Din momentul în care vă treziți, începeți să luați decizii. Decideți ce să mâncați la micul dejun, cu ce să vă îmbrăcați și dacă să vă dedicați 15 minute unui antrenament, meditației sau somnului suplimentar. Aceste decizii, mari și mici, continuă pe tot parcursul zilei. Un adult mediu ia 35.000 de decizii conștiente pe zi. Pentru cei care ocupă funcții de conducere, numărul ar putea fi chiar mai mare. Cu atât de multe alegeri de făcut, managerii de la orice nivel ar putea începe să se lupte cu oboseala decizională. Dacă sunteți manager sau doriți să fiți unul, procesul de luare a deciziilor în posturile de conducere necesită mai multă atenție la detalii. Iar pentru a combate oboseala decizională, trebuie să știți ce pași trebuie să urmați pentru a lua cele mai bune decizii posibile.
De ce este atât de greu să iei o decizie?
Dacă sunteți un manager care uneori se teme să ia decizii, este de înțeles. Atunci când conduci procesul decizional, sunt multe în joc. Membrii echipei dvs. se bazează pe faptul că sunteți un bun lider. Și uneori s-ar putea să nu aveți suficient timp pentru a lua o decizie bine gândită.
Alteori, informațiile disponibile nu oferă un curs de acțiune direct. Teama de a lua o decizie greșită vă poate plana deasupra capului și vă poate umple de îndoieli de sine. Uneori, s-ar putea să vă luptați cu oboseala decizională și să vă simțiți epuizat chiar și de cea mai mică decizie.
A fi un factor de decizie prezintă oportunități nesfârșite de succes și eșec. Luarea unei decizii greșite este întotdeauna o posibilitate. Cheia este să luați cele mai bune decizii posibile cu informațiile pe care le aveți.
Aveți încredere în pregătirea și cunoștințele dumneavoastră și continuați să vă îmbunătățiți procesele de luare a deciziilor.
Care sunt principalii pași care trebuie urmați atunci când luați o decizie în calitate de manager?
Întregul proces privind modul și momentul în care trebuie să decideți ceva este foarte mult. Dar vă veți simți mai bine pregătit dacă ați cultivat un proces rațional de luare a deciziilor în afaceri. Probabil că vă veți dezvolta propriul proces în timp, dar este util să vă bazați pe un cadru de bază.
Iată pașii ai procesului decizional care merită urmați pentru a lua decizii manageriale mai bune:
Identificați decizia pe care trebuie să o luați
Nu poți rezolva o problemă fără să știi care este aceasta, așa că începe prin a te familiariza cu problema, astfel încât să știi cu exactitate ce decizie trebuie să iei. Dacă cineva v-a prezentat problema, puneți întrebări deschise pentru a obține răspunsuri detaliate.
Dacă există mai multe decizii implicate în rezolvarea unei probleme, împărțiți-le în pași individuali și parcurgeți acest proces pentru fiecare dintre ele, eliminând deciziile dacă un pas rezolvă una dintre ele.
Treceți în revistă informațiile relevante
Pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză, trebuie să faceți un bilanț al tuturor informațiilor disponibile.
Revizuirea unei cantități mari de informații poate deveni haotică. Încercați să rămâneți organizat folosind strategii precum diagrame de flux sau notițe autocolante colorate. Nu vreți să pierdeți un document esențial într-un teanc de sute.
Perspectivele noi sunt excelente atunci când analizați informațiile, așa că implicați și alți membri ai echipei în compilarea informațiilor relevante. Faceți același lucru atunci când luați în considerare soluții la problema dvs.
Gândiți-vă la posibile alternative
Câte soluții posibile există pentru această decizie? Deoarece ați analizat cu atenție informațiile, probabil că ați luat în considerare mai multe opțiuni. Ar putea exista multe alternative, dar aceasta nu este etapa în care vă dați seama care este cea mai bună alegere. În schimb, concentrați-vă pe enumerarea posibilităților, punând întrebări și ascultând feedback-ul.
Cântărește-ți dovezile
Acum că aveți posibilele soluții, este timpul să cântăriți toate argumentele pro și contra. Gândiți-vă la concurenții dvs. și la rezultatele pe care le-au avut cu astfel de decizii. Treceți în revistă posibilele câștiguri și pierderi pe care le-ați putea experimenta pentru fiecare alternativă posibilă.
De asemenea, puteți lua în considerare modul în care decizia dvs. ar avea un impact asupra membrilor grupului dvs. și a părților interesate. La ce fel de schimbări vor trebui să se adapteze? Nu vă grăbiți în această etapă. Vreți să luați o decizie cu care vă simțiți confortabil și în care aveți încredere.
Alegeți soluția
Ați ajuns la etapa în care luați decizia finală. Treceți în revistă informațiile și alternativele și cântăriți dovezile. Apoi, luați o decizie. Aveți încredere în dumneavoastră: sunteți pregătit să luați această decizie.
Luați măsuri
Ultimul pas este executarea deciziei dumneavoastră. Creați un plan care să vă pregătească pe dumneavoastră și afacerea dumneavoastră pentru a reuși. Planificarea strategică ar putea dura ceva timp, dar veți culege beneficiile unei decizii de succes, cum ar fi membrii mulțumiți ai echipei și claritate mentală, doar dacă vă executați planul de acțiune în mod corespunzător.
Reflectați asupra deciziei dvs.
Unii oameni consideră că acesta este un pas bonus, dar dacă vrei să devii un decident mai bun, este esențial. Reflectarea asupra procesului pas cu pas și asupra rezultatului deciziei tale este importantă pentru a-ți interioriza munca și pentru a te pregăti pentru un succes continuu.
S-ar putea chiar să vă dați seama că ați luat decizii bune în mod inconștient – expunându-le în mod clar în fața dvs. vă veți asigura că veți continua să repetați un comportament bun pe parcurs.
Scopul atunci când reflectați nu este de a vă convinge că ați făcut toate alegerile corecte. Este de a fi sincer cu privire la ceea ce a funcționat și ceea ce nu a funcționat, astfel încât să puteți învăța din fiecare decizie.
Ați rezolvat problema pe care ați identificat-o inițial? Cât de bine ați reușit să adunați informații? Ți-ai atins obiectivele? Ați profitat de toate resursele pe care le aveați la dispoziție? Exploatarea cunoștințelor colegilor și ale colaboratorilor vă ajută să identificați care sunt opțiunile pe care le aveți. Dacă ați uitat să includeți pe cineva în acest proces, s-ar putea să fi ratat o oportunitate.
Iată patru provocări comune pe care le puteți întâlni în procesul de luare a deciziilor:
Având prea multe informații
Cu toate informațiile pe care le-ați adunat, este ușor să vă simțiți copleșit. A avea prea puține cunoștințe poate fi, de asemenea, copleșitor și vă poate lăsa să vă strecurați prejudecățile. Cu ajutorul practicii, stabilirea priorităților și alegerea celor mai importante informații pe care să le analizați va deveni mai ușoară.
Nu ezitați dacă aveți nevoie să faceți mai multe cercetări pentru a vă ghida mai bine deciziile. Abilitățile de cercetare nu se demodează niciodată, iar tu vei ști cum să prioritizezi ceea ce găsești.
Fiți realist, totuși. În calitate de manager, rareori dispuneți de tot timpul sau de toate informațiile pe care le-ați dori. A fi 100% sigur nu este obiectivul. Scopul este să vă oferiți resursele necesare pentru a lua o decizie avizată.
Să fii prea încrezător
Chiar dacă faceți tot posibilul să luați decizii în cunoștință de cauză, ați putea oricând să luați o decizie greșită. Face parte din viață. Dar dacă nu recunoști această posibilitate, te-ar putea face mai predispus la greșeli sau la eșec. Să fii încrezător este grozav, dar încrederea excesivă poate duce la erori inutile.
Prea multă încredere în sine vă poate face să îi înstrăinați pe ceilalți, să aveți o viziune de tunel atunci când luați decizii sau să vă asumați prea multe responsabilități.
Nu identificați corect problema
Primul pas în procesul de luare a deciziilor este unul important. Acesta dă tonul pentru restul cercetării și consultării dumneavoastră. Dacă nu identificați ceea ce încercați să decideți, nu puteți ajunge la cea mai bună decizie în cele din urmă.
Obțineți acordul tuturor
Concluzia este că, uneori, tu ești cel care ia decizia. În calitate de manager, aveți ultimul cuvânt, dar ascultarea feedback-ului și lucrul în colaborare sunt cruciale. Fiți clar cu echipa dvs. dacă decizia va fi colaborativă sau nu, pentru a stabili așteptări transparente.
Veți vota în echipă? Sau le veți cere părerea pentru a putea lua singur decizia finală? Fiți cât se poate de transparenți cu privire la criteriile pe care le veți folosi pentru a lua decizia și care va fi procesul și calendarul.
Dacă restul membrilor echipei dvs. nu pot fi de acord cu nimic, decizia dvs. devine mai dificilă și comunicarea clară mai importantă. A fi un bun manager înseamnă să te concentrezi pe modul în care funcționează întreaga ta echipă. S-ar putea să aveți nevoie să consolidați abilitățile de comunicare sau de rezolvare a problemelor echipei dvs.
Întotdeauna este loc de îmbunătățiri – mai ales în posturile de conducere. Conducerea este o țintă în mișcare, așa că luați în considerare posibilitatea de a lucra cu un coach pentru a vă dezvolta abilitățile de management. Toate aceste abilități contribuie la luarea unor decizii mai încrezătoare și mai confortabile.