A te înțelege cu colegii la locul de muncă este important pentru a inspira munca în echipă și pentru a crea un mediu de lucru sănătos. A fi capabil să oferiți sprijin celorlalți la locul de muncă este o modalitate de a construi relații cu colegii și de a fi un membru valoros al echipei.
De ce este important să îi ajuți pe ceilalți la locul de muncă?
Ajutarea colegilor la locul de muncă este importantă pentru a menține un loc de muncă stabil. Printre alte beneficii ale sprijinirii celorlalți la locul de muncă se numără:
- Moralul: Bunăvoința de a oferi ajutor atunci când este nevoie poate îmbunătăți moralul.
- Sprijin: Atunci când vă sprijiniți colegii, este posibil ca aceștia să fie mai predispuși să vă sprijine și pe dumneavoastră.
- Conducerea: Ajutarea celorlalți este o calitate importantă pentru dezvoltarea abilităților de conducere.
- Sănătate: Un mediu de lucru fericit poate reduce stresul și vă poate îmbunătăți sănătatea.
- Productivitate: Atunci când colegii se sprijină reciproc și lucrează în echipă, ei sunt adesea capabili să lucreze mai productiv.
Sfaturi pentru a-i ajuta și sprijini pe colegi la locul de muncă
Să știi când și cum să le oferi sprijin colegilor la locul de muncă poate fi o provocare, dar ajutorul acordat celorlalți încurajează un mediu de lucru colaborativ. Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta și sprijini colegii:
Comunicați des
Comunicarea cu colegii ajută la construirea unei relații și poate inspira munca în echipă. Iată modalități de a stabili o bună comunicare:
- Salutați colegii de muncă: Salutați-vă colegii atunci când îi vedeți. Faceți un efort pentru a-i recunoaște.
- Verificați: Întrebați-i cum se simt colegii dvs. și cum le merge ziua.
- Ascultați: Fiți atenți la ceea ce spun.
- Asigurați contactul vizual: Menținerea contactului vizual este importantă pentru o comunicare respectuoasă.
- Arătați respect: Respectați limitele și fiți conștienți de modul în care vă comportați atunci când comunicați.
Luați în considerare stabilirea unui canal sau a unei metode prin care comunicarea să fie ușoară și confortabilă pentru toți membrii echipei, cum ar fi un grup de social media, o aplicație de lucru pentru un chat cu angajații sau ați putea programa întâlniri săptămânale.
Exemplu: Puteți instala o aplicație de echipă pe fiecare computer de lucru pentru a oferi un contact ușor între toți angajații și pentru a-i încuraja pe colegi să împărtășească despre progresul muncii lor.
Recunoașteți provocările lor
Fiți conștienți de ceea ce vă înconjoară la locul de muncă și încercați să observați ce ar putea cauza dificultățile unui coleg. Puteți întreba cum puteți fi de ajutor atunci când vedeți că se confruntă cu o provocare. Folosiți-vă propria experiență pentru a vă ajuta să recunoașteți când ceilalți au dificultăți. De exemplu, atunci când un coleg nou începe să lucreze la compania în care lucrați, gândiți-vă la ceea ce v-a pus în dificultate atunci când ați început să lucrați acolo și vedeți dacă puteți oferiți ajutor pentru sarcinile de orientare.
Exemplu: Dacă observați că un coleg este stresat și lucrează din greu pentru a respecta un termen limită, treceți pe la biroul său și întrebați dacă puteți face ceva pentru a-l ajuta. Ascultarea preocupărilor lor poate arăta empatie și îi poate ajuta să se simtă mai puțin stresat.
Oferiți voluntar timpul dvs.
Dacă observați că un coleg are nevoie de ajutor sau are un volum mare de muncă, oferiți-vă să îl ajutați să îndeplinească unele sarcini. Uneori, oferirea de sprijin moral este suficientă dacă nu aveți timp sau nu vi se permite să îi ajutați cu sarcinile de lucru.
Exemplu: Colegul dvs. poate fi responsabil de contactarea clienților. Dacă politica companiei nu vă permite să contactați clienții în cadrul rolului de muncă care v-a fost atribuit, vă puteți oferi sprijinul colegului dvs. aducându-i o cafea la birou în timp ce acesta dă telefoane.
Oferiți sfaturi
Oferirea de sfaturi este o modalitate excelentă de a oferi sprijin colegilor tăi de la locul de muncă. Bazează-te pe experiența ta în cadrul companiei și pe propriile atribuții de la locul de muncă pentru a-i sfătui pe ceilalți membri ai echipei. Folosiți aceste sfaturi pentru a vă ghida sfaturile:
- Întrebați. Înainte de a oferi un sfat, asigurați-vă că este ceva ce colegul dumneavoastră dorește.
- Fiți amabil. Încercați să nu vă judecați colegul și oferiți sfaturi care sunt amabile și utile.
- Fiți sincer. Onestitatea contribuie la asigurarea faptului că sfaturile pe care le oferiți sunt utile.
- Ascultați. Ascultați ce are de spus colegul dumneavoastră și fiți atent la modul în care acesta răspunde la sfaturile dumneavoastră.
- Colaborați. Atunci când dați sfaturi, încercați să găsiți împreună o soluție pentru a rezolva problema colegului.
Critica constructivă este o formă de sfat adecvată și adesea încurajată la locul de muncă. Oferirea de feedback util colegilor cu privire la munca lor îi ajută să se îmbunătățească și poate crește productivitatea la locul de muncă.
Exemplu: Dacă există un coleg nou care începe să lucreze în cadrul companiei, oferiți-i un tur al biroului și împărtășiți-i sfaturile dvs. despre cum să fie cât mai eficient la serviciu.
Construiți o relație
Construirea unei relații cu colegii de la locul de muncă vă poate pregăti să vă sprijiniți reciproc atunci când este nevoie. Alocați-vă timp pentru a afla care sunt interesele colegilor dumneavoastră, deoarece acestea pot fi subiecte de discuție atunci când stabiliți comunicarea zilnică. Fiți conștienți de limitele profesionale, dar încercați să fiți prietenoși cu toți colegii dumneavoastră. Acest lucru poate contribui la stabilirea unui mediu de lucru colaborativ.
Exemplu: Stabiliți un e-mail săptămânal pentru a prezenta un coleg în care acesta să își împărtășească hobby-urile cu ceilalți colegi.
Oferiți laude
Recunoașterea realizărilor le poate arăta colegilor că vă pasă. Vă puteți lăuda colegii pentru realizări minore pentru a le spori încrederea și a le arăta că îi apreciați.
Exemplu: Alocați un spațiu în birou unde colegii pot scrie mesaje pentru a se felicita reciproc și a le recunoaște realizările.
Efectuați un act de bunătate
A face ceva amabil și neașteptat poate îmbunătăți ziua cuiva. Iată câteva exemple de acte de bunătate pentru colegi:
- Trimiteți feedback pozitiv managerului.
- Scoateți un coleg la prânz.
- Lăsați un bilet amabil pe biroul lor.
Inspiră pozitivitate
Inspiră pozitivitate la locul de muncă prin menținerea unei atitudini prietenoase. Buna dvs. dispoziție poate încuraja starea de spirit a unui coleg, iar acest lucru poate contribui la îmbunătățirea mediului de lucru în general. Rămânerea conștientă de sine și verificarea propriilor emoții poate fi esențială pentru a promova un loc de muncă sănătos și stabil.
Deși cei mai mulți oameni își iubesc colegii care îi sprijină, aceștia nu sunt întotdeauna prezenți. Colegii pot crește satisfacția profesională a celorlalți, pot contribui la promovarea unui mediu de lucru plăcut și pot ajuta la dezvoltarea colegilor lor. Să știi cum să fii un coleg care te sprijină poate fi deosebit de util pentru a promova o cultură mai bună la locul de muncă, pentru a îmbunătăți relațiile dintre oameni și pentru a le reaminti oamenilor cum să se comporte în timpul orelor de lucru.