În unele zile ești blocat, lucrezi la un obiectiv important și te simți minunat în legătură cu munca și progresul tău – până când apare o problemă neașteptată din cauza unei defecțiuni de comunicare, deraind proiectul și lăsându-te învins. Acest lucru vă lasă cu două opțiuni: să practicați auto-responsabilitatea sau să dați vina pe alții pentru problemă. Să înveți cum să te responsabilizezi este greu. Studiile au descoperit că oamenii preferă să mute vina de la ei înșiși către alte persoane sau situații, ceea ce face ca pentru noi să fie natural să evităm responsabilitatea. Este un obicei pe care mulți dintre noi ni l-am format. Și dacă avem impresia că greșeala nu a fost cu adevărat vina noastră, de ce ar trebui să acceptăm vina?
Dar responsabilitatea este o calitate valoroasă care vă favorizează dezvoltarea personală și face ca învățarea din eșecuri să fie mai ușoară. Practicarea responsabilității ajută la crearea unei mentalități care îi poate inspira pe ceilalți să recunoască și să învețe din greșeli. Pierderea fricii de a accepta vina sau de a recunoaște responsabilitatea este un alt pas pe care trebuie să-l faceți în călătoria voastră de autoperfecționare.
Ce înseamnă auto-responsabilizarea?
Autoresponsabilitatea înseamnă să îți asumi responsabilitatea pentru acțiunile și comportamentele tale fără a da vina pe alții. Înseamnă că vă îndepliniți obligațiile, sarcinile și obiectivele fără scuze. Și, dacă apare o provocare neașteptată în calea ta, a fi responsabil înseamnă că te poți concentra asupra unei soluții fără să arăți cu degetul.
Responsabilitatea este strâns legată de autodisciplină, deoarece cere să rămâneți onest cu privire la acțiunile și intențiile dumneavoastră. Este tentant să te ferești de vina de a dezamăgi pe cineva, dar trebuie să îți consolidezi reglarea emoțională și să stai cu aceste sentimente negative.
Dacă într-adevăr ați dezamăgit pe cineva, nu căutați o scuză. În schimb, recunoașteți că știți că ați făcut o greșeală, reflectați asupra a ceea ce s-a întâmplat și gândiți-vă cum să vă revanșați față de acea persoană.
Iată un exemplu de responsabilitate în acțiune: Membrii echipei dvs. vă întreabă dacă puteți să le țineți locul în timp ce ei sunt plecați de la birou pentru o săptămână. Sunteți de acord, dar apoi apare o problemă cu un client care vă solicită toată atenția. Când acel coleg se întoarce, unele dintre produsele sale livrabile sunt întârziate pentru că nu ați făcut munca pe care ați promis-o.
În loc să dați vina pe urgența clientului și pe volumul dumneavoastră de muncă, vă cereți scuze pentru că ați lăsat baltă și i-ați dezamăgit. Împreună, faceți un plan pentru a finaliza împreună livrabilele. Apoi, mergeți la șeful dvs. pentru a-l anunța că rezultatele sunt întârziate din cauza dvs., nu din cauza vacanței colegului dvs. de echipă.
De ce este importantă responsabilitatea?
A fi responsabil pentru acțiunile tale sprijină dezvoltarea personală prin acceptarea schimbărilor care însoțesc creșterea, indiferent cât de inconfortabil te face să te simți. Rezistența de a vă adapta la noi circumstanțe sau oportunități pare a fi opțiunea cea mai ușoară, dar responsabilitatea vă va ajuta să găsiți căi mai bune de a avansa în viitor.
Iată câteva beneficii ale unei mai mari responsabilități de sine:
O mai mare conștientizare de sine. Îți va fi mai ușor să găsești răbdare cu tine însuți, să te simți stăpân pe viața ta și să aprofundezi relațiile personale atunci când îți poți înțelege și accepta acțiunile.
O mai bună stabilire a obiectivelor. Responsabilitatea de sine vă ajută, de asemenea, să vă stabiliți prioritățile atunci când lucrați pentru a vă atinge obiectivele. Recunoașterea faptului că tu alegi cum îți petreci timpul permite o mai mare productivitate. Responsabilitatea vă reamintește să vă concentrați asupra obiectivelor dumneavoastră și să vă folosiți timpul în mod semnificativ.
Mentalitate de creștere. Responsabilitatea vă încurajează să fiți deschis la învățare și dezvoltare, mai degrabă decât să rămâneți în același loc. Sunteți curios să încercați lucruri noi dacă asta înseamnă să vă atingeți obiectivele și să experimentați mai multă autoperfecționare.
Creșterea încrederii în sine. Faptul că învățați mai multe despre capacitățile dvs. vă sporește încrederea în sine.
Mai motivat. Motivația dumneavoastră crește după ce atingeți anumite repere, alimentându-vă dorința de a continua să vă stabiliți noi obiective. Dacă reușiți să vă mențineți pe drumul cel bun pentru a atinge un obiectiv, acest lucru vă va oferi explozia de inspirație de care aveți nevoie pentru a vă concentra pe următorul.
Să te responsabilizezi nu se întâmplă peste noapte. Deși ar putea fi tentant să dai vina pe alții sau să găsești scuze, autodisciplina combinată cu responsabilitatea înseamnă că îți gestionezi comportamentul și emoțiile.
Iată sfaturile pentru a vă responsabiliza:
Începeți cu lucruri mărunte
Nu vă așteptați să deveniți un expert în auto-responsabilizare peste noapte. În timp ce începeți această practică, acordați-vă timp pentru a înțelege de ce încercați să fiți responsabil în primul rând. Apoi, împărțiți sarcinile în bucăți mai mici pentru a începe.
Obiectivele pe termen scurt sunt mai realiste, iar atingerea lor vă va motiva să continuați. Dezvoltarea acestor obiceiuri va fi o schimbare mare, iar începerea la scară mică vă ajută să vă adaptați.
Stabiliți obiective
Stabilirea obiectivelor te obligă să îți însușești ceea ce ți-ai propus, așa că gândește-te bine la ceea ce îți propui să realizezi. Obiectivele pe termen lung pot părea descurajatoare, dar împărțirea lor în obiective pe termen scurt le ajută să rămână realiste.
Creați un program
Un program creează un sentiment de control și responsabilitate asupra modului în care vă petreceți ziua. Formați-vă programul în funcție de momentul în care sunteți cel mai productiv în timpul zilei și lăsați timp pentru a fi disponibil pentru întrebări sau pentru a răspunde la e-mailuri. Dar, deși este util să vă planificați din timp, pot apărea lucruri care să vă perturbe planurile, așa că lăsați o anumită marjă de manevră.
Îți va fi mai ușor să bifezi lucruri de pe lista de lucruri de făcut dacă ești realist cu privire la cât de mult poți realiza într-o zi. Gestionarea timpului este dificilă, dar dacă vă acordați termene rezonabile pentru a finaliza sarcini mai mici vă va ajuta să limitați tergiversarea.
Recompensează-te
Fă-ți un obicei din a sărbători victoriile, atât cele mari, cât și cele mici. Luați-vă un moment pentru a reflecta la cât de departe ați ajuns și la ceea ce ați învățat după fiecare piatră de hotar. Acest lucru vă va ajuta să vă motivați să continuați să lucrați la dezvoltarea personală.
În timp ce unii se recompensează cu o cină de lux sau o seară de cocktail, alții se vor bucura de o oră de lectură neîntreruptă sau de o baie lungă. A te răsplăti pe tine însuți înseamnă îngrijire de sine, indiferent de cum arată aceasta pentru tine.
Aveți un partener de responsabilitate
Orice călătorie de autoperfecționare este mai provocatoare singură, așa că găsiți un membru al familiei, o persoană iubită sau un prieten cu obiective similare și susțineți-vă reciproc. Prietenul tău de responsabilitate este cineva cu care te poți descărca, poți discuta despre obiectivele mari și poți face schimb de afirmații pozitive. Asigurați-vă că vă simțiți confortabil să vă încredeți în ei.
Responsabilitatea la locul de muncă
Responsabilitatea este apreciată peste tot în viață, dar este crucială la locul de muncă.
A avea responsabilitate la locul de muncă schimbă modul în care îți faci treaba și interacționezi cu colegii tăi de muncă. Beneficiile te ating pe tine ca individ și locul de muncă în ansamblu. Iată câteva moduri în care responsabilitatea aduce beneficii la locul de muncă:
- Îmbunătățirea comunicării le permite angajaților să știe cum să ceară ajutor și să-i sprijine pe ceilalți
- Există mai multă integritate la locul de muncă, deoarece oamenii sunt sinceri cu privire la acțiunile lor
- Toată lumea câștigă un mediu de lucru în echipă mai solidar și mai colaborativ
- Angajații sunt mai deschiși să dea și să primească feedback pentru a ajuta la autoperfecționare
- Membrii echipei sunt mai încrezători și mai productivi
Responsabilitatea la locul de muncă înseamnă să vă asumați munca și să fiți transparenți cu privire la greșelile pe care le faceți. Toată lumea face greșeli, iar recunoașterea acestui fapt înseamnă adesea găsirea mai rapidă a soluțiilor. Lăsați problemele mici să rămână mici, abordându-le imediat.
Gândiți-vă la exemplul nostru anterior de responsabilitate la locul de muncă, în care ați fost de acord să vă ajutați colegul aflat în vacanță. Atunci când vorbiți cu șeful dvs., recunoașteți cum și de ce s-au produs greșelile dvs. fără a găsi scuze.
Explicați-i că data viitoare veți crea un program mai bun pentru a vă gestiona volumul de muncă și veți stabili obiective mai clare. Șeful dvs. vă va admira probabil onestitatea și mentalitatea rezistentă, în ciuda frustrărilor.
Responsabilitate în mod pozitiv
Să înveți cum să te responsabilizezi nu este o sarcină ușoară. Ea necesită efort și o mentalitate potrivită pentru a recunoaște greșelile, evitând în același timp nevoia de a da vina pe alții. Responsabilitatea de sine te obligă să sapi adânc, iar în unele zile acest lucru este greu de făcut.
Un lucru care ajută la învățarea auto-responsabilității este o mentalitate pozitivă. Acest lucru nu înseamnă că ignorați tot ce este rău – viața nu este perfectă. Dar abordarea responsabilității în mod pozitiv, mai degrabă decât negativ, poate ajuta la îmbrățișarea acestui nou obicei.