Uneori este greu să fii manager. Șeful tău se așteaptă ca departamentul tău să atingă indicatori cheie de performanță și termene limită strânse. Și nu este posibil să îndepliniți aceste așteptări de unul singur – de aceea aveți nevoie ca echipa dvs. să facă un pas înainte și să performeze la cel mai bun nivel cu ajutorul motivației. Dar chiar dacă sunteți pasionat de munca dumneavoastră, este posibil ca angajații dumneavoastră să nu simtă același lucru. Doar 34% dintre lucrători au declarat că s-au simțit implicați la locul de muncă în 2021, iar 17% au declarat că s-au simțit dezangajați în mod activ și au avut un entuziasm sau o dedicare zero față de munca lor.
Iar angajații cu o satisfacție scăzută la locul de muncă sunt costisitori. Aceștia au o rată mai mare de absenteism, sunt mai puțin productivi decât omologii lor mai implicați și contribuie prea puțin la profitabilitatea generală a companiei. La urma urmei, un angajat neimplicat va costa organizația dvs. până la 34% din salariul său anual, pur și simplu din cauza performanțelor slabe.
Este în interesul dvs. să vă motivați echipa în mod corespunzător. Ați putea folosi o abordare de tip “morcov și băț”, utilizând recompense externe și factori de descurajare pentru a stimula performanțele bune și a descuraja persoanele cu performanțe slabe.
Deși acest tip de motivare extrinsecă are un timp și un loc, este doar o piesă din puzzle. Fiecare angajat are un motiv personal pentru care își face treaba. Aceștia pot iubi sentimentul de împlinire pe care îl oferă o listă de sarcini goale, socializarea cu colegii lor sau sentimentul de a face parte dintr-o misiune mai mare.
Dacă reușiți să identificați și să le înțelegeți motivațiile interne, îi puteți inspira să se intensifice și să dea randament maxim.
Iată o privire mai atentă asupra avantajelor motivației intrinseci, a modului în care acestea funcționează și a modului în care vă pot aduce beneficii dumneavoastră, companiei și angajaților dumneavoastră.
De ce este importantă motivația intrinsecă?
Există două tipuri de motivație. Primul, motivația extrinsecă, se referă la factorii externi care determină o persoană să facă ceva. Aceasta include stimulentul, frica, puterea și motivatorii sociali – toate acestea încurajând un anumit comportament prin presiune externă.
De exemplu, gustarea ta preferată ar putea fi stimulentul pentru a termina un antrenament, iar teama de a intra în necazuri te-ar putea motiva să îți respecți termenul limită.
Subtipurile includ învățarea, atitudinea, realizarea, creativitatea și motivația fiziologică. Dacă sunteți motivat de realizare, singura recompensă de care aveți nevoie este o treabă bine făcută.
Motivatorii extrinseci funcționează cel mai bine ca o soluție pe termen scurt pentru angajamentul slab al angajaților. Dacă lucrătorii își îndeplinesc sarcinile doar pentru a câștiga o primă trimestrială (o recompensă externă, tangibilă), s-ar putea ca aceștia să facă un pas în sus pentru o vreme. Dar vor înceta să mai muncească din greu atunci când recompensa monetară nu mai este suficient de mare pentru a justifica efortul suplimentar.
Oamenii motivați intrinsec rămân implicați mai mult timp. Ei găsesc satisfacție personală în munca lor, ceea ce îi susține chiar și în fața celor mai dificile provocări. De exemplu, o persoană care prosperă ajutându-i pe alții (o valoare intrinsecă) va rămâne motivată dacă poate vedea beneficiile contribuțiilor sale – chiar dacă este în interesul lucrătorului să renunțe.
Acest lucru face ca motivația intrinsecă să fie crucială pentru orice strategie bună de gestionare a echipei. Dacă reușiți să creați condiții care să alimenteze dorințele naturale ale echipei dumneavoastră, acestea vă vor răsplăti pentru eforturile depuse. Iată câteva dintre beneficiile motivației intrinseci la locul de muncă:
Rate de retenție mai mari. Angajații motivați intrinsec sunt mai fericiți. Atunci când oamenii sunt aliniați cu munca lor, este mai puțin probabil să caute noi oportunități în altă parte.
Îmbunătățirea sănătății mentale și a bunăstării. Lucrătorii ale căror valori se aliniază cu sarcinile lor zilnice se bucură de o satisfacție mai mare la locul de muncă și de mai multă stimă de sine. Acest lucru poate contribui la reducerea stresului și a riscului de epuizare.
Persistență. O persoană motivată extrinsec va renunța odată ce efortul suplimentar depășește potențialele recompense, în timp ce cineva care se bucură de o sarcină de dragul ei va munci mai mult pentru a o finaliza pentru o satisfacție mai profundă.
Performanță mai mare. Atunci când cineva se aliniază cu adevărat cu munca sa, va investi timp pentru a se asigura că este de cea mai bună calitate. Aceștia au o concentrare și o atenție superioară la detalii și sunt mai predispuși să ia inițiativa în proiecte noi și să își respecte termenele limită.
Loialitate și dedicare față de companie. Atunci când o companie susține valorile și motivațiile interne ale unui angajat, acesta se va simți mai mult acasă. Acest lucru se traduce printr-un angajament mai mare din partea lucrătorului față de organizație.
O motivație intrinsecă de a învăța. Oamenii cărora le pasă de munca lor caută mereu să se îmbunătățească. Ei văd dezvoltarea personală și profesională ca pe o modalitate de a acționa în continuare asupra convingerilor și valorilor lor personale.
Cum să valorificați motivația intrinsecă
Nu este ușor să menții o echipă motivată. Va trebui să vă folosiți creativitatea, empatia și abilitățile de comunicare pentru a construi relații semnificative cu angajații dvs. Pe măsură ce îi cunoașteți, veți începe să înțelegeți ce îi motivează și să le ajustați munca în consecință. Dacă reușiți să creați un mediu pozitiv care să sprijine motivațiile intrinseci ale fiecăruia, toată lumea va avea de câștigat.
Iată ce puteți face pentru a vă susține echipa.
Întrebați-i despre interesele lor personale
Încercați să aflați despre viețile angajaților dvs. în afara muncii. Nu vă băgați peste tot; mulți oameni preferă să mențină granițe între viața profesională și cea personală. Dar discuțiile mărunte vă pot învăța multe despre cum îi place unei persoane să își petreacă timpul, oferind o fereastră către credințele și valorile lor personale.
De exemplu, dacă un superior direct joacă baschet de competiție în weekenduri, s-ar putea să se bucure de o competiție prietenoasă și la locul de muncă. Pentru a-i satisface competitorul interior, l-ați putea pune la curent în mod regulat cu performanțele echipei dvs. în comparație cu cele ale altor departamente. Acest lucru l-ar ajuta să se simtă ca și cum contribuțiile sale vor ajuta echipa dvs. să fie mai performantă decât a celorlalți, sporindu-i motivația de a reuși.
Răsfățați pasiunile echipei dvs.
Toți cei din echipa dvs. s-au alăturat afacerii dvs. cu un motiv. Dacă vă puteți da seama ce anume inspiră pe cineva, îi puteți atribui o muncă care să corespundă intereselor sale.
Graficianul dvs. poate petrece mult timp creând imagini pentru social media – chiar dacă adevărata sa pasiune implică crearea de tipărituri și desene animate. Nu veți putea să-i atribuiți întotdeauna proiecte pasionale, dar puteți crea oportunități pentru ca ea să creeze desene mai mari pentru compania dvs. Acest lucru nu numai că o va face fericită, dar ar putea, de asemenea, să învețe noi abilități care îi vor fi utile în alte sarcini.
Limitați recompensele externe
Gogoșile ocazionale din sala de pauză pot ajuta să vă arătați recunoștința pentru munca grea a tuturor. Dar, de îndată ce legați astfel de recompense de performanță, riscați să erodați motivațiile intrinseci ale oamenilor în favoarea unor beneficii pe termen scurt.
Păstrați-vă recompensele externe pentru momente speciale. Puteți oferi cuiva un card cadou pentru depășirea obiectivelor de vânzări sau pentru că a lucrat ore suplimentare pentru a respecta un termen limită de ultim moment. Cu toate acestea, în restul timpului, ar trebui să vă concentrați pe încurajarea motivatorilor intrinseci ai oamenilor. Acordarea de laude și sărbătorirea realizărilor este o modalitate excelentă de a recunoaște contribuțiile fără a vă baza pe recompense.
Înțelegeți-vă propriile motivații
Cultura de echipă începe de la vârf. Dacă sunteți motivat în primul rând de recompense extrinseci, și echipa dvs. va fi la fel. Găsiți valoare în munca dvs. din alte motive, iar pasiunea dvs. se va răsfrânge asupra angajaților.
Luați în considerare aceste exemple de motivație intrinsecă:
S-ar putea să vă placă componenta de mentorat a meseriei de manager. Pasiunea dvs. pentru predare se va reflecta în întâlnirile individuale cu angajații dvs.
Dacă vă pasă profund de misiunea companiei dvs., veți face o treabă mai bună în a vă include echipa în imaginea de ansamblu.
S-ar putea să vă placă să răspândiți pozitivitate și o atitudine de tip “pot face”. Acest lucru se va traduce printr-o etică de muncă puternică și un spirit de echipă în rândul personalului dumneavoastră.
Stimulentele potrivite vor debloca motivația angajaților
Motivația externă este utilă în rafale scurte. Îi poate ajuta pe angajați să parcurgă acel kilometru în plus, să termine acea sarcină finală sau să corecteze un document încă o dată. Dar, pe măsură ce factorii de stres se acumulează, membrii echipei se pot întreba dacă petrecerea cu pizza de la sfârșitul lunii merită efortul de a atinge etape importante.
În cele din urmă, efortul va depăși potențialul beneficiu, iar ei vor face un pas înapoi de dragul bunăstării lor.
Recompensele intrinseci sunt soluția în acest caz. Fie că încerci să te motivezi pe tine însuți sau pe angajații tăi, trebuie să te apleci asupra lucrurilor care îți fac munca specială. Dacă vă place să fiți mentor, găsiți oportunități de a preda.
Dacă sunteți pasionat de schimbările climatice, introduceți inițiative de sustenabilitate la birou și conduceți comitetul de mediu al companiei. Răsfățarea sistemului de recompensă internă va contribui la reaprinderea scânteii în viața profesională.
Același lucru este valabil și atunci când vă motivați angajații. Fiți atenți la ceea ce îi motivează, apoi ajutați-i să își pună în valoare pasiunile. Atunci veți începe să vedeți avantajele motivației intrinseci: o mai bună păstrare a performanțelor și o mai bună sănătate mentală.
Angajații dvs. sunt mai puțin apatici decât credeți. Dacă vă luați un moment pentru a-i asculta, veți descoperi că sunt indivizi pasionați. Trebuie doar să priviți sub suprafață pentru a vedea acest lucru.