extrem, mai ales dacă nu ești sigur că motivele din spatele lui sunt valide. Dar există zeci de motive personale și profesionale pentru a renunța mai devreme la un loc de muncă, iar fiecare dintre ele este puternic în felul său. Iată patru motive comune pentru a părăsi un post pe care tocmai l-ai început:
Mediul de lucru toxic
Ai acceptat oferta de muncă, ai lucrat câteva săptămâni și ți-ai dat seama că mediul de lucru nu este cel la care te așteptai. Chiar dacă îți place rolul în sine, este dificil să reziști unui mediu toxic, cu un echilibru slab între viața profesională și cea privată.
Dacă v-ați întrebat deja: “Cât de repede poți renunța la un loc de muncă?”, înseamnă că sunteți nefericit și potențial pregătit să plecați. Încearcă să vorbești cu managerul tău despre problemele pe care le observi, iar dacă nu funcționează, demisia ar putea fi decizia corectă. Merită să demisionați în loc să fiți concediat și să găsiți un loc de muncă care să vă respecte.
O ofertă mai bună
În timp ce ați aplicat pentru locuri de muncă, probabil că ați contactat mai multe companii. Poate că au existat câteva posturi care v-au încântat, dar nu ați primit răspuns suficient de repede – așa că ați acceptat o ofertă mai puțin dorită. Se mai întâmplă.
Dar una dintre acele companii ar putea să apară și să vă prezinte un loc de muncă mai bun pe care nu îl puteți refuza. S-ar putea să vă luptați să vă decideți între postul actual și cel nou și să vă întrebați cum să renunțați la un loc de muncă pe care tocmai l-ați început pentru o ofertă mai bună. O schimbare rapidă ar putea fi inconfortabilă, dar necesară pentru dezvoltarea carierei dumneavoastră.
Dacă credeți că veți pierde o oportunitate mai bună dacă rămâneți pe postul pe care îl ocupați, aveți încredere în intuiția dumneavoastră și plecați. Continuarea locului de muncă actual, în ciuda dorinței de a ocupa un nou post, ar putea duce la regrete și la o lipsă de motivație, ceea ce înseamnă că nu veți face cea mai bună treabă a dvs. Luarea deciziei de a demisiona este benefică atât pentru dumneavoastră, cât și pentru angajatorul dumneavoastră.
Așteptări nepotrivite
Uneori, un loc de muncă nu se aliniază cu modul în care angajatorul vi l-a descris inițial. Poate că rolurile și responsabilitățile dumneavoastră diferă de descrierea postului sau cultura companiei nu este atât de flexibilă sau prietenoasă pe cât ați crezut.
Ar putea exista, de asemenea, probleme legate de diversitate și incluziune. Atunci când există o neconcordanță între așteptări și realitate, există mai puțină încredere, ceea ce poate afecta experiența dvs. ca angajat.
Dacă ați început un nou rol care nu se aliniază cu ceea ce căutați, demisia este o alegere rezonabilă. Ar putea fi un semnal de alarmă care reprezintă o viitoare lipsă de comunicare.
Preocupări legate de familie sau de sănătate
Urgențele de familie și problemele de sănătate pot apărea când te aștepți mai puțin, iar uneori este chiar atunci când începi un nou post. Iar atunci când îți faci griji pentru familia ta sau pentru tine însuți, este greu să te dedici 100% muncii tale. S-ar putea să vă confruntați cu epuizare mentală sau să fiți nevoit să vă luați prea mult timp liber, compensând ulterior prin ore de muncă prelungite.
Dacă problemele cu care te confrunți sunt pe termen lung sau grave, ar putea fi cea mai bună alegere să renunți și să iei o pauză în carieră. Acest lucru vă poate atenua stresul legat de locul de muncă și vă poate permite să vă prioritizați mai eficient preocupările. Sau, în loc să demisionați, ați putea discuta cu un mentor de carieră despre cum să gestionați noua oportunitate alături de restul vieții dumneavoastră.
Lucrurile pe care trebuie să le luați în considerare înainte de a renunța la un loc de muncă pe care tocmai l-ați început
Indiferent de motiv, renunțarea la un loc de muncă nu este o decizie pe care să o iei cu ușurință. Luați în considerare modul în care ar putea afecta celelalte domenii ale vieții dumneavoastră. Iată trei lucruri la care să te gândești înainte de a demisiona:
Ar putea să vă afecteze reputația
Deși aveți un motiv valabil pentru a demisiona, părăsirea unui post mai devreme poate părea neprofesională. Angajatorul dvs. a investit probabil mult timp în procesul de aplicare și de integrare, iar decizia dvs. de a pleca l-ar putea dezamăgi.
Dar dacă demisia este cea mai bună alegere pentru obiectivele tale profesionale și pentru sănătatea ta mentală, această posibilitate nu ar trebui să te oprească. Explicați-vă raționamentul în timpul interviului de plecare și anunțați angajatorul că vă pare rău pentru orice inconvenient.
Stabilitatea dvs. financiară ar putea fi în pericol
Indiferent dacă aveți un alt loc de muncă pregătit sau nu, demisia v-ar putea pune în pericol securitatea financiară. Noua dvs. ofertă ar putea să cadă în ultimul moment sau căutarea unui loc de muncă ar putea dura mult mai mult decât vă așteptați.
Dacă vă aflați într-o situație dificilă din punct de vedere financiar, luați în considerare posibilitatea de a rămâne pe post suficient de mult timp pentru a acumula fonduri în timp ce vă căutați un nou loc de muncă. S-ar putea să merite pentru nivelul de stres și pentru bugetul dvs.
S-ar putea să creați mai multă muncă pentru alții
S-ar putea să ezitați să demisionați dacă sunteți pasionat de misiunea companiei și nu credeți că aceasta are suficiente resurse pentru a vă ocupa rapid postul. Absența ta ar putea adăuga mai multă muncă la volumul de muncă al colegilor tăi și ar putea pune presiune asupra unor rezultate importante.
Pentru a remedia această îngrijorare, ați putea da un preaviz mai mare de două săptămâni pentru a ajuta echipa să se pregătească pentru plecarea dumneavoastră. Și asigurați-vă că comunicați că sunteți dispus să ajutați la tranziție.
Cum să demisionezi de la un loc de muncă pe care abia l-ai început: sfaturi
Părăsirea unui loc de muncă este o decizie uriașă, indiferent dacă renunți la un job după două săptămâni sau după doi ani. Dar dacă ești gata să faci pasul, iată cum să demisionezi politicos de la un loc de muncă pe care tocmai l-ai început:
Asigură-te că este ceea ce îți dorești
Înainte de a demisiona, întreabă-te de ce. Ar putea angajatorul tău să ia măsuri pentru a remedia aceste motive pentru a face jobul mai atractiv?
Explorarea modului de îmbunătățire a rolului sau a mediului ar putea fi o alegere mai bună decât demisia, dacă vă pasă într-adevăr de postul și de companie. Dacă locul de muncă nu vă satisface așteptările, încercați să aduceți acest lucru în discuție cu managerul dvs. pentru a vedea ce poate schimba. Arată inițiativă și investiție, comunicând în același timp problemele potențiale care ar putea afecta și restul echipei.
Căutați un alt loc de muncă înainte de a demisiona
Este ușor să fii impulsiv și să vrei să renunți furios la un loc de muncă atunci când lucrurile merg prost. Dar dacă ai cheltuieli personale sau de familie, s-ar putea să fie nevoie să îți faci o strategie și să creezi mai întâi un plan financiar.
Dacă nu doriți să vă băgați în fondul de urgență, căutați-vă un alt loc de muncă înainte de a demisiona. Având un alt post pregătit, veți reduce stresul emoțional și financiar al șomajului și ați putea evita un gol în carieră în CV-ul dumneavoastră.
Oferiți un preaviz suficient de mare din timp
Dacă vă decideți să demisionați, dacă oferiți un preaviz de aproximativ două săptămâni înainte de data plecării dumneavoastră, arătați respect pentru angajatorul dumneavoastră și pentru timpul său. Reduce riscul de a arde punțile și păstrează ușile deschise dacă decideți să vă întoarceți într-o zi. Dar dacă sunteți încă într-o perioadă de formare sau de probă, fiți pregătit ca angajatorul să vă încheie contractul de muncă mai devreme de două săptămâni.
Anunță-ți managerul imediat
Când vine vorba de a renunța la un nou loc de muncă, nu amânați. Anunță-ți managerul de îndată ce ești gata, pentru ca acesta să se poată pregăti pentru plecarea ta. Dacă postul tău este foarte specializat, ai putea chiar să iei în considerare posibilitatea de a da un preaviz mai mare de două săptămâni, astfel încât managerul angajator să poată căuta în mod adecvat un înlocuitor pentru tine.
Păstrați-vă mesajul scurt
Să știi de unde să începi sau ce să spui atunci când renunți la un loc de muncă pe care abia l-ai început este dificil. Dar, la fel ca orice altă comunicare profesională, cel mai bine este să rămâneți respectuos și concis.
Nu este nevoie să oferiți o explicație lungă cu privire la motivul pentru care demisionați. Mențineți scrisoarea de demisie scurtă și profesională, subliniind intenția dumneavoastră de a pleca, ultima zi de lucru și planul dumneavoastră de asistență în perioada de tranziție.
Vă rog să acceptați demisia mea începând cu două săptămâni de la [data]. Din păcate, nu mai pot să-mi îndeplinesc sarcinile la [companie], dar apreciez profund oportunitatea și vă doresc toate cele bune. Mă bucur să ajut echipa la tranziție în orice fel pot.
Acceptați reacția lor
Indiferent de reacția managerului tău, asigură-te că răspunsul tău este respectuos și atent. Dacă reacționează prost sau vă cere să spuneți, cel mai probabil vine dintr-un loc de stres. Rămâi ferm în decizia ta și lasă-i să știe că ești dispus să ajuți.
Fă tot ce poți în rolul respectiv până când pleci
Doar pentru că îți părăsești rolul nu înseamnă că nu poți încheia lucrurile în termeni buni. După ce dai o scrisoare de demisie, continuă să faci cea mai bună treabă a ta. Acest lucru menține lucrurile cordiale cu angajatorul și colegii de echipă până în ultima ta zi.
Aveți încredere în instinctele dvs.
Indiferent de traiectoria carierei tale, luarea unor decizii dificile va face parte din drumul tău spre succes – iar demisia este una dintre ele.
Dacă ești nemulțumit de o nouă poziție și te întrebi cum să renunți la un loc de muncă pe care tocmai l-ai început, va trebui să evaluezi dacă este alegerea potrivită pentru fericirea ta personală și profesională.
Începeți prin a reflecta la motivul pentru care doriți să demisionați, examinați modul în care decizia vă va afecta cariera și decideți cum să comunicați mesajul șefului dumneavoastră. Decizia vă aparține doar dumneavoastră și ar trebui să puneți bunăstarea dumneavoastră pe primul loc.