Salariile au crescut vertiginos pentru o mulțime de lucrători în timpul pandemiei, dar cu costurile în creștere care iau o mușcătură din aceste salarii și cu războiul care încearcă să înăbușe inflația salarială, cât timp vor continua să se umfle salariile? Economiștii români spun că angajările sunt în continuare competitive, dar că presiunile economice duc la o răcire a pieței muncii. Pentru lucrători, acest lucru înseamnă că mărirea unui salariu va rămâne puternic în prima jumătate a anului, dar ar putea încetini până la mijlocul anului 2023.
Iată o privire asupra locurilor în care au crescut salariile de-a lungul anului și unde s-ar putea îndrepta în 2023.
Iată cine a înregistrat cele mai mari creșteri salariale, reprezentate pe tip de lucrător, vârstă, sex și nivel de educație:
Statutul
- Cu normă întreagă: creștere salarială de 6,3%.
- Timp parțial: creștere salarială de 5,7%.
- Persoane care își schimbă locul de muncă: creștere salarială de 7,7%.
- Persoane care își schimbă locul de muncă: 5,5% creștere salarială
Vârsta
- 16-24 de ani: 12,7% creștere salarială
- 25 până la 54 de ani: creștere salarială de 6,5%.
- 55 de ani și peste: 4,3% creștere salarială
Sex
- Femei: 6,1% creștere salarială
- Bărbați: 6,4% creștere salarială
Educație
- Liceu: 6,6% creștere salarială
- Diplomă de asociat: 6.3% creștere salarială
- Diplomă de licență: 5,8% creștere salarială
În general, lucrătorii tineri cu salarii mai mici, cu o diplomă de liceu, care își schimbă locul de muncă, tind să înregistreze cele mai mari creșteri salariale. În funcție de industrie, cei din domeniul agrementului și ospitalității, precum și din comerț și transporturi, au obținut cele mai mari creșteri în acest an.
Companiile plănuiesc majorări mari, cel puțin deocamdată
Companiile spun că au bugetul 4,3% din totalul salariilor pe care le vor cheltui pentru majorări în 2023, cea mai mare pondere din 2001 încoace. Un buget pentru majorări salariale se referă la fondul de bani pe care o organizație îl dedică creșterilor salariale de bază, nu la mărimea majorărilor pe care se așteaptă să le acorde.
Pe parcursul anului, însă, salariile s-ar putea stabiliza, deoarece mai mulți lucrători, speriați de o posibilă recesiune, rămân pe locurile de muncă actuale, ceea ce înseamnă că angajatorii nu trebuie să facă angajări atât de agresive.
Cum se decide cine primește o mărire de salariu
Într-o lume ideală, bugetul anual de creștere a salariilor ar reflecta suficient contribuția, succesul și valoarea fiecărui angajat pe parcursul anului trecut. Cu toate acestea, uneori, liderii se trezesc cu un buget de majorare salarială care nu se întinde atât de mult pe cât și-ar dori în cele din urmă.
Pentru a decide cine va primi o mărire de salariu și valoarea fiecărei creșteri individuale, este nevoie de o evaluare corectă, folosind factori stabiliți pe care îi aplicați în mod egal fiecărui angajat.
Luați în considerare performanța individuală a fiecărui angajat
Un bun punct de plecare atunci când evaluați și stabiliți creșterile unui salariu este să examinați performanța individuală a fiecărui angajat. Succesele lor au adăugat valoare și au făcut diferența?
Pentru a vă ajuta, consultați cea mai recentă evaluare a performanțelor fiecărui angajat. Puteți folosi aceste date pentru a identifica dacă un angajat a depășit obiectivele și țintele de performanță în ultimul an.
Evaluările de performanță sunt documente esențiale pentru a începe stabilirea salariilor.
Puneți în balanță responsabilitățile angajaților dvs.
Revedeți descrierea postului fiecărui angajat pentru a clarifica responsabilitățile acestora. Apoi faceți un inventar al responsabilităților suplimentare pe care le au angajații dvs. și care nu sunt cuprinse în aceste documente. S-ar putea să constatați că anumiți angajați își asumă mult mai multe responsabilități decât sugerează descrierea postului lor.
Până la urmă, extinderea domeniului de aplicare este un lucru obișnuit în cazul locurilor de muncă. Așadar, dacă un angajat și-a asumat o responsabilitate mai mare, ar trebui să țineți cont de acest lucru în decizia dumneavoastră de mărire a salariului.
Ar trebui, de asemenea, să revizuiți în mod oficial descrierea postului lor – dacă responsabilitățile lor justifică o promovare oficială, faceți-o să se întâmple.
În timp ce promovările vin, de obicei, cu o creștere salarială, dacă organizația dvs. nu se află în poziția financiară de a oferi o creștere salarială în concordanță cu responsabilitățile lor mai largi, asigurați-l pe angajat că veți acorda prioritate unei creșteri salariale mai mari cât mai curând posibil.
Înțelegeți ratele tipice ale pieței pentru rolul fiecărui angajat
Rtele externe ale pieței ar trebui să intre, de asemenea, în deciziile dumneavoastră privind creșterea salarială. Angajații vor să știe că sunt plătiți la un tarif corect pentru competențele și experiența lor, așa că asigurați-vă că sunteți la curent cu salariile externe tipice din sectorul sau industria dumneavoastră.
Știind că salariile pe care le primesc angajații dvs. sunt competitive în raport cu piața externă, puteți aduce un argument puternic în sprijinul salariilor pe care le stabiliți.
Desigur, nu toți angajatorii vor stabili salarii care să corespundă mediei. Dimensiunea organizației dumneavoastră și regiunea în care activați pot juca un rol. De aceea, ghidul nostru de salarii include, de asemenea, pentru fiecare rol, un salariu minim și unul maxim, împreună cu salariile în mai multe locații.
Cunoscând aceste standarde salariale, puteți lua decizii mai încrezătoare cu privire la valoarea fiecărei creșteri salariale.
Evaluați competențele angajaților dvs.
Expertiza și abilitățile pe care le deține un angajat pot fi, de asemenea, un factor în decizia dvs. – în special dacă anumite abilități sunt cerințe universale pentru întreaga dvs. forță de muncă.
Pentru a stabili creșteri salariale care să reflecte competențele angajaților dvs. stabiliți mai întâi definiții clare ale competențelor profesionale pentru care intenționați să îi remunerați pe angajați.
Luați în considerare vechimea în funcție a rolului unui angajat
Salariile angajaților cresc adesea odată cu vechimea din diverse motive.
Angajații cu vechime oferă, de obicei, un nivel ridicat de cunoștințe de specialitate, perspicacitate comercială, experiență și talent de conducere.
Cu toate acestea, niciunul dintre aceste atribute nu este o caracteristică inerentă a vechimii. Așadar, atunci când analizați salariul unui angajat senior, evaluați dacă vechimea acestuia indică o experiență vastă, perspicacitate comercială, cunoștințe de specialitate, competențe de conducere, relații și rețele puternice, cunoștințe despre industrie și alte calități esențiale.
Nu uitați că vechimea vă poate informa ierarhia salariilor, dar nu ar trebui să însemne în mod automat dreptul la o creștere salarială, în special dacă rezultatele și valoarea unui angajat nu se ridică la nivelul celor asociate în mod obișnuit cu vechimea.
Vechimea în muncă
Rotația ridicată a personalului este extrem de costisitoare pentru multe organizații. Atunci când un membru al personalului pleacă, organizațiile suportă diverse costuri de recrutare, inclusiv anunțuri de angajare, interviuri cu candidații, integrare și formare. În plus, noii angajați au adesea nevoie de timp pentru a performa la același nivel cu angajații pe care îi succed.
Angajații care oferă organizațiilor un serviciu îndelungat pot adăuga multă valoare prin simpla loialitate. Nu așteptați până la o discuție despre salariu pentru a le împărtăși implicațiile unei performanțe slabe. În schimb, faceți ca raționamentul dvs. să fie cât mai transparent pentru a ajuta la temperarea așteptărilor și la minimizarea dezamăgirii.