Nu există nicio îndoială că motivația este esențială pentru implicarea, productivitatea și performanța angajaților. Implicarea provine din sentimentul de apartenență și de scop pe care angajații îl simt la locul de muncă. Motivația este dorința de a acționa pe baza acestor sentimente și de a oferi cea mai bună muncă. Există multe tipuri diferite de motivație. În mod tradițional, întreprinderile se concentrau pe creșterea motivației externe – de exemplu, oferirea de bonusuri legate de obiective. Dar studii recente sugerează că motivația intrinsecă este cea mai importantă atunci când vine vorba de gestionarea performanței angajaților.
Ce este motivația intrinsecă?
Motivația intrinsecă se definește ca fiind realizarea unei activități pentru satisfacția sa inerentă, mai degrabă decât pentru o consecință separabilă. Atunci când este motivată intrinsec, o persoană este motivată să acționeze pentru plăcerea sau provocarea pe care o implică, mai degrabă decât din cauza produselor, presiunilor sau recompenselor externe.
Motivația intrinsecă este atunci când suntem împinși să îndeplinim o sarcină din cauza a ceea ce simțim în legătură cu sarcina în sine, nu pentru că vom primi o recompensă. Impulsul nostru spre finalizarea sarcinii vine din interiorul nostru, nu din influențe externe.
Motivația intrinsecă și motivația extrinsecă
Psihologia socială ne spune că oamenii experimentează două tipuri diferite de motivație. Acestea sunt: motivația intrinsecă și motivația extrinsecă.
Motivația extrinsecă
Motivația extrinsecă este atunci când te comporți într-un anumit mod, fie pentru a primi o recompensă externă, fie pentru a evita un rezultat negativ. Motivația extrinsecă este:
- Condusă de nevoi psihologice de bază (nevoia de hrană, adăpost și siguranță) sau de nevoi secundare (cum ar fi apartenența, aprobarea sau statutul).
- Fie autonomă (ceva ce decidem să facem), fie controlată (atunci când suntem presați să îndeplinim o sarcină prin amenințarea cu pedeapsa).
- Cea mai bună pentru motivația pe termen scurt
- Este posibil să încurajeze o productivitate mai mare
Motivația intrinsecă
Motivația intrinsecă provine din interiorul nostru. Ne simțim impulsionați să finalizăm o sarcină sau o activitate pentru că prețuim sarcina în sine. O găsim interesantă sau incitantă, se aliniază cu valorile noastre sau ne vom bucura de sentimentele pe care le va crea în noi odată ce o finalizăm.
Cum funcționează motivația intrinsecă la locul de muncă
Când vine vorba de locul de muncă, angajații au nevoie atât de recompense intrinseci, cât și de recompense extrinseci pentru a se simți cu adevărat implicați. Recompensele extrinseci de la locul de muncă sunt evidente – primim salariu, beneficii și stabilitate economică în schimbul faptului că ne facem treaba. Cu toate acestea, motivația internă este, de asemenea, extrem de importantă.
Un angajat motivat intrinsec nu se gândește doar la pierderea locului de muncă sau la obținerea unui bonus. Aceștia sunt, de asemenea, motivați să performeze dintr-un sentiment de satisfacție, plăcere sau apartenență pe care îl obțin din munca lor.
Aceștia sunt entuziasmați de provocările de la locul de muncă, stimulați de sarcinile lor sau încântați de oportunitatea de a învăța și de a se dezvolta. Le place sentimentul că știu ce fac și că angajatorul lor le recunoaște și apreciază competențele și abilitățile. De asemenea, ei pot simți că valorile lor se aliniază bine cu cele ale angajatorului și că contribuie la o misiune mai mare.
Cercetările arată că, atunci când suntem motivați intrinsec să urmărim un obiectiv pe termen lung la locul de muncă, avem mai multe șanse să persistăm. Lucrul în vederea atingerii unor obiective pe care le prețuim ne satisface nevoia psihologică de autonomie și competență. Acest lucru creează o buclă de feedback pozitiv și sporește probabilitatea ca noi să rămânem în continuare.
Exemple de motivație intrinsecă
Iată câteva exemple de motivație intrinsecă la locul de muncă:
- Colaborarea cu colegii de echipă pentru că vă place să construiți relații cu ei
- Dedicarea de timp în fiecare zi pentru a finaliza un program de formare în domeniul conducerii
- Consolidarea abilităților de comunicare pentru a vă putea face treaba mai eficient
- Participarea între echipe pentru că vi se pare interesant să veniți cu idei noi
- Lucrând la o sarcină de dragul ei, nu pentru că ați fost instruit să o faceți
- Rămâneți până târziu pentru a termina un proiect pentru că respectarea termenelor este importantă pentru dumneavoastră personal
- Acționați ca mentor pentru un nou angajat pentru că vă place să vă împărtășiți experiența.
- Stabilirea și urmărirea propriilor obiective de dezvoltare
- Continuați să lucrați în aceeași companie pentru că aveți un puternic sentiment de apartenență.
- Atingerea unui obiectiv ambițios pentru că vă dă un sentiment de satisfacție personală
Există trei tipuri de motivație intrinsecă: autonomie, măiestrie și scop.
Autonomie
Autonomia reprezintă nevoia umană de a ne controla propria viață și mediul înconjurător. De exemplu, angajații ar putea fi mai motivați intrinsec să atingă un obiectiv de vânzări dacă îl stabilesc ei înșiși.
Când vine vorba de locul de muncă, autonomia se referă la cât de mult control avem asupra modului și a momentului în care lucrăm. Pe măsură ce trecem la munca hibridă și la programe flexibile, autonomia devine tot mai importantă pentru lucrătorii din domeniul cunoașterii.
Măiestrie
Măiestria (denumită uneori competență) reprezintă dorința de a ne dezvolta abilitățile și de a ne atinge potențialul. La locul de muncă, măiestria se referă la dorința noastră de a deveni foarte buni la locul de muncă, doar de dragul de a ști că ne facem bine treaba. Atunci când ne creștem măiestria, ne creștem și sentimentul de stimă de sine. Un angajat care acceptă un proiect provocator de dragul de a-și îmbunătăți abilitățile profesionale este motivat de măiestrie.
Scop
Scopul este sentimentul că lucrăm în vederea atingerii unui obiectiv sau a unei viziuni semnificative. un angajat al unei companii de îmbrăcăminte etică ar putea fi motivat să aibă performanțe bune la locul de muncă pentru că dorește să îmbunătățească industria modei.
Factori de motivație intrinsecă
În calitate de manager, este esențial să înțelegeți cum funcționează motivația intrinsecă, astfel încât să puteți contribui la inspirarea echipei dumneavoastră. Există factorii cheie care promovează motivația intrinsecă:
Controlul
Acest factor se referă la dorința noastră de autonomie. Mulți angajați se simt motivați în mod inerent să preia controlul asupra timpului lor, a programului și a priorităților lor. De exemplu, angajații se pot simți mai motivați să lucreze la un proiect pe care și l-au ales singuri, cum ar fi conceptul Google de “20% din timp”.
Apreciere
Avem o nevoie înnăscută de a fi recunoscuți și apreciați pentru eforturile noastre. Angajații sunt adesea mai motivați atunci când primesc feedback și laude frecvente din partea managerilor și a colegilor.
Provocare
Suntem motivați în mod intrinsec să urmărim obiective și activități care prezintă un nivel corect de provocare. Obiectivele care sunt prea ambițioase pot fi demotivante. Dar obiectivele dificile, dar posibile (cunoscute și sub numele de obiective de întindere) fac apel la impulsul nostru spre măiestrie.
Curiozitatea
Ființele umane sunt curioase în mod natural. Suntem motivați în mod intrinsec să găsim răspunsuri la întrebări sau să ne extindem cunoștințele despre lume. Curiozitatea ne determină să învățăm lucruri noi, pur și simplu pentru plăcerea și satisfacția de a învăța.
Modalități de a crește motivația intrinsecă la locul de muncă
în timp ce motivatorii externi sunt întotdeauna importanți la locul de muncă, bonusurile și creșterile salariale nu vă vor duce decât până la un anumit punct. Dacă doriți să vă ajutați echipa să fie cea mai bună, trebuie să știți cum să valorificați puterea motivației intrinseci.
Așadar, cum puteți crește motivația intrinsecă a echipei dumneavoastră? Iată sfaturile de top pentru manageri:
Fiți un lider, nu doar un manager
Pentru a crește nivelul de motivație intrinsecă a echipei dvs. este nevoie de o viziune inspirată. În calitate de manager, trebuie să contribuiți la stabilirea unei legături directe între valorile lor personale și munca pe care o fac împreună. Cu alte cuvinte, nu este suficient să fiți un manager – este timpul să deveniți un lider.
Pentru a fi un lider pentru echipa dumneavoastră, dați-le posibilitatea să vadă intenția din spatele obiectivelor lor specifice, astfel încât să poată dobândi un sentiment de autonomie și scop. Liderii își ajută echipele să își îmbrățișeze propriile abilități de conducere, să facă un pas înainte și să își asume responsabilitatea pentru obiectivele și realizările echipei.
Împuternicește-ți echipa
Autonomia este esențială pentru motivația intrinsecă. Este rolul dvs. să vă asigurați că echipa dvs. are încrederea necesară pentru a-și planifica propriile sarcini de lucru și pentru a-și rezolva propriile provocări.
Construiți încrederea
Fie că încercați să motivați o echipă de vânzări sau un grup de asistente medicale, echipa dvs. va fi mai motivată intrinsec dacă are încredere în dvs. și în ceilalți.
Creați un mediu de lucru motivant
Este greu să ne simțim motivați în mod intrinsec atunci când suntem stresați, suprasolicitați sau chiar doar inconfortabil. Când vine vorba de motivarea unei echipe, nu neglijați elementele de bază ale bunăstării angajaților.
Dacă vreți să stimulați performanța echipei dumneavoastră, trebuie să le stimulați motivația intrinsecă – sentimentul lor de scop, autonomie și măiestrie. Pentru a face acest lucru, urmăriți să fiți un lider adevărat, să creați un mediu de încredere și să deveniți antrenorul lor, dar și managerul lor.