Antreprenorii doresc în mod natural ca afacerile lor să fie cât mai perfecte posibil. Cu toate acestea, ceea ce mulți lideri de afaceri nu își dau seama este că, în încercarea de a atinge perfecțiunea, ei pot face mai mult rău decât bine. Liderii care caută mereu perfecțiunea pot ajunge să întârzie proiecte, să cheltuiască bani inutili, să distrugă moralul echipei și să își submineze propria încredere în sine dacă nu sunt atenți la modul în care canalizează perfecționismul.
Înțelegeți că eșecul este necesar
Eșecul este o parte necesară a drumului spre succes. Mulți se luptă cu perfecționismul și cu mentalitatea “repară tot” pe tot parcursul vieții lor de antreprenor și au făcut o mulțime de greșeli. Eșecul este, de fapt, un element necesar al succesului. Nu învățăm din a fi perfecți tot timpul și nu ne-am îmbunătăți niciodată dacă am face totul bine din prima încercare.
Fiți mulțumiți de finalizare
Cu toții putem face un pas înapoi și să analizăm dacă ne-am făcut treaba. Dacă scopul final este satisfăcut, modul în care cineva l-a atins poate fi sau nu la fel de important în unele cazuri. Este mai bine să te asiguri că lucrurile se întâmplă și se fac decât să nu le faci deloc pentru că nu sunt perfecte. Puteți oricând să rafinați lucrurile mai târziu.
Depășește-ți autocritica
Pentru a depăși perfecționismul în afacerea ta, depășește-ți autocritica. Dacă ai un critic interior aspru și neiertător, nu vei fi mulțumit de realizările tale, indiferent cât de mari ar fi. Învață să accepți eșecul și vorbește-ți cu blândețe atunci când greșești. Cel mai bun mod de a te ridica din nou este prin compasiune și prin faptul că îți oferi spațiu pentru a face greșeli.
Găsește un mentor
Noii lideri care sunt obsedați de perfecționarea fiecărei părți a afacerii lor ar trebui să ia în considerare găsirea unui mentor. Caută pe cineva care a mers în locul tău și care probabil a făcut aceleași greșeli. Vorbește-le despre problemele tale, iar ei te vor ajuta să determini dacă te întinzi prea mult sau dacă viziunea ta este la îndemână.
Încercați mai întâi, apoi căutați să vă îmbunătățiți
Fă-o bine, apoi îmbunătățește-o. Planificarea nu poate merge decât până la un anumit punct înainte de a fi nevoit să încerci efectiv ceva pentru a vedea ce poate fi îmbunătățit. Adesea, creez o primă schiță oribilă, o printez, dorm pe ea și mă uit din nou la ea cu alți ochi dimineața. De multe ori, o iau de la capăt complet, dar prima schiță oribilă m-a adus mai aproape de versiunea finală, mai bună
Practicați autocunoașterea
Atunci când te confrunți cu tendințele perfecționiste, trebuie să practici autocunoașterea, astfel încât să știi ce obiceiuri trebuie să oprești. Probabil că nici măcar nu ești conștient de tiparele tale de gândire, deoarece acestea au devenit atât de normalizate în procesul tău de gândire.
Cântărește riscurile
Un vechi proverb spune: “Fără risc, nu există recompensă”. Acest lucru se aplică liderilor care nu pot ieși din propria cale pentru că sunt obsedați de perfecționism. În afaceri, trebuie să te miști rapid. Nu vă faceți griji pentru lucrurile mărunte. Cântărește oportunitățile și costurile de a merge mai departe cu o eroare față de a aștepta până când totul este perfect. La ce veți renunța? Care este costul de oportunitate al perfecționismului
Învață cum să primești criticile în mod pozitiv
Poate fi mult mai ușor să renunți la perfecționismul tău dacă nu iei criticile personal. Acceptă faptul că este OK să faci greșeli. Considerați că o critică sănătoasă este normală și importantă pentru creșterea dumneavoastră generală. Odată ce începi să accepți acest lucru, depășirea obsesiei tale de a perfecționa totul este mult mai ușoară.
Fiți perfecți acolo unde contează
Acordați prioritate acolo unde vă străduiți să atingeți perfecțiunea. De exemplu, perfecționarea unui produs sau a unei prezentări poate duce la inovație și la produse de înaltă calitate. Pe de altă parte, perfecționarea aspectului biroului sau a curățeniei clădirii sau a altor lucruri care nu afectează de fapt produsul sau serviciul companiei poate afecta moralul angajaților.
Stabiliți obiective realizabile și realiste
Majoritatea perfecționiștilor au tendința de a stabili obiective care sfârșesc prin a fi irealizabile din cauza cât de nerealiste sunt. O modalitate bună de a depăși perfecționismul este de a stabili obiective realizabile și realiste. Făcând acest lucru vă veți simți mai puțin stresat. Acest lucru vă ajută să vă concentrați și să fiți mai eficient în ceea ce faceți și este o modalitate excelentă de a vă spori încrederea și de a vă atinge obiectivele.
Să știi că ești suficient de bun
Problema cu perfecționismul nu este că urmărești perfecțiunea, ci că ajungi să crezi că nu ești suficient de bun. Faci mai mult pentru a fi mai mult, gândindu-te că nu vei fi niciodată grozav. Perfecționismul nu înseamnă de fapt să vrei cel mai bun rezultat, ci să vrei ca mai mulți oameni să te accepte, să te remarce și să te promoveze. Cunoaște-ți valoarea și încetează să mai dorești atenția oamenilor.
Învață să ai încredere în ceilalți
Aveți încredere în oamenii de sub dumneavoastră pentru a face lucrurile cum trebuie sau pentru a învăța dacă fac o greșeală. Aveți încredere că ceva mai puțin decât perfect își poate îndeplini totuși funcția. Nu uitați, dacă ați creat o afacere care se va prăbuși fără dumneavoastră, atunci nu conduceți o afacere – aveți doar un loc de muncă. Nu lăsați ca un angajament față de perfecționism să vă scufunde capacitatea de a avea încredere în oameni sau procese.
Întreabă-te dacă îți maschezi frica
O întrebare dificilă, dar revelatoare, pe care și-o poate pune un antreprenor este: “Perfecționismul meu maschează o teamă de eșec sau doar amân?”. Perfecționismul este adesea o modalitate de a evita să acționezi și să îți pui produsul în lume. Realizarea acestui lucru vă poate ajuta să nu vă mai concentrați asupra detaliilor care nu contează și vă veți relaxa suficient de mult pentru a merge mai departe.
Urmăriți excelența, dar puneți preț pe acțiune
Conceptul de perfecțiune poate fi o capcană teribilă. Străduința de a atinge perfecțiunea consumă cantități extreme de gânduri și energie, ducând adesea la eșecul de a finaliza proiectul curent și poate chiar fiecare sarcină care s-a acumulat între timp. Urmăriți excelența, dar prețuiți și acțiunea. Aflați dacă acel proiect necesită perfecțiune sau dacă “binele” va avea un rezultat la fel de pozitiv.
Oamenii vorbesc adesea despre “făcut este mai bine decât perfect”, dar cred că este mai bine să ne amintim că nu trebuie să lăsăm niciodată ca “perfectul” să stea în calea “mărețului”. Simplificarea lucrurilor ar putea fi de ajutor – iar simplu nu trebuie să însemne o calitate inferioară.