Întotdeauna vedem în știri și pe rețelele de socializare povești despre demisii de nume mari. Managerii de fonduri speculative demisionează cu scrisori lungi în care sunt invocați acționari importanți sau lideri executivi. Alți manageri demisionează cu videoclipuri virale, cu pagini întregi în ziarele naționale – sau în alte moduri zgomotoase și publice. Fie că aveți de-a face cu o echipă necooperantă, cu o cultură negativă a companiei sau cu alți factori provocatori, uneori este într-adevăr o decizie ușoară să demisionezi dintr-un rol. Apoi, în alte cazuri, s-ar putea să nu fie la fel de clar.
Oricum ar fi, în propria carieră, este ideal să fii atent la semnele care îți indică faptul că este timpul să pleci. În acest fel, puteți demisiona profesional înainte ca situația să se deterioreze – și cu mult înainte de a vă gândi să vă faceți de rușine public managerul pe rețelele de socializare (nu că am sugera asta). Pentru că, la urma urmei, deși toată lumea iubește ideea unei ieșiri dramatice, realitatea este că cariera ta valorează mai mult decât atât.
Când să rămâi mai mult timp la un loc de muncă
Atunci când gândul de a demisiona vă vine prima dată, aruncați o scurtă privire interioară și vedeți dacă există ceva ce puteți face din partea dvs. pentru a îmbunătăți situația. Mai ales la locul de muncă, poate deveni un obicei să privești lucrurile printr-o lentilă negativă: și, de multe ori, o schimbare de perspectivă sau o discuție sinceră, poate dizolva o mare parte din tensiune.
Atunci când aveți dezacorduri de nivel scăzut sau neînțelegeri cu managerul dumneavoastră, vedeți mai întâi dacă există o modalitate de a păstra relația. Poate fi vorba pur și simplu de a înțelege un stil de management diferit și apoi de a găsi o modalitate de a-l gestiona. A rămâne mai mult timp pentru a rezolva lucrurile ar putea să vă ajute să vă consolidați relația cu această persoană pentru viitor.
Cu toate acestea, după ce ați făcut tot ce ați putut din partea dumneavoastră, căutați următoarele semne că demisia ar putea fi singura soluție.
Cum să știi că este timpul să demisionezi din rolul tău
Fiți atenți la acești factori care vă vor spune dacă este momentul să vă dați demisia:
Nu vă simțiți implicat.
Dacă te prezinți la serviciu în fiecare zi simțindu-te dezangajat, acesta este un mare semn că este timpul să pleci. Chiar și în poziții de conducere care arată foarte bine pe hârtie, un manager poate deveni dezangajat dintr-o varietate de motive. Dacă ați observat o lipsă de pasiune și proactivitate în rolul dvs. și nu reușiți să găsiți o modalitate de a o recăpăta, o schimbare ar putea fi ceea ce aveți nevoie.
Biroul are un mediu sau o cultură negativă.
Fie că este vorba de un manager toxic, de o echipă disfuncțională sau de obiective imposibile, odată ce un mediu de lucru a devenit negativ, poate fi greu de recuperat. Nu vă simțiți obligat să rămâneți într-o cultură sau într-un mediu de birou prea negativ. Acest lucru devine și mai important dacă stresul și negativitatea încep să vă afecteze viața în afara serviciului.
Nu există oportunități de creștere.
Este normal să doriți să vă perfecționați, să dobândiți noi responsabilități și să vă dezvoltați în cadrul carierei. Dacă simțiți că ați ajuns la capătul unde puteți în cadrul companiei, poate că trebuie să căutați în afara acesteia următorul rol important. În timp ce loialitatea față de companie este o mare valoare, fiți atenți și la propria carieră.
O altă oportunitate extraordinară îți iese în cale.
Mai ales după ce ați ajuns la un nivel în carieră în care ați devenit un specialist, companiile vor începe să vă caute. Evaluați ofertele care vă apar în cale în mod corect și decideți ce constituie o oportunitate pe care pur și simplu nu o puteți refuza. Poate că este vorba de o companie de vis, de condiții de lucru mai bune pentru stilul tău de viață sau de o șansă interesantă de a conduce o nouă echipă.
Cum să demisionezi pe o notă bună
Odată ce ați luat decizia de a pleca, este important să plecați într-o notă bună și să comunicați clar. Vorbiți cu managerul dvs. și pregătiți și o scrisoare de demisie. Dacă este posibil, păstrați-vă relațiile profesionale.
Înainte de a demisiona efectiv, mai analizați o dată decizia dumneavoastră. Ce veți face dacă veți primi o contraofertă pentru a rămâne în compania actuală? Dacă plecați pentru că vă simțiți subevaluat, decideți ce anume v-ar face să rămâneți în acest rol, în comparație cu opțiunile externe.
Dacă vă asigurați că aveți motive clar definite pentru a vă prezenta demisia, demisia propriu-zisă va fi, de asemenea, mai ușoară. Mai presus de toate, țineți cont de profesionalism și faceți-vă un obiectiv din a demisiona cu eleganță.
Găsiți o abordare pozitivă
Atunci când transmiteți mesajul, gândiți-vă la aspectele pozitive pe care vi le-a adus acest loc de muncă. Chiar și în cel mai dificil mediu, concentrarea asupra lucrurilor bune atunci când sunteți pe cale să plecați vă ajută să păreți mai profesionist și mai constructiv. Concentrează-te, poate, pe relațiile profesionale bune pe care le ai, pe noile abilități dobândite sau pe pasul pe care ți l-a oferit spre următorul tău rol.
Chiar și unele dintre cele mai bune povești de demisie se pot încheia cu un fost manager care apare mai târziu ca referință necesară, viitor manager sau contact în rețea.
Cum să vă găsiți următorul loc de muncă
Începeți prin a vă înscrie pentru alerte de locuri de muncă și primiți în căsuța dvs. poștală noile locuri de muncă care corespund criteriilor de căutare. Refaceți-vă CV-ul, contactați un recrutor și începeți conversații cu companiile cu care doriți să lucrați. Între timp, asigurați-vă că sunteți în continuare prezent la actualul loc de muncă atât timp cât puteți.
La interviul pentru următorul rol, dacă un viitor angajator vă întreabă de ce plecați, vorbiți mai mult despre dumneavoastră decât despre el – concentrați-vă pe oportunitățile de creștere, pe noile oportunități și pe ceea ce doriți să realizați în viitor. La urma urmei, dacă insistați asupra aspectelor negative ale companiei sau ale managerului dvs. actual, ați putea părea meschin sau prea emotiv – nu sunt calități foarte bune la o angajare cheie.
Consultați-vă cu un recrutor care vă poate ajuta să găsiți roluri care se potrivesc bine cu cerințele dumneavoastră și cu următorul pas în cariera dumneavoastră. Căutați locuri ale căror valori se potrivesc cu ale dvs. și care, în mod clar, respectă aceste valori. Recrutorii au avantajul că comunică atât cu dumneavoastră, cât și cu angajatorul, permițându-vă un feedback instantaneu cu privire la interviuri și la procesul de angajare.
Părăsirea unui loc de muncă poate fi un sentiment personal, mai ales dacă aveți un puternic sentiment de loialitate față de companie, dacă ați format o echipă grozavă sau dacă ați lucrat la proiecte esențiale. Cu toate acestea, atunci când în cele din urmă este timpul să plecați, încercați să eliminați emoțiile din ecuație.
Important acum este să priviți înainte – și spre următorul rol, și spre reușita în primele câteva luni de muncă.