Pe măsură ce costul vieții crește, simpla privire aruncată pe factura de energie ar putea fi suficientă pentru a vă trimite în depresie. Costul vieții este în creștere, creând o nouă incertitudine economică la capătul unor doi ani foarte nesiguri. Experții spun că rezultatul ar putea fi mai multă tensiune mentală, stres și anxietate. În sine, inflația nu este neapărat legată de scăderile în materie de sănătate mintală.
Impactul economiei
Indicatorii economici nu apar în vid, așa că nu este întotdeauna posibilă corelarea unei anumite măsuri cu sănătatea mintală. Dar există unele lucruri pe care cercetătorii le cunosc bine. Unul dintre ele este că inegalitatea economică, sau o schismă mare între cei care au și cei care nu au, este rea pentru sănătatea unei populații, inclusiv pentru sănătatea mintală.
Șomajul este, de asemenea, extrem de dăunător pentru sănătatea mintală a oamenilor. Numeroase studii diferite au constatat impactul negativ al șomajului, de la simptome de anxietate și depresie până la stima de sine scăzută și pierderea stării de bine.
Inflația este mai complicată. Pentru gospodăriile cu venituri mici, creșterea costului bunurilor este o sursă de nesiguranță. O investigație recentă a analizat modul în care inflația îi afectează pe românii cu venituri mici și a constatat că oamenii se luptă să-și permită alimente de bază și alte necesități. În schimb, segmentul cel mai bogat al societății dispune de o mai mare rezervă financiară pentru a absorbi costurile în creștere, precum și de investiții care tind să depășească inflația pe termen lung.
Stresul financiar și sănătatea ta fizică și mentală
Este posibil să știți deja că stresul financiar are un impact asupra sănătății dumneavoastră mentale. Cu toate acestea, ar putea fi surprinzător să aflați cât de mare este impactul stresului financiar asupra stării generale de spirit, a sănătății fizice și a capacității de a funcționa zilnic. Legătura dintre sănătatea financiară și sănătatea mintală este incredibil de puternică.
Stresul, în general, poate avea un impact negativ asupra funcționării dvs. fizice, mentale și sociale. Stresul este răspunsul mental sau fizic la un declanșator extern. Stresul poate dura pe termen scurt, fără multe rezultate negative, sau poate fi o problemă cronică pe care o experimentați pe o perioadă îndelungată. Efectele stresului variază în funcție de gravitate și pot fi de la ușoare la severe. Stresul poate avea un impact asupra capacității dumneavoastră de a funcționa zilnic.
Ar putea fi surprinzător să aflați că există niveluri sănătoase de stres și că stresul vă poate ajuta. De exemplu, nivelurile sănătoase de stres vă pot ajuta să respectați termenele limită, să atingeți obiectivele și să rămâneți concentrat. Cu toate acestea, stresul nesănătos sau cronic poate avea consecințe negative, cum ar fi:
- Dificultăți de somn
- Dureri de cap și dureri de corp
- Îngrijorare sau iritabilitate excesivă
- Modificări în sănătatea dumneavoastră reproductivă
- Probleme de digestie
- Probleme cardiovasculare
- Probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea
Impactul stresului financiar poate fi resimțit la nivel fizic și mental. Persoanele cu un nivel ridicat de stres financiar sunt de patru ori mai predispuse să raporteze afecțiuni și sunt mai predispuse să raporteze o sănătate generală precară. Afecțiunile fizice și sănătatea precară vă pot scădea calitatea vieții și vă pot îngreuna funcționarea la un nivel optim.
În plus, studiile arată că:
- Persoanele cu un stres financiar ridicat sunt mai predispuse să se confrunte cu migrene.
- Stresul financiar ridicat contribuie la niveluri mai ridicate de anxietate și depresie.
- Stresul financiar contribuie la un sistem imunitar slăbit.
- Tensiunea arterială ridicată poate fi cauzată de niveluri ridicate de stres financiar.
- Probleme digestive sunt raportate de persoanele care se confruntă cu niveluri ridicate de stres financiar.
- Tensiunea musculară crescută poate fi un rezultat al unui nivel ridicat de stres financiar.
- Aritmia cardiacă poate apărea din cauza stresului financiar.
Stresul vă poate determina să faceți lucruri pe care altfel nu le-ați face. Mulți români răspund la stresul financiar în moduri nesănătoase, iar acest lucru are un impact asupra sănătății lor fizice. Unii oameni decid să își pună sănătatea fizică pe plan secundar din cauza presiunii financiare.
Credințe care vă pot crește nivelul de stres financiar
Este posibil să contribuiți involuntar la nivelul dumneavoastră de stres financiar pe baza modului în care vedeți și vă gândiți la bani.
Ce puteți face pentru a gestiona stresul financiar
Stresul financiar se poate simți copleșitor, iar creșterea costului vieții poate contribui la sentimentul de neputință. Cu toate acestea, puteți lua măsuri pentru a vă simți împuternicit în ceea ce privește sănătatea dvs. financiară și pentru a reduce nivelul de stres legat de finanțe și bani.
În primul rând, treceți în jurnalul dvs. cheltuielile din ultima lună și țineți evidența destinației banilor dvs. Acest lucru vă poate ajuta să dezvoltați o conștientizare cu privire la locul în care vă cheltuiți cei mai mulți bani și să vă ajutați să generați o perspectivă cu privire la locurile în care puteți strânge coardele pungii și să reduceți cheltuielile.
În al doilea rând, creați un buget și fiți realist în ceea ce privește suma pe care doriți să o cheltuiți în diverse domenii ale vieții dumneavoastră, inclusiv în ceea ce privește alimentele, chiria/ipoteca, timpul liber, gazul și utilitățile. Luați în considerare câți bani intrați, câți bani trebuie să ieșiți pe baza facturilor și ce ar putea rămâne pentru a economisi sau a investi în activități sociale și de agrement.
Strategii suplimentare pentru a ajuta la reducerea și gestionarea stresului financiar includ:
- Fiți creativi: Fiți deschis la diferite modalități de a economisi bani. Cercetați mesele eficiente din punct de vedere al costurilor și planificați mesele în consecință. Fiți deschiși la diferite modalități de a găsi plăcere și distracție care nu costă mulți bani. Poate planificați un sejur de vacanță, mâncați în oraș în zilele de ½ pizza sau bucurați-vă de o masă de două pentru unu.
- Faceți exerciții fizice: Exercițiul fizic acționează ca un factor de protecție împotriva depresiei și anxietății și poate ajuta, de asemenea, la concentrare și la luarea deciziilor.
- Concentrați-vă pe sănătatea dumneavoastră fizică: Rămâneți hidratat bând multă apă și aderați la o rutină de somn care sprijină un somn odihnitor și adecvat.
- Căutați ajutor și sprijin: Discutați cu o persoană iubită de încredere despre factorii de stres cu care vă confruntați. Dacă vă confruntați cu cantități mari de stres, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu un profesionist în domeniul sănătății mintale. De asemenea, puteți vorbi cu un planificator/consilier financiar pentru îndrumare cu privire la modul în care vă puteți îmbunătăți sănătatea financiară.
Dacă vă confruntați cu stres din cauza creșterii costului vieții, nu sunteți singur. Mulți oameni din întreaga țară se confruntă cu sentimente similare de stres, anxietate și îngrijorare. Din fericire, există sprijin disponibil în cazul în care constatați că nivelurile de stres interferează cu capacitatea dumneavoastră de a funcționa zilnic. Dacă observați o creștere a iritabilității, vă confruntați cu certuri și conflicte cronice cu cei dragi sau vă este greu să dormiți, ar putea fi momentul potrivit să cereți ajutor.