Furia poate fi o emoție urâtă. După câteva luni de termene limită necruțătoare, colegi condescendenți și ședințe perturbatoare, s-ar putea să o simțiți cum fierbe în adâncul minții dvs. Apoi, pe măsură ce frustrările se adună, ajungeți la un punct de fierbere: dacă încă un lucru merge prost, veți demisiona. Într-o lume perfectă, nu ați fi ajuns în acest punct. Dar, prea des, munca este o sursă de stres cronic pentru românii angajați, ceea ce poate duce la iritabilitate, oboseală și dificultăți în reglarea emoțiilor. Aceasta este o problemă atât de gravă încât 63% dintre lucrători sunt dispuși să renunțe la locul de muncă din cauza la furie.
Dar să ieși spontan din birou nu este niciodată o idee bună. Nu numai că te va lăsa fără loc de muncă, dar probabil că vei arde toate punțile pe care le aveai în cadrul companiei respective. Șefii și colegii dvs. vor înțelege, dar cineva trebuie să vă gestioneze volumul de muncă până când vă vor găsi un înlocuitor. Acest lucru ar putea crea unele tensiuni sau ar putea să vă strice plecarea.
Ce înseamnă demisia din furie?
Plecarea din furie este exact ceea ce sugerează numele: a deveni atât de furios sau frustrat încât abandonezi complet o situație, plecând înainte de rezolvare.
La locul de muncă, acest lucru implică, de obicei, renunțarea la locul de muncă în ultimul moment, fără a da preavizul obișnuit de două săptămâni. Dar se poate manifesta și prin izbucniri mai mici, cum ar fi ieșirea furtunoasă dintr-o ședință din cauza frustrării sau plecarea dintr-o conversație cu un coleg condescendent.
La suprafață, demisionarii furioși par să plece brusc – dar deseori se întâmplă după o acumulare de frustrări. Maltratarea susținută din partea unui șef toxic și a unor manageri abuzivi, o supraîncărcare de muncă sau un mediu de lucru nepotrivit își poate pune încet amprenta prin stres cronic. Iar în momentul în care demisionezi cu furie, evenimentul declanșator este doar picătura finală.
Cum afectează emoțiile performanța la locul de muncă
Emoțiile puternice și negative la locul de muncă scad semnificativ performanța. Sentimente precum frustrarea și furia sunt simptome comune ale stresului. Iar în timp, acestea pot duce la oboseală emoțională, epuizare și tulburări de sănătate mintală precum anxietatea și depresia. Acest lucru împiedică Acestea vă pun, de asemenea, în pericol de a lua decizii impulsive, cum ar fi demisia furioasă.
Mânia și frustrarea vă pun în alertă și vă fac să fiți mai centrat pe ego. Ești mai predispus să faci lucruri care te fac să te simți bine pe moment, dar care vor avea consecințe mai grave pe parcurs.
Dacă renunți impulsiv la un proiect pentru a i-o trage colegului tău de serviciu, s-ar putea să îți pedepsești indirect prietenul cel mai bun de la locul de muncă, care va trebui să te acopere când nu vei mai fi acolo. În plus, s-ar putea să vă puneți în pericol bunăstarea financiară dacă nu ați fost în măsură să vă părăsiți rolul actual.
Renunțarea furioasă este, de obicei, un semn de defecte grave la locul de muncă. Dar, în calitate de angajat, aveți o responsabilitate și aici.
Când începeți să vă simțiți înfierbântat, este mai bine să faceți un pas înapoi și să vă evaluați factorii de stres înainte de a lua decizii nervoase. Chiar dacă nu credeți că vă pasă să puneți capăt acestor relații, probabil că veți simți altfel mai târziu. Întotdeauna este mai bine să te liniștești înainte de a face ceva ce vei regreta.
Apoi, dacă lucrurile nu se îmbunătățesc la locul de muncă, vă puteți face un plan de rezervă, care include găsirea unui nou loc de muncă și predarea scrisorii de demisie la un moment mai potrivit.
Dacă un eveniment mărunt te face să vrei să demisionezi cu furie, probabil că se datorează faptului că te apropii de un punct de ruptură. Învățând să gestionezi emoțiile la locul de muncă, vei evita să faci ceva ce ai putea regreta. Primul tău pas ar trebui să fie să exersezi o oarecare conștientizare de sine și să-ți identifici emoțiile înainte ca acestea să îți scape de sub control.
Iată câteva dintre cele mai comune la care trebuie să fiți atenți:
Frustrarea/irritarea
Această emoție apare atunci când vă simțiți blocat, prins în capcană sau incapabil să avansați într-un anumit fel. S-ar putea ca un coleg să vă blocheze sugestiile, sau șeful dvs. să vă treacă pe lângă o promovare. Dacă ați atins deja plafonul rolului dumneavoastră, s-ar putea să vă plictisiți și să fiți nemotivat.
Iată câteva sfaturi pentru a face față acestei emoții:
- Evaluați-vă situația. Odată ce recunoașteți că sunteți frustrat, gândiți-vă de ce se întâmplă acest lucru. Apoi puteți găsi o modalitate mai sănătoasă de a aborda problema. Dacă colegul dvs. discută în mod regulat cu dvs. prea mult timp și vă perturbă ziua, învățați să stabiliți limite mai ferme.
- Vedeți dacă puteți găsi oportunități de dezvoltare profesională în afara locului de muncă, cum ar fi cursuri sau conferințe, pentru a combate sentimentul de stagnare.
- Găsiți ceva pozitiv în această situație. O mică schimbare de perspectivă poate ajuta la îmbunătățirea stării de spirit. Căutați aspectele pozitive din situația dumneavoastră. Dacă așteptați pe cineva pentru o întâlnire, aveți mai mult timp să răspundeți la e-mailuri.
- Reflectați la ultima dată când v-ați simțit frustrat. Ultima dată când v-ați simțit iritat, probabil că lucrurile s-au rezolvat în cele din urmă. Amintiți-vă că majoritatea problemelor sunt temporare, iar frustrarea nu ajută la accelerarea lucrurilor – doar vă face să vă simțiți nefericit între timp.
Dezamăgire
Este posibil să fi fost repartizat la un proiect care nu vă place sau să fi primit o evaluare slabă a performanțelor. Aceste momente vă pot înțepa cu tristețe și dezamăgire. Iar dacă aceste sentimente persistă, vă pot împiedica să vă urmăriți obiectivele.
Nu vă place
Este imposibil să fii prieten cu toată lumea pe care o întâlnești – mai ales la serviciu. Dar tot trebuie să îi vezi în fiecare zi, așa că este vital să rămâi profesionist.
Epuizare
Epuizarea apare, de obicei, după o acumulare de stres cronic. De obicei, aceasta duce la o lipsă de motivație, de plăcere în munca dumneavoastră și de încredere în capacitatea dumneavoastră de a finaliza o sarcină. În plus, te face să te simți iritabil și ușor de frustrat, ceea ce te face mai predispus la demisia furioasă.
În afară de a-ți lua concediu pentru stres, iată cum poți atenua epuizarea:
- Cultivați-vă interese în afara muncii. Epuizarea este un fenomen legat de muncă. Adăugarea de vibrație în viața ta cu hobby-uri, timp petrecut în familie și activități comunitare poate ajuta la ameliorarea presiunilor de la locul de muncă.
- Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră fizică. Practicați o bună igienă a somnului, beți apă, mâncați alimente sănătoase și faceți exerciții fizice în mod regulat. Îngrijirea corpului vă va ajuta să aveți grijă de mintea dumneavoastră.
Sfaturi suplimentare despre cum să gestionați emoțiile într-un mod pozitiv
Oricare dintre emoțiile negative de mai sus poate duce la o renunțare la furie și fiecare va necesita propriul mecanism de adaptare. Pe măsură ce vă creați strategiile personale de adaptare, aceste bune practici vă pot ajuta:
- Compartimentați. Gestionarea echilibrului dintre viața profesională și cea privată poate fi dificilă, mai ales dacă sunteți nou în munca la distanță. Dar este esențial pentru sănătatea dvs. generală.
- Amânați-vă deciziile. Nu luați niciodată decizii atunci când sunteți copleșit de emoții. Acest lucru este valabil mai ales dacă sunteți supărat. Ceva la fel de simplu ca regula celor 10 secunde vă poate ajuta în acest caz: închideți ochii și numărați până la 10, respirând adânc în tot acest timp.
- Identificați-vă și evitați factorii declanșatori. Dacă un coleg vă exasperează în mod regulat, limitați-vă timpul petrecut cu el. Evitarea vă poate atenua frustrarea până când veți găsi o soluție mai permanentă.
- Faceți exerciții. Alergați, ridicați greutăți, mergeți cu bicicleta. Sau, pentru un aspect social suplimentar, înscrieți-vă la o clasă de exerciții fizice. Aceasta este o modalitate excelentă de a arde energia negativă și de a vă distrage atenția de la muncă pentru o vreme.
Cum să vă exprimați frustrarea la locul de muncă
Strategiile dvs. de adaptare pentru emoțiile de mai sus ar trebui să acționeze ca o supapă de eliberare a presiunii pentru a vă ajuta să vă mențineți calmul la locul de muncă. Apoi, acest lucru vă va ajuta să vă exprimați frustrarea în mod constructiv și sănătos.
Totul este să fii asertiv fără a deveni personal. Iată câteva tactici care vă pot ajuta să renunți la furie:
- Rămâneți la fapte. Evitați să generalizați atunci când vă confruntați cu cineva. Concentrează-te pe comportamente și exemple specifice atunci când îți exprimi nemulțumirea.
- Folosiți limbajul “eu”. Concentrează-te pe cum te face să te simți în loc să folosești un limbaj acuzator de genul: “Întotdeauna îmi strici munca!”.
- Faceți legătura între comportamentul lor și sentimentele dumneavoastră. Asigurați-vă că este clar că ei sunt motivul din spatele frustrării dvs., dar concentrați-vă asupra comportamentului, nu asupra caracterului lor.
Renunțarea la furie este o modalitate tentantă, dar nepotrivită, de a rezolva problemele de la locul de muncă. Întotdeauna este mai bine să vă calmați, să încercați să vă rezolvați frustrările, apoi să decideți cu capul limpede dacă mai doriți să demisionați.
Gestionarea emoțiilor la locul de muncă este dificilă, iar găsirea mecanismelor de adaptare potrivite va necesita timp. Va trebui să aveți răbdare și să vă păstrați mintea deschisă. Iar după o perioadă de timp în care veți încerca noi hobby-uri, veți face exerciții fizice mai des și veți practica atenția, veți fi mai bine echipat pentru a lua decizii sănătoase.