Atunci când riscul geopolitic este în scădere și optimismul pieței este în creștere, acest lucru înseamnă un indice valutar DXY mai mic și un apetit mai mare pentru risc, de care beneficiază direct monede ale țărilor din Europa Centrală și de Est, de exemplu. Ceea ce este poate cel mai izbitor este faptul că volatilitatea pieței a scăzut semnificativ în ultimele săptămâni. Acest lucru ar putea dura, mai ales dacă economia globală evită o recesiune – aceasta este linia noastră de bază.
Iată mai jos previziunile privind principalele valute:
EURO vs RON: RON-ul este una dintre cele mai stabile monede din Europa Centrală și de Est. Acest lucru a fost valabil anul trecut și este posibil să continue și anul acesta. La începutul acestui an, o creștere semnificativă a obligațiunilor guvernamentale din România a sporit lichiditatea pieței și, prin urmare, a împins RON-ul (performanța cumulată pe parcursul anului la +0,42% pentru RON). Acum, limita EURO vs RON oscilează în jurul nivelului de 4,92. Nu credem că poate susține un salt peste 4,95 pe termen mediu. Prin urmare, este probabil ca această limită să rămână într-un interval strâns între 4,90 și 4,95 cel puțin până la vară.
EURO vs DOLAR: Factorii tehnici, mai degrabă decât macroeconomia și politica monetară, sunt principalii factori care stau la baza slăbiciunii recente a euro. O fază majoră de consolidare pentru cruce era inevitabilă după ce nu s-a consolidat în mod notabil de la lansarea sa de la minimele de la începutul lunii noiembrie sub 0,9800. Credem că era 1,05-1,06 poate fi un semnal de cumpărare interesant pentru cross, cu o țintă de preț la 1,0950. Există încă un drum lung de parcurs pentru ca moneda să treacă peste nivelul psihologic de 1,10. Dar suntem încrezători că EURO vs DOLAR ar putea încheia anul mult peste acest nivel, poate în jurul valorii de 1,15.
EURO vs LIRĂ STERLINĂ: Să fim sinceri, suntem foarte surprinși de rezistența lirei sterline. Performanța anuală a monedei EURO vs LIRĂ STERLINĂ este mai degrabă neglijabilă (+0,30 %). Suntem foarte negativi în ceea ce privește economia britanică în acest an. Dar recunoaștem că moneda ar putea fi decuplabilă de tendința macroeconomică. Ne așteptăm ca un cost mai ridicat al capitalului să fie un factor major de slăbiciune economică.
În Regatul Unit, există aproximativ 2 milioane de credite ipotecare care urmează să fie refinanțate în 2023. Rata blocată a fost în medie de aproximativ 2,5 %, iar noua rată de refinanțare este de aproximativ 6 %. Asta înseamnă mult mai mult venit disponibil care se duce în plăți ipotecare, dacă oamenii își permit. Acesta este unul dintre motivele pentru care Banca Angliei se sperie.
Din punctul nostru de vedere, relaxarea cantitativă nu va pleca nicăieri. Bineînțeles, este o poveste similară în multe alte locuri. De exemplu, în Helsinki (Finlanda), creditul ipotecar mediu este de aproximativ 300 % din venitul net. Cu ratele crescând de la sub 0 % la 3,5 %+marja, aceasta înseamnă că peste 10 % din venitul disponibil este scos din țară. Acest lucru este uriaș
. Dar, în cazul Regatului Unit, adăugați și impactul structural negativ al Brexitului. Acest lucru înseamnă că este posibil ca situația să se înrăutățească. Totuși, asta nu înseamnă neapărat că lira sterlină va fi în cădere liberă în acest an. Ținta noastră conservatoare pentru EURO vs LIRĂ STERLINĂ este la 0,90. Acest lucru nu este rău, având în vedere coșmarul economic cu care se confruntă Marea Britanie.
EURO vs FRANC ELVEȚIAN: Considerăm că francul elvețian va avea o performanță superioară în acest an, deoarece Banca Națională a Elveției este mai probabil să fie mai dură decât Banca Centrală Europeană (BCE). BCE va face probabil o pauză în politica monetară în această vară, în timp ce Banca Națională a Elveției va continua să crească mai mult timp. De obicei, francul elvețian evoluează mai ales în funcție de aversiunea față de risc. Acest lucru nu a fost cazul în ultima vreme. Politica monetară este, cu siguranță, principalul motor al evoluției monedei. Ne așteptăm ca, pe termen mediu, cursul EUR vs FRANC ELVEȚIAN: să atingă pragul de 0,96. Dacă riscul politic crește (tensiunile sunt mari în Europa de Est), acest lucru ar putea ajuta francul elvețian, desigur. Cu toate acestea, scenariul nostru de bază este că riscul politic va juca un rol marginal pe piața valutară în acest an – ceea ce înseamnă că volatilitatea subiacentă ar putea rămâne limitată.
EURO vs YUAN CHINEZESC OFFSHORE: Majoritatea provinciilor chinezești au dezvăluit un obiectiv de creștere pentru 2023 la 5 % sau mai mult. Acest obiectiv va fi dificil de atins, mai ales pentru că guvernele locale sunt încă constrânse din punct de vedere fiscal. Un val mare de scadențe, slăbiciunea proprietății și datoriile legate de covăsnicii limitează capacitatea lor de a cheltui. Acesta este motivul pentru care investițiile în infrastructură decelera în 2023. Se așteaptă noi stimulente fiscale și monetare. Pariem că PBoC va reduce ratele dobânzilor în al doilea trimestru și că autoritățile vor merge mai departe cu strategia lor de slăbire a monedei. Deprecierea monedei naționale rămâne una dintre cele mai bune și mai eficiente modalități de stimulare a economiei, în special în contextul unui comerț mondial lent. Prin urmare, ne așteptăm ca raportul dintre euro și yuanul chinezesc offshore să continue să evolueze în sens ascendent în cea mai mare parte a anului.
EURO VS FORINTUL MAGHIAR: Săptămâna trecută, am asistat la un val de vânzări în regiunea Europei Centrale și de Est ( minus 0,02 % pe săptămână pentru EURO VS FORINTUL MAGHIAR). Dar tendința de creștere se menține pentru majoritatea monedelor din ECE. Acesta este în special cazul forintului maghiar. Ne așteptăm ca moneda ungară să înregistreze performanțe mai bune în acest an, datorită relațiilor mai bune cu Uniunea Europeană, absenței unei crize energetice grave, ratei de bază ridicate din Ungaria și îmbunătățirii sentimentului de risc pe piețele financiare globale. Ungaria a intrat recent într-o recesiune tehnică (ca și Republica Cehă). Totuși, acest lucru nu este un schimbător de joc. Majoritatea investitorilor nu acordă atenție acestui aspect. Săptămâni la rând, HUF-ul câștigă teren față de euro și dolar. Ținta noastră EURO vs FORINTUL MAGHIAR este acum la 360,00 față de un curs la vedere de 382,00. Unii analiști sunt chiar mai optimiști decât noi în ceea ce privește evoluția forintului (cu o țintă EURO vs FORINTUL MAGHIAR la 350,00).
EURO VS COROANĂ CEHĂ: Inflația de bază a încetinit în februarie în Republica Cehă (la 12,3% de la an la an față de 13,3% anterior). Aceasta este o veste pozitivă. Țara a intrat și ea într-o recesiune tehnică. Dar toate acestea nu contează cu adevărat pentru coroana cehă . Scăderea prețurilor la gaze și intervențiile pe piață ale Băncii Naționale Cehe sunt principalele motoare ale monedei. Politica monetară nu va schimba probabil jocul pe termen scurt și mediu, deoarece ne așteptăm ca Banca Națională Cehă să mențină ratele neschimbate la 7 % în cea mai mare parte a anului. Ne așteptăm ca aprecierea coroanei cehe să continue, dar să rămână limitată. Perechea EURO vs COROANĂ CEHĂ este una dintre cele mai puțin volatile monede din regiunea Europa Centrală și de Est. Acest lucru nu se va schimba prea curând.