Instalațiile industriale de astăzi sunt mai complexe ca niciodată, cu inteligență artificială, cloud-uri și alte tehnologii avansate. Această complexitate determină creșterea costurilor operațiunilor industriale și limitează capacitatea lor de a se extinde în mod eficient. Uneori, doi este mai bine decât unul. Cuplarea energiei solare și a tehnologiilor de stocare este un astfel de caz. Motivul: Energia solară nu este întotdeauna produsă în momentul în care este cea mai mare nevoie de energie. Vârful de utilizare a energiei electrice are loc adesea în după-amiezile și serile de vară, când producția de energie solară este în scădere. Temperaturile pot fi cele mai ridicate în aceste perioade, iar oamenii care lucrează ziua ajung acasă și încep să folosească energia electrică pentru a-și răci locuințele, a găti și a face să funcționeze aparatele electrocasnice.
Stocarea ajută energia solară să contribuie la alimentarea cu energie electrică chiar și atunci când soarele nu strălucește. De asemenea, poate ajuta la atenuarea variațiilor în modul în care energia solară circulă în rețea. Aceste variații se datorează schimbărilor în cantitatea de lumină solară care luminează panourile fotovoltaice sau sistemele de concentrare a energiei solare termice. Producția de energie solară poate fi afectată de anotimp, de ora din zi, de nori, praf, ceață sau de obstacole precum umbrele, ploaia, zăpada și murdăria. Uneori, sistemul de stocare a energiei este amplasat în același loc cu un sistem de energie solară sau este plasat lângă acesta, iar alteori sistemul de stocare este de sine stătător, dar, în ambele configurații, poate contribui la o integrare mai eficientă a energiei solare în peisajul energetic.
Ce este stocarea energiei?
“Stocarea” se referă la tehnologiile care pot capta energia electrică, o pot stoca sub o altă formă de energie (chimică, termică, mecanică) și apoi o pot elibera pentru a fi utilizată atunci când este nevoie. Bateriile litiu-ion reprezintă o astfel de tehnologie. Deși utilizarea stocării energiei nu este niciodată 100% eficientă – o parte din energie este întotdeauna pierdută în timpul conversiei energiei și al recuperării acesteia – stocarea permite utilizarea flexibilă a energiei în momente diferite de cel în care a fost generată. Astfel, stocarea poate crește eficiența și rezistența sistemului și poate îmbunătăți calitatea energiei electrice prin corelarea cererii și ofertei.
Instalațiile de stocare diferă atât în ceea ce privește capacitatea energetică, care reprezintă cantitatea totală de energie care poate fi stocată (de obicei în kilowați-oră sau megawați-oră), cât și capacitatea de putere, care reprezintă cantitatea de energie care poate fi eliberată la un moment dat (de obicei în kilowați sau megawați). Diferite capacități de stocare a energiei și a puterii pot fi utilizate pentru a gestiona sarcini diferite. Stocarea pe termen scurt, care durează doar câteva minute, va asigura funcționarea fără probleme a unei centrale solare în timpul fluctuațiilor de producție datorate norilor trecători, în timp ce stocarea pe termen lung poate contribui la asigurarea aprovizionării pe parcursul a zile sau săptămâni când producția de energie solară este scăzută sau în timpul unui eveniment meteorologic major, de exemplu.
În calitate de proprietar de afacere, unul dintre cele mai mari costuri generale cu care vă confruntați este costul energiei electrice. Faptul că depinzi de rețeaua electrică comercială înseamnă, de asemenea, că ești supus fluctuațiilor tarifelor de energie electrică. Creșterile bruște ale prețurilor adaugă incertitudine afacerii dvs., în special în ceea ce privește gestionarea fluxului de numerar. Poate că este timpul să diminuați această sarcină și să analizați modul în care afacerea dvs. poate beneficia de instalarea de panouri solare.
Acum probabil că vă gândiți: “Cum poate afacerea mea să beneficieze de panourile solare comerciale?” și “Merită investiția în panouri solare?”. Ei bine, nu sunteți singuri cu aceste întrebări. Modalitatea de a le răspunde este de a analiza beneficiile pentru întreprinderile care utilizează energia solară.
De ce afacerea dvs. ar trebui în cele din urmă să treacă la energia solară
Există mai multe avantaje pentru a instala panouri solare pe o afacere. Pe lângă faptul că veți folosi o sursă de energie regenerabilă precum soarele, veți obține un randament financiar excelent al investiției într-un timp relativ scurt. De asemenea, puteți utiliza panourile solare pentru credite fiscale pentru afaceri.
În ultimii ani, industria energiei solare s-a maturizat în mod considerabil. Tehnologia solară este acum o opțiune de energie alternativă accesibilă. Este, de asemenea, un sistem electric complet sigur și fiabil. Aceasta include faptul că este o sursă electrică primară rentabilă, precum și un furnizor economic de energie de rezervă.
Avantajele combinării stocării și a energiei solare
Echilibrarea încărcărilor de energie electrică – Fără stocare, energia electrică trebuie să fie generată și consumată în același timp, ceea ce poate însemna că operatorii de rețea deconectează o parte din producție sau o “reduc”, pentru a evita supraproducția și problemele de fiabilitate a rețelei. În schimb, pot exista alte momente, după apusul soarelui sau în zilele înnorate, când producția solară este redusă, dar cererea de energie electrică este foarte mare. Intră în joc stocarea, care poate fi umplută sau încărcată atunci când producția este ridicată și consumul de energie este scăzut, apoi poate fi distribuită atunci când sarcina sau cererea este ridicată. Atunci când o parte din energia electrică produsă de soare este depozitată, aceasta poate fi utilizată ori de câte ori au nevoie operatorii de rețea, inclusiv după apusul soarelui. În acest fel, stocarea acționează ca o poliță de asigurare pentru lumina soarelui.
“Consolidarea” producției de energie solară – Stocarea pe termen scurt poate asigura că schimbările rapide în producție nu afectează în mod semnificativ producția unei centrale solare. De exemplu, o baterie de mici dimensiuni poate fi utilizată pentru a trece peste o scurtă întrerupere a producției cauzată de un nor trecător, ajutând rețeaua să mențină o alimentare electrică “fermă”, fiabilă și constantă.
Asigurarea rezilienței – Energia solară și stocarea pot furniza energie de rezervă în timpul unei întreruperi electrice. Acestea pot menține în funcțiune instalații critice pentru a asigura servicii esențiale continue, cum ar fi comunicațiile. Energia solară și stocarea pot fi, de asemenea, utilizate pentru micro-rețele și aplicații la scară mai mică, cum ar fi unitățile de alimentare mobile sau portabile.
Operațiunile industriale sunt, de asemenea, foarte sensibile la orice schimbare în mediul lor, fie că este vorba de o modificare a prețurilor de pe piață, de noi reglementări sau de utilizarea materiilor prime. Acești factori fac din procesele industriale un candidat ideal pentru adoptarea energiei solare.
Beneficiile energiei solare industriale
Utilizarea energiei solare în locul generatoarelor diesel economisește bani, oferindu-vă în același timp independență energetică. Costurile energiei electrice sunt în creștere chiar dacă sunteți conectat la rețea, iar sistemele fără rețea trebuie să se bazeze pe prețurile în creștere vertiginoasă ale combustibilului. Acest lucru crește cheltuielile generale în sectorul industrial și limitează munca ce poate fi efectuată de la distanță.
Energia solară este o soluție energetică fiabilă și scalabilă care poate fi utilizată la fața locului și în afara rețelei pentru a asigura funcționarea permanentă a sistemelor critice. Timpii de nefuncționare sunt costisitori. Energia solară oferă o soluție fiabilă de consum de energie care, în plus, este ecologică.
Energia solară nu este o soluție atotcuprinzătoare care va funcționa bine în toate cazurile. Cu toate acestea, atunci când este implementată corect, poate aduce multiple beneficii pentru afacerea dumneavoastră. Acesta este motivul pentru care tot mai multe companii aleg să apeleze la energia solară. Este o sursă de energie curată, care este ecologică și economică, este capabilă să se adapteze la toate noile tehnologii și poate menține în mod sustenabil afacerile la vârf.
Lucruri de luat în considerare înainte de a investi în energie solară
Există un beneficiu de afaceri clar pentru trecerea la energia solară. Cu toate acestea, poate fi complicat de instalat. Pentru a vă ajuta să vedeți avantajele energiei solare, iată câteva lucruri pe care trebuie să le luați în considerare înainte de a adopta energia solară în cadrul industriei dvs. specifice.
Evaluați nevoile de încărcare.
Înainte de a investi în integrarea solară industrială, trebuie să determinați sarcina actuală de energie. Acest lucru vă va asigura că instalați un sistem care poate face față celor mai grele nevoi ale dumneavoastră.
Începeți prin a calcula utilizarea totală a fiecărui echipament pe care îl veți utiliza, împreună cu numărul de dispozitive care vor funcționa simultan. Acest lucru vă va ajuta să determinați dimensiunea instalației de panouri solare. Este vital să aveți suficientă energie electrică pentru a face față cererilor de vârf de sarcină, astfel încât să nu închideți operațiunile și să pierdeți timp prețios.
Panourile solare sunt disponibile într-o varietate de dimensiuni și este important să le instalați acolo unde vor avea o expunere maximă la soare. Acest lucru va permite celulelor fotovoltaice să funcționeze cât mai eficient și să producă energia de care aveți nevoie atunci când aveți nevoie, fără a se opri.
Măsurați capacitatea de stocare.
Pe lângă generație, spațiul de stocare este, de asemenea, cel mai important pentru a fi dimensionat corect. Capacitatea bateriei va determina cât timp pot funcționa echipamentele, în special în perioadele în care panourile nu mai generează energie.
Bateriile cu litiu sunt standard pentru aplicațiile solare datorită capacității lor de a gestiona sarcini mari pentru o perioadă extinsă. Rețineți că, deși panourile solare durează până la 25 de ani sau mai mult, bateriile au o durată de viață mult mai scurtă, între cinci și cincisprezece ani. Este foarte probabil că va trebui să înlocuiți bateriile de cel puțin două ori mai des decât panourile.
Cel mai bine este să aveți întotdeauna cu cel puțin 20% mai mult decât credeți că aveți nevoie atât pentru panouri, cât și pentru baterii, pentru a ține cont de orice problemă care ar putea apărea. Totul, de la vremea înnorată până la schimbarea anotimpurilor, poate afecta generarea de energie și nu ar trebui să vă asumați riscuri cu nucleul afacerii dumneavoastră.
Determinați echipamentul potrivit.
În cele din urmă, asigurați-vă că obțineți toate echipamentele adecvate. Panourile solare și bateriile sunt doar începutul. Un sistem solar implică, de asemenea, controlere de încărcare, cabluri, invertoare, încărcătoare, carcase pentru baterii, montaj și multe altele. Acest echipament este vital pentru ca instalația dvs. solară să funcționeze fără probleme.
Mulți dealeri oferă soluții complete și ar trebui să vă asociați cu un furnizor care vă poate ajuta să dimensionați sistemul solar perfect pentru nevoile dvs. individuale. Dacă se face corect, veți culege beneficiile energiei solare.
Acum, că știți ce trebuie să luați în considerare, puteți avansa cu încredere în investiția dvs. solară industrială.